duminică, 29 decembrie 2013

Puterea și caracterul trebuie să construiască viitorul românilor

Pentru viitor, hai să fim noi buricul pământului nu doar să ne credem, dacă vrem să nu fim nimic!
“Sunt român și ca român mă socot buricul pământului. Că dacă n-aș fi român n-aș fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german, adică nu pot extrapola substanța spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocație, că altfel nu pot să ies. Tot ceea ce gândesc devine românesc.”Petre Tuțea
Intrăm în noul an 2014, cu bune și rele. Mai mult greutăți și belele pe capul majorității românilor. An anunțat a fi unul negru, de către analiști, specialiști, predicționiști, politicianiști și tot felul de prezicători și manipulatori de meserie.
An electoral, pentru că vom avea și alegeri prezidențiale și europarlamentare. Bătălia pe voturile românilor se anunță crâncenă, la sânge, în special pe fotoliul de președinte al țării.
Din acest punct de vedere, mulți poporani cu drept de ștampilă, dar cu mai puțină bibilică, vor mânca, în 2014 și sunt sigur că mulți ani de aici înainte, demagogie și prostie din belșug.
Fără a încerca predicții pentru anul care vine, nu tebuie să fim analiști ca să ne dăm seama că vor exista destule mișcări de stradă: manifestații, proteste, marșuri, cereri, solicitări, somații, greve-mai mult s-au mai puțin legitime sau ilegitime, mai mult s-au mai puțin de bună credință ori manipulatoare.
Iar aceste mișcări sunt convins că vor avea loc indiferent de conducătorii aflați la putere, dar și de anumiți investitori strategici sau nu, de situații reale sau fabricate de diverse interese.
Pe plan internațional, sigur vor fi evenimente cu impact important asupra României și românilor, oriunde s-ar afla aceștia pe mapamond, chiar dacă în multe locuri li se trântește ușa în nas și sunt arătați cu degetul, fără să se țină cont că au sau nu vreo vină.
Românii pozitiviști privind anul care vine, sunt în special cei care fac planuri, strategii, campanii ce urmăresc interese și câștiguri electorale. Sunt cei care ne arată câinii cu covrigi și cozonac în cozi, chiar dacă noi îi vedem doar niște javre atârnând coada pleoștită. Optimiștii autodeclarați cu emfază sunt cei care ne aduc marea cu sarea, ne prezic traiul în roz, și ne dau cu multă generozitate promisiuni fără număr.
Din păcate, aceste promisiuni fără număr, fără număr, fără număr, din anul electoral 2014, nu ne vor face să trăim mai bine, nu țin nici de foame și nici de cald. E adevărat că aceste promisiuni le fac celor care stau tot timpul cu mâna întinsă, la pomana oricui, mai ales a statului, dar nu-și dau seama că aceste promisiuni electorale dăunează grav sănătății și vieții umane.
Cei mai puțini, românii realiști nu sunt prea vocali și nici n-au fost niciodată, ocupați să-și stoarcă creieri, să muncească și să găsească soluții, idei, orice salvator pentru a împinge căruța mai departe. Că înapoi nu se mai poate.
Să ne reinventăm ca oameni
Pe de altă parte, cred cu tărie că în România se poate și altfel. Cred că românii trebuie să se ridice din genunchi, să scoată capul din nisip, să renunțe la atitudini și mentalități de genul “merge și așa, nu murim noi de foame sau ne descurcăm noi” ori alte expresii și comportamente de natură delăsătoare, nocivă.
Stă în puterea românilor, sunt sigur că au în genă acest lucru, să treacă pe coate și genunchi, de greutățile și necazurile anului și anilor care vin. Dar nu este suficient acest lucru, dacă vrem să avem o viață onorabilă, ca să nu zic mai bună.
Românii, prin natura lor, puterea, inteligența, cultura lor pot să-și croiască singuri un viitor. Pot să-și hotărască soarta în ciuda penalilor și intereselor potrivnice de oriunde ar veni acestea.
Dar pentru acest lucru trebuie să dea dovadă de responsabilitate, inteligență, judecăți de valoare, demnitate și nu în ultimul rând dar foarte important, românii trebuie să dea dovadă de caracter.
Caracterul este un lucru care lipsește într-o mare măsură din societatea noastră, fapt ce ne afectează vizibil în toate domeniile de activitate, dar și în plan personal.
Trebuie să ne redobândim caracterul și demnitatea, să fim mai buni, mai morali în vorbe și fapte. Trebuie, în primul rând, după părerea mea, să ne regăsim sau reinventăm ca oameni. Să avem caracterul de om, mai presus de toate, de orice interes material sau de altă natură.
Să nu mai fim corupți, să nu mai fim demagogi, să nu mai fim idioți, proști. Să nu mai fim imorali, nici cu gândul, nici cu fapta. Să fim responsabili, să acceptăm greșelile și pedeapsa pentru acestea.
Nu înțeleg cum unii care se bat cu credința lui Dumnezeu în piept, fac fapte bune în spiritul acestei credințe, dar, în același timp, încalcă, cu bună știință, toate poruncile moralei creștine. Oare, ce caracter și demnitate au acești oameni, care provin din toate păturile societății noastre, sunt și săraci și bogați?
Cu toate acestea, cred că pentru binele nostru nu trebuie să mai fim nimicuri umile, masă electorală de manevră pentru penali. Trebuie să gândim singuri, să ne ajutăm reciproc și să acționăm concret pentru viitorul nostru ca indivizi, popor și țară.
Cu multă încredere și respect de sine și aproape, respect față de legi și societatea în care trăim, cu potențialul nostru de care suntem în stare, putem să ne facem un viitor mult mai bun, fiecare dintre români.
Pentru viitor, hai să fim noi buricul pământului nu doar să ne credem, dacă vrem să nu fim nimic!
Depinde doar de noi să ne construim viitorul.
Haideți să începem construcția, să punem cărămida la viitorul din 2014 și La mulți ani!
Putere, caracter, demnitate, voință, unitate, baftă și succes tuturor românilor, oriunde v-ați afla!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu