luni, 6 ianuarie 2014

A început numărătoarea inversă

A politicii românești, ireversibilă și irevocabilă.
Gata, au trecut și sărbătorile de iarnă primăvăratecă. Până și ultimilor petrecăreți începe să le iasă aburul alcoolului din cap. Chefurile și petrecerile din decembrie-ianuarie sunt deja amintiri.
Pentru alții, mahmureala a trecut mai rapid, intrând frontal cu capul în problemele cotidiene. Era să zic meandrele concretului, dar nu vreau să parafrazez un clasic în viață.
Politica neaoșă, românească, de bălăcăreală, certuri, interese individuale și de grup, scandaluri, înjurături și îndemnuri de competiție sportivă, la sânge - Pe ei, pe mama lor!- a revenit în forţă, adusă de actori odihniţi, relaxați, bine hrăniți, dornici de bătaie, pentru a-și vedea sacii în căruță și a fura capra vecinului.
Roata politicii, a sorții și a vieții însă, la acest nou început de an, rotește o nemiloasă numărătoare inversă pentru mulți dintre aleșii și încă nealeșii ocârmuitori vremelnici, ai acestei țări. Iar această morișcă are un singur sens ireversibil.
Pe vremea colindelor recent încheiate, pentru a avea noroc în politichie, unii șefi din fruntea țării au fost ba cu capra, pe la rege când acesta nu era acasă așa că s-au mulțumit doar cu Duda, ba pe la stână, la cel mai în vogă produs publicitar, ciobanul Ghiță.
Ba pe la munte să se dea cu ATV-ul sau cu punga de platic, pentru a se obișnui demnitarul cu prăbușirea de la înălțime, din fotoliul de conducător. Cu grupuri de jurnaliști, alergând ca oile după măgar.
La Jina, nu știu dacă s-au numărat, vaccinat sau sunat oile. Mai degrabă cred că ținta a fost Vasilică, aducătorul de noroc. Să-l vedem acum pe Ghiță, ce politică face în piață după ce s-a fotografiat cu premierul și a declarat că poate să se pozeze cu toate oile din dotare.
Alți fruntași politici au sărbătorit în sânul familiei, înfierbântați de groaza că în noul an s-ar putea să-și facă sărbătorile pe la răcoare, la mititica, printre penali, hoți și borfași. Cum au pățit nu știu ce războinici, foști miniștri și exparlamentari de frunte. Doamne ferește și-or fi zis, scuipând în sân, să alunge necuratul.
Nerăbdători, au fost și sunt și aspiranții la dregătorii înalte, fie ele la Cotroceni, în Parlamentul European sau în alte demnități, adunându-și discret puterile pentru bătălia finală.
Mulți au pus țara la cale și i-au pregătit un viitor luminos între două înfulecări de sarmale, cârnați, somoane, alte delicatese și înghițituri de băuturi, ce părea că le deshide mai bine orizontul politic și aspirațiile îndrăznețe.
Dorințe ascunse sau declarate, visuri, grandoare, putere, mărire și, doar cei cu bube în cap s-or fi gândit probabil, la decăderea din funcții și demnități, decădere umană, recluziune și poate, penitență.
Multe dorințe, intenții, strategii, planuri de acțiune și atac au fost exprimate public, în vreme ce altele mai puțin plăcute, s-au spus numai în șoaptă sau doar în gânduri speriate.
În plină euforie sărbătorească, obișnuți cu scandalurile și vorbele de duh specifice plaiurilor dâmbovițele, politicienii în vână nu s-au abținut să nu-și dea la gioale unii altora, ca să nu cumva să-și iasă din mână acum, la întoarcerea cu forțe proaspete la lucru.
Cine a pus mâna pe Vasilică?
Nu știu câți dintre acești oameni implicați mai mult sau mai puțin în politică au pus mâna, l-au mângiat pe Vasilică, mielul blând plimbat de unii țigani, pentru a le aduce noroc și bucurie în noul an, celor care pun mâna pe el, contracost evident.
Spre rușinea mea, nici nu știu de unde vine tradiția mielului norocos Vasilică, nu știu nici dacă Ponta a fost să-l mângâie la stâna lui Ghiță sau dacă a pus și președintele Băsescu mâna pe blana vreunuia ori alți oameni politici la vogă.
Pe parcursul anului o să vedem însă, dacă și cui i-a adus noroc Vasilică, cine cade din vârful fotoliilor înalte, cine le ia locul, cine este judecat, cine este condamnat, cine urcă în demnități înalte, să aibă de unde cade mai tare.
Numărătoarea inversă a început nemiloasă în special pentru puternicii oameni politici aflați la mâna Justiției, care le dă deja fiori multora, unii care au mai fost după gratii, alții ce se vor afla probabil pentru prima dată în parlamentul și guvernul penalilor din penitenciare.
O să aflăm care-i mai tare, Justiția sau Politica.
O să ne alegem un nou președinte, poate și un nou prim ministru, cine știe ce ne aduce ziua de mâine. Să vedem ce Gigei, Georgei, Ești sau alții ne vor conduce. Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Cine va candida. Pe cine mai votăm.
Roata politicii românești se învârte indiferent că vrem sau nu vrem și sigur va produce noi și mari schimbări în țara noastră.Să sperăm că în bine pentru țară și popor.
Rămâne de văzut însă, cât de imprevizibile, puternice și ce impact vor avea noii demnitari și noile politici- să sperăm că vor fi și înnoiri, alte atitudini, mentalități, ideologii- asupra evoluției și dezvoltării societății românești.
Să vedem cui îi va purta noroc Vasilică.
Tot înainte, actuali și viitori ocârmuitori, că înapoi nu se mai poate!