miercuri, 26 martie 2014

Demnitari căzuți din lună!

Zilele trecute, mai mult sau mai puțin poate decât altădată, mi-au atras atenția câteva declarații și interviuri publice ale unor înalți demnitari ai statului român, unii abia urcați în fotoliile ministeriale, alții cu ceva timp de guvernat, printre ei și un fost ministru peste trei importante ministere, în guvernări trecute.
Drept este că astfel de „perle” politicienești-venite din gura și puțul gândirii “marilor” conducători aflați vremelnic în fruntea țării, aleși sau numiți, întâlnim zi și noapte, dar vorbele „înălțătoare” auzite recent, ne arată, pe lângă aroganța și ignoranța crase, în special “competența” acestor guvernanți. Acestor două mari “calități” politice, fără de care, în ziua de azi, se pare că nu pot urca în ierarhie, li se adaugă disprețul și bătaia de joc la adresa oamenilor simpli, care trăiesc de când s-au născut, în realitatea românească la zi.
Să trecem în revistă “maximele” respective și să comentăm și noi de pe margine, ca simpli cetățeni, că avem acest drept:
Șeful Guvernului, Victor Ponta, a ieșit în evidență cu două aprecieri. Una în care întrebat fiind despre ce îl recomndă pe un subaltern să ocupe o funcție importantă în Ministerul Marilor Proiecte, premierul și-a mascat iritarea printr-o mare aroganță, răspunzând: “De ce să îl recomande ceva? A dat probe.” La fel ca și mentorul său cu aroganța înaltă, cel cu ouăle, dar care în prezent și le numără undeva la reeducare, Victor Ponta arată dispreț și bătaie de joc față de opinia publică, ce are dreptul să știe ce competențe are un om să urce în demnități înalte.
A doua apreciere a actualului premier a fost la adresa “odiosului” adversar politic, de care parcă nu mai scapă odată, Traian Băsescu, despre care a declarat că “este ca un calculator vechi pe care nu mai poți pune programe noi.” Nu știu dacă așa o fi sau nu, dar, tot ca simplu cetățean, am constatat că acest calculator expirat se întâlnește, discută, este în atenția înalților șefi occidentali, în timp ce „calculatorul” nou, modern,Victor Ponta,s-a „pupat” , la Soci, cu cel care poate declanșa un nou război mondial, Vladimir Putin, spaima Europei.
Instalată de câteva săptămăni în fruntea unuia dintre cele mai importante ministere, Ministerul Finanțelor, tânăra titrată în CV cu absolvirea și doctoratul la Harvard, Ioana Petrescu, n-a apucat să învețe prea mult drumul instituției în fruntea căreia a fost pusă, că a și început să facă declarații publice de maxim interes și importanță pentru opinia publică.
Despre marile probleme cu taxele, evaziunea fiscală, redevențe, TVA și rezolvarea acestora într-un viitor apropiat și luminos. Auzind-o, citind ceea ce a declarat, unii cetățenii ai acestei țări au început să-și pună tot felul de întrebări despre noua ministreasă- cine și cât de deșteaptă este dacă după doar câteva săptămâni, în care nu a avut timp să cunoască mai nimic din activitatea importantei instituții unde a ajuns șefă, își exprimă cu aviditate viziunea în domeniu.
Orice om care gândește cât de puțin în România, țară unde birocrația stufoasă, relațiile și pilele, la diverse nivele, în special la nivel înalt, ajung să pună în funcții diverse persoane, cu diferite stadii de competență sau incompetență, că unui nou demnitar în funcție, la cel mai puțin important minister darmite la unul ca Finanțele Publice, îi trebuie măcar șase luni să cunoască și învețe ce și cum se desfășoară activitatea acelui minister. Iar acest lucru este valabil pentru toți noii șefi, fie ei chiar și doctoranzi la Harvard.
Aterizarea Ioanei Petrescu din SUA în realitatea românească este ca și cum ar fi căzut din lună pe pământ, dacă este să ne luăm după următoarea declarație: „E îmbucurător faptul că oamenii mănâncă pâine și foarte mulți oameni săraci consumă acest aliment!!!“ Mare constatare, benefică chiar, că oamenii mănâncă pâine. Păi ce să mănânce românii săraci, hamburger, ceesburgeri, icre negre, că doar pâinea este hrana săracului, cum spune o vorbă din popor.
Este bine încă pentru păturile sărace ale populație că mai mănâncă. Că încă au ce mânca, chiar și pâine goală. Și pentru a o informa mai bine pe doctoranda de la Harvard, să-i spunem că românii mănâncă și iarbă și buruieni, mai ales în perioada aceasta a anului când urzicile, ștevia sau alte astfel de ierburi comestibile, de la Dumnezeu crescute, îi ajută să supraviețuiască. Poate rezolvă dumneaiei evaziunea fiscală și pe piața urzicilor și șteviei.
Un alt demnitar al statului, care probabil, până acum, a trăit în sfere înalte, ministrul Ministerului pentru Societatea Informațională, Răzvan Coțovelea, a aterizat la Fisc, să-și plătească dările, constatând oripilat că “serviciile ANAF sunt mizerabile și primitive…” I-auzi, nu știa! Dar unde ai fost până acum, domnule înalt demnitar Coțovelea, în ce dimensiune ai trăit, ce “negrii mititei” ți-au plătit și făcut serviciile blamate cu vehemență, că noi restul oamenilor simpli ne confruntăm zi de zi, cu realitatea românească? Bine că nu ai nimerit să-ți plătești taxele, în ziua cînd a căzut tavanul fiscului și a rănit doi amărășteni la coadă.
Am aflat, în sfârșit, că fata lui Tata, Elena Băsescu, și-a făcut botezul ca om politic adevărat. Iată ce a declarat europarlamentara aflată pe ultimele zile de mandat, la o conferință de presă: “Este prima zi ca om politic adevărat, pentru că oamenii politici adevărați știu să pună interesulpartidului deasupra interesului personal, iar interesul național deasupra interesului de partid”, citându-l mândră pe Tata Băsescu. Păi, când a candidat la europarlamentare și a obținut mandatul fără prea mare greutate, Elena Băsescu al cui interes la pus deasupra, nu cumva a primat interesul personal?
Recent ieșit din închisoare, unde a intrat dintr-o eroare judiciară, probabil și din cauza rugăminții unui fost președinte al României, după cu singur a afirmat, de trei ori fostul ministru-al Justiției, Internelor și Apărării-Victor Babiuc, aflat la o vârstă respectabilă, a vorbit la un post de televiziune despre condițiile inumane din penitenciarele românești.
Condiții de 20 deținuți cazați într-o cameră, cu WC-uri insuficiente pe hol, detenție executată într-o închisoare care înainte a fost școală, cu apă caldă doar o dată pe săptămână. Fostul demnitar bineînțeles, că nu a fost încarcerat într-o celulă cu 20 pușcăriași la comun, dar a aflat și constatat că în închisorile noastre condițiile de executare a pedepsei sunt inumane. El a adăugat, cu puțină jenă, dar senin mi s-a părut, că pe timpul cât a fost ministrul Justiției nu știa cum arată, care sunt condițiile și nu a vizitat nici un penitenciar din România!
În acest caz, nu este normal să ne întrebăm ce fel de ministru a fost, cum și-a desfășurat activitatea și cum lua deciziile dacă nu cunoștea realitatea din instituțiile pe care le avea în subordine? Ironia sorții a făcut ca fostul ministru să afle pe pielea lui de condițiile închisorilor pe care le-a păstorit ca demnitar.
După declarațiile publice făcute de astfel de înalți demnitari, foști sau actuali, nu putem să nu ne gândim că aceștia, de fapt, trăiesc în alte dimensiuni, în stratosferă, pe lună, în SUA sau în alte locuri, departe la ani lumină de realitatea crudă a României. Când se lovesc de această realitate, țipă, strigă ca din gură de șarpe. Unii parcă au descoperit roata prima dată.
Cu astfel de conducători, în aceste condiții, este firesc să ne punem întrebarea- Dacă nu cunosc realitatea așa cum este aceasta, atunci cum pot demnitarii să lucreze benefic pentru România?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu