miercuri, 7 mai 2014

SUA anunță retrageri masive de capital din Rusia și un nou sprijin financiar pentru Republica Moldova




Declarație a Victoriei Nuland în Senat, privind combaterea intervenției ruse și sprijinirea unui stat democratic în Ucraina


Victoria Nuland, asistentul Secretarului  de stat al SUA, a făcut o declarație în fața Comitetului pentru Relatii Externe a Senatului, pe data de 6 mai 2014, privind eforturile de stabilizare a situației din Ucraina, acțiunile provocatoare ale Rusiei în această țară și păstrarea ei ca stat unit  și democratic.

Cu această ocazie, demnitarul American a reiterat sprijinul Departamentului de Stat și solidaritatea SUA cu poporul ucrainean, care trece printr-o perioadă critică.

Adjunctul secretarului de stat a subliniat cei patru patru piloni ai politicii SUA privind provocările din Ucraina:

 În primul rând , Statele Unite sprijină Ucraina cu asistență de securitate financiară, tehnică și prin mijloace nonletale, care să pregătească desfășurarea de alegeri prezidențiale democratice, pe 25 mai și lucrează pentru crearea unui viitor pașnic, sigur, prosper și unificat pentru poporul ucrainean.

 În al doilea rând, SUA a anunțat intensificarea eforturilor pentru furnizarea de sprijin altor state din "prima linie ", cum ar fi Republica Moldova și Georgia.

 În al treilea rând, americanii au constat  o creșterea a costurilor economice de ocupare din partea Rusiei după anexarea ilegală a Crimeei și a eforturilor sale continue de a destabiliza estul și sudul Ucrainei. Astfel, s-au luat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, dar, în același timp, împreună cu Ucraina și partenerii europeni se continuă eforturile diplomatice pentru rezolvarea crizei și punerea în aplicare a angajamentelor de la Geneva, asumate de părți pe 17 aprilie.

Victoria Nuland a făcut unele observații privind angajamentele de la Geneva, subliniind faptul că în timp ce Ucraina a început imediat aplicarea măsurilor pentru punerea în practică  a responsabilităților asumate prin semnarea Declarației, Rusia nu a făcut nimic pentru respectarea angajamentelor luate. Oficialul American a prezentat Senatului realitatea actuală din Ucraina, haosul, violența, conflictele, omorurile, încălcarea drepturilor, arestările, criză care se amplifică pe măsură ce se apropie alegerile din această țară.

Cu toate acestea, Statele Unite și comunitatea internațională conlucrează cu Ucraina pentru organizarea și desfășurarea corectă și democratică a  alegerilor prezidențiale din 25 mai, chiar dacă Rusia refuză să recunoască legitimitatea guvernului ucrainean, iar agenții ruși încurajează separatismul din Slavyansk și Odessa și din celelalte orașe din sudul și estul acestei țări.  

În martie, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului ( ODIHR ) a trimis 100 de observatori electorali pe termen lung pentru 26 de locații din întreaga Ucraina pentru a monitoriza situația până la alegeri și de a asigura desfășurarea procesului electoral la înalte standarde internaționale . Un raport intermediar al ODIHR, din 17 aprilie, a remarcat că, Comisia Electorală Centrală a îndeplinit toate termenele până în prezent și că pregătirile tehnice vor continua.

Pentru prima dată în alegerile prezidențiale, din Ucraina 36 de milioane de alegători pot revizui datele lor de înregistrare on-line, fiind pregătiți 1000 de observatori internaționali, care să monitorizeze alegerile pe întreg teritoriul țării. Statele Unite vor furniza aproximativ o zecime din numărul observatorilor, restul observatorilor asigurându-l alte 26 de state OSCE, pregătite să contribuie cu oameni. Cei 1.000 de observatori ODIHR vor fi însoțiți de mai mult de 100 de membri ai Adunării Parlamentare a OSCE.

Statele Unite ale Americii dorește alegeri libere, corecte și ca ucraineni să voteze în cunoștință de cauză. În acest sens, a alocat 11.4 milioane dolari pentru activități non- partizane de a îmbunătăți integritatea acestor alegeri, inclusiv pentru a sprijini educația alegătorilor și participarea civică. De asemenea, oferă asistență pentru  Comisia Electorală Centrală în a administra eficient și transparent alegerile, pentru o desfășurare corectă și în deplină securitate.

Conform demnitarului american, garantarea unor alegeri corecte și libere, pe 25 mai, este cea mai bună cale pentru stabilitatea politică și economică în Ucraina. De la Lviov, la Odesa, la Donetsk , poporul ucrainean dorește și merită dreptul de a-și determina propriul viitor, a mai spus Nuland.

Referindu-se la faptul că Moscova consideră guvernul ucrainean interimar și alegerile din 25 mai nelegitime, americanii pun sub semnul întrebării dacă Rusia se teme de a permite poporului ucrainean să participe la votul, care le va permite mult mai mult decât orice alegere din istoria recentă. 

Victoria Nuland l-a citat pe președintele Obama care a declarat : " conducerea Rusiei trebuie să știe că dacă aceasta continuă să destabilizeze estul Ucrainei și perturbă alegerile din această lună, vom trece rapid la măsuri suplimentare , inclusiv sancțiuni economice care vor impune costuri mai mari rușilor. "


America atenționează asupra noilor măsuri represive impuse societății civile din Rusia

Pe de altă parte, adjunctul secretarului de stat al SUA a afirmat în fața Senatului că poporul rus a început să sufere din cauza crizei și acțiunilor economice impuse Rusiei. De asemenea, americanii atrag atenția asupra noilor măsuri agresive impuse de guvernul rus împotriva societății civile, privind restrângerea libertății mass-media, reducerea disidenței, incriminarea libertății de exprimare pe internet, represiunea și călcarea în picioare a drepturilor omului în Rusia.

Asistentul secretarului de stat al SUA a expus în fața Senatului formula de acțiune a lui Putin, prin conceptele de: “intervenție în străinătate și represiune la domiciliu.”

Economia rusă arată deja că acest model nu duce la  Marea Rusie , ci la faliment, ratingul de credit al Rusiei situându-se chiar deasupra statutului "junk ".  Potrivit oficialului american, 51 miliarde dolari au fost retrase de la începutul anului până în prezent, iar cifra se apropie rapid de 60 miliarde dolari, cât a fost pe întreg anul 2013. Obligațiunile rusești sunt tranzacționate la randamente mai mari decât orice datorii din Europa. Rubla a scăzut, Banca Centrală a crescut ratele dobânzilor de două ori și a pompat aproape 30 miliarde dolari din rezervele sale pentru a o stabiliza .

 Excepția cazului în care Putin se schimbă, desigur, la un moment dat, într-un viitor nu prea îndepărtat, febra curentului naționalist se va rupe în Rusia, a mai spus Nuland.

 Apoi , în cazul în care sunt suficient de liberi să gândească pentru ei înșiși , cetățenii Rusiei se vor întreba : Ce am realizat cu adevarat ? În loc de școli de finanțare, spitale, știință și prosperitate la domiciliu în Rusia, ne-am risipit averea noastră națională pe aventurism , intervenționism și ambițiile unui lider căruia îi pasă mai mult de refacerea  Imperiului rus decât de proprii săi cetățeni.

Pentru a nu se ajunge la o astfel de situație, asistentul Nuland crede că Rusia poate încă să facă pasul înapoi de la susținerea separatismului și violenței  și de a face ceea ce trebuie. Lucrând îndeaproape cu ucrainenii, OSCE, precum și cu guvernele europene cheie, inclusiv Germania, SUA sunt pentru continuarea căii diplomatice înainte, pentru  o revizuire a acordului de la Geneva, cu amnistie pentru separatiștii și reforme politice reale prin intermediul alegerilor și modificarea Constituției în schimbul păcii, securității și unității în Ucraina.

Din 1992 , SUA a investit 20 miliarde dolari în Rusia pentru a sprijini tranziția pașnică spre democrație. Americanii nu doresc pedepsirea poporului rus, ci susține drepturile tuturor persoanelor alături de ruși și ucraineni, pentru dezvoltarea democrației și statului de drept.

Pe 25 mai, poporul ucrainean va avea posibilitatea de a face cea mai importantă alegere din istoria sa.


După cum a declarat vicepreședintele Biden, în timpul vizitei sale la Kiev : 

" Acest lucru poate fi alegerea cea mai importantă din istoria Ucrainei . Aceasta este o șansă de a realiza aspirațiile majorității ucrainenilor, din est și vest și oricare altă parte a țării . "


“Este în interesul de securitate națională a SUA ca alegerile prezidențiale din 25 mai să reflecte voința celor 45 de milioane de oameni , care trăiesc în Ucraina. Noi rămânem uniți cu majoritatea covârșitoare a comunității internaționale - în G7, în NATO, în cadrul OSCE, în Adunarea Generală a ONU, în Consiliul Europei, în sprijinul alegerilor democratice din Ucraina. Miza nu poate fi mai mare pentru democrația ucraineană , pentru stabilitatea europeană și pentru viitorul unei ordini internaționale bazate pe reguli”, a concluzionat Victoria Nuland în Declarația făcută în Senat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu