miercuri, 28 ianuarie 2015

Principalele servicii secrete autodecapitate. România vulnerabilă din punct de vedere informatic?


În timp ce armele de război ucid tot mai aproape de țara noastră, SIE și SRI sunt pe pilot automat!

Prin demisia șefului SRI, George Maior, România țară NATO și membră a UE, aflată în vecinătatea unui conflict armat care se poate apropia oricând de granițele sale, a ajuns în situația de a avea principalele două servicii de informații secrete decapitate. De fapt, ambele insituții sunt autodecapitate deoarece atât Maior a demisionat, recent, ca și Teodor Meleșcanu de la SIE, înaintea sa.

Dacă la Meleșcanu motivul demisiei a fost dorința acestuia de a face niscaiva jocuri politice la trecutele alegeri prezidențiale, la George Maior demisia a venit surprinzător, fără motive enunțate public, tocmai atunci când se credea că fotoliul acestuia în fruntea SRI l-a fixat și mai tare în funcție. Evident, nu au întârziat să apară și sigur vor mai fi reacții, speculații, discuții la decizia luată. Cei mai mulți spun că în spatele acestei demisii stau tot motive și interese de ordin politic, de jocuri politice.

Încă nu este clar ce s-a întâmplat și ce se urmărește, mai ales că noul șef al statului declarase răspicat că nu are în vedere schimbarea șefului SRI. Care șef SRI, George Maior, este ridicat în slăvi de unii pentru reformarea Serviciului. Iar implicarea principalului serviciu de informații interne al României în lupta împotriva marii corupții și terorismului, în special, a dovedit într-o oarecare măsură eficiența reformei mult lăudate.

Pe de altă parte, se pare că reforma respectivă a cam dat chix cu agenții acoperiți transformați în jurnaliști și infiltrați în media, agenți pe care șeful spionilor interni nu s-a sfiit să-i recunoască public că există. Mai avea să le dea numele, dar nu cred că era nevoie, pentru că norodul privitor la televizor îi cunoaște după eforturile ce le-au depus și le depun pentru manipularea crasă de care dau dovadă, indiferent de redacția unde sunt infiltrați. Cât de eficienți au fost și sunt acești agenți acoperiți, cum este justificată activitatea și susținerea lor, numai SRI o poate ști.

Despre existența sau inexistența altor agenți acoperiți, infiltrați în structurile de justiție, printre procurori și judecători, șeful SRI n-a suflat însă nici măcar un cuvințel, în ciuda faptului că CSM a solicitat atât Parlamentului cât și președintelui țării să dispună verificări în acest sens. Și pentru poporul acestei țări ar fi bine de știut dacă există ofițeri ai serviciilor secrete infiltrați în Justiție. Nu de alta, dar măcar să știm dacă există și dacă au sarcini de a depista și scoate la iveală corupția din domeniu sau, dimpotrivă, de a manipula și influența mersul lucrurilor în Justiție.

Surprinzător a fost și interviul lui George Maior dinainte, știut fiind faptul că atunci când sunt solicitați în presă și greu acceptă ieșirea, șefii serviciilor secrete nu spun nimic concret. Probabil că este o caracteristică a serviciilor secrete nu doar de la noi din țară, ci de peste tot. Dar domnia sa a spus câte ceva, sugerând că are susținerea totală în funcție a noului șef al statului, Klaus Iohannis, dar și mai surprinzător, venind după o săptămână cu o demisie nemotivată public.

În mod firesc oarecum, demisiile, schimbările la vârful serviciilor secrete sunt lucruri normale oriunde în lume, mai ales atunci când se schimbă președinții de țară. Par lucruri normale în situații normale.

Dar, în situația în care la granițele României se încing tot mai tare armele războiului, când provocările geostrategice și de securitate sunt tot mai mari, este normal ca principalele servicii secrete de informații să fie autodecapitate? Să funcționeze pe pilot automat?

Când terorismul internațional se extinde ca focul, iar țara noastră este vizată de acest fenomen, este normal ca aceste servicii să fie bulversate de decizii politice?
Este normal când marele urs de la răsărit și-a anunțat deschiderea de noi oficine de informații în țara noastră, camuflate sub haina transparentă a unor instituții media?
Cât de mult afectează demisiile șefilor SIE și SRI securitatea și interesele naționale ale României? Este România vulnerabilă în acest moment, ca urmare  a faptului că cele două instituții importante nu au o conducere civilă?

Simple nedumeriri de cetățean din norod, dar firesc îndreptățite la care nu cred că voi afla răspunsuri curând. Oricum, avem parte tot timpul de informare, dezinformare și manipulare. Serviciile lucrează oricum. Cât, cum și pentru cine rămâne de văzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu