miercuri, 11 februarie 2015

Care este rolul și cui folosesc acoperiții din servicii?

Vom afla vreodată?


Recunoscuți sau nerecunoscuți oficial, confirmați sau nu, e clar ca lumina zilei că majoritatea instituțiilor democratice românești sunt infiltrate la greu, de agenți acoperiți ai serviciilor de informații secrete. Ce rol, ce misiuni au și pe cine servesc în realitate aceștia este o întrebare pe care mulți români și-au pus-o în ultima vreme și la care este foarte greu să afle un răspuns concret și exact? Nu știm.

Percepția mea, dar și a altor cetățeni din societate este că serviciile secrete influențează puternic, ca să nu spun manipulează cu toate că unii acuză public acest lucru, societatea românească în ansamblul ei, iar scandalul din ultima vreme în care SRI-ul este acuzat relevă din plin acest lucru. Înaintea acestui scandal, aparențele și declarația șefului la acea vreme, George Maior, dar și aprecierile proaspătului președinte al României, Klaus Iohannis, la adresa activității Serviciului, proiectaseră o imagine pozitivă a SRI, ca fiind o instituție reformată și pusă în slujba țării și cetățenilor săi.

O instituție care se angajase puternic, am fost asigurați, în lupta împotriva corupției instituționalizate.

George Maior a afirmat că sunt ofițeri acoperiți infiltrați în presă, dar se pare că și alți agenți sunt infiltrați în principalele instituții democratice românești, cum ar fi: partide politice, Parlament, Guvern, Justiție, administrație publică și altele. De asemenea, agenți acoperiți pot fi infiltrați și în mediile de afaceri, în economie sau în alte zone de interes. Poate îi avem lângă noi, printre noi, colegi, prieteni dar să nu-i știm că fac parte din serviciile secrete.

Din punctul de vedere al serviciilor de informații secrete și conform misiunii legale pe care o au aceste instituții, este firesc să aibă ochi și urechi în toate zonele de interes acoperite. 

”Misiunea SRI este protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi pentru realizarea securității naționale, asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept”, citim pe site-ul acestei instituții, care mai afișează drept ”Valori: patriotismul, onoarea și profesionalismul.”

Frumoasă misiune, înălțătoare valori.

Mai aflăm de pe site-ul principalului serviciu de informații secrete al României căSursele secretelor umane denumite și agenți sunt esențiale pentru culegerea și verificarea informațiilor de securitate națională”. Lucru normal probabil, pentru profesioniștii în domeniu, într-o țară în care instituțiile democratice își respectă statutul și îndeplinesc misiunile. Într-o țară în care, în mod real, serviciile sunt supuse unui control democratic civil.

Întrebarea firească este: în România se întâmplă acest lucru, serviciile de informații secrete respectă legea sau acționează după diverse criterii și interese? Este o întrebare legitimă, nu un atac asupra acestor instituții cu rol extrem de important. Își fac ele treaba conform misiunilor și statutului sau se implică în jocuri murdare, în politică, în economie, în afaceri, în Justiție? Combat cu adevărat corupția sau contribuie la generarea acestui fenomen, cum sunt acuzate? Nu știm.

Dar, dacă luăm exemplu agenții acoperiți din presă, vedem la prima impresie că, de ani buni, o mare parte din activitatea acesteia se desfășoară preponderent pe manipulare și diversiune. Mai puțin pe o informare corectă și reală a opiniei publice. Într-o astfel de realitate, este firesc să ne întrebăm care este rolul agenților acoperiți din presă? Constituie surse umane pentru serviciile de informații care i-au infiltrat, respectând legea sau au rol de manipulare și intoxicare a cetățenilor pentru atingerea unor scopuri ilegale? Nu știm.

Chiar și directorul TVR, Stelian Tănase, a solicitat oficial retragerea ofițerilor acoperiți de informații din această instituție.

Deși s-a solicitat repetat, în ultimul timp, chiar la nivelul CSM, inclusiv noului președinte al României, Klaus Iohannis, verificări privind existența unor ofițeri acoperiți în Justiție, nu s-a făcut nimic în a afla un răspuns! E normal, ca simpli cetățeni, să ne întrebăm, să avem îndoieli în privința actelor de justiție, dacă există agenți acoperiți, în acest domeniu extrem de important pentru funcționarea statului de drept, ce rol au aceștia- de a acționa împotriva corupției sau de a controla și influența actul de justiție? Nu știm.

Zilele trecute, actuala conducere a SRI a fost chemată să dea socoteală în Parlament, în urma acuzelor fostului demnitar Elena Udrea, acuzată de corupție. În urma audierilor, Comisia de control a SRI din Camera Deputaților a anunțat că serviciul este fără pată și fără de prihană. Dar percepția publică pentru unii dintre noi a fost că membri acestei comisii au fost parcă mai mult susținători și apărători ai SRI-ului decât conducerea chemată la audieri. A fost acesta un control democratic real asupra principalului serviciu de informații al țării, acuzat că și-a depășit atribuțiile legale? Nu știm.

Oare, există agenți acoperiți și în Parlamentul României și dacă da, care este rolul acestora, de culegere de informații sau de implicare ilegală în activitatea legislativă? Nu știm.

Am ajuns o țară în care serviciile secrete de informații ne manipulează cum doresc, în scopuri oneroase, generează corupție sau își fac legal treaba conform legii și misiuni lor de apărare a siguranței și securității naționale și a drepturilor cetățenilor români? Nu știm.

Ce rol au de fapt, ce misiuni îndeplinesc, ce ordine urmează, cu servesc în realitate agenții, ofițerii acoperiți din principalele instituții ale statului și din celelalte zone de interes ale societății românești? Nu știm.

Este dreptul nostru al cetățenilor de a afla adevărul despre activitatea reală a serviciilor de informații.

Să știm dacă ne apără sau ne manipulează? Nu știm.

Vom afla vreodată adevărul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu