vineri, 12 iunie 2015

Ajutoare de stat la ofertă


Mită electorală din sacul cu bani publici


A calculat cineva câte alocații pentru copiii amărâți se pot plăti cu ajutoarele de stat, subvențiile de stat, salariile babane care le primesc din bugetul de stat, din buzunarul nostru, sutele de funcționari care freacă menta, angajați ”merituoși”ai Parlamentului României, dar și ai instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale de stat?

În ultimul timp, am tot citit știri despre adoptarea unor ajutoare de stat prin ordonanțe de urgență. Am aflat despre subvenții substanțiale acordate legal dar considerate de mulți români imorale, unor partide politice, despre înalți funcționari ai statului român, despre aleși locali sau parlamentari care au supt și sug la țâța bugetului de stat, dar care au nevoi speciale de finanțare. De exemplu: numai în lunile aprilie și mai, conform Autorității Electorale Permanente, șase partide politice-PSD, PNL, PC, UNPR, PNȚCD și PP-DD, au primit drept subvenție o sumă totală de peste 1 milion lei, legal.

Nu degeaba sloganul ”băieților deștepți” este ”Cele mai bune afaceri se fac cu statul!”

Bani proveniți din bugetul de stat, din sacul fără fund al guvernului, guvern care, ca să dau doar un exemplu recent, reclama public prin gura premierului (încă) Victor Ponta, faptul că nu are bani pentru mărirea alocațiilor copiilor.


 Ultima minune de acest gen a Executivului s-a produs miercuri, 10 iunie 2015, când a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care stabileşte schema ajutorului de stat, arătând că urmăreşte susţinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public
Operatorii economici din domeniul audiovizual vor putea beneficia astfel de finanţare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită.

Mulți români au primit cu nemulțumire vădită noua măsură a Guvernului, receptând-o ca și ”mită electorală” dată unor societăți comerciale media, care-i cântă în strună puterii actuale și au reacționat pe forumuri:

”Ce naiba e asta?? Ajutor de stat unei companii care primește 5000 euro pentru fiecare clip publicitar de 20 de secunde??? Chiar au nevoie de ajutor de stat??
Sunt spitale care nu au medicamente, sunt bolnavi de cancer care nu au bani de tratament, sunt orfani și oameni care nu au unde să doarmă, sunt bătrâni care mor de foame! Ar trebui să vă fie rușine.”

”A ajuta cu 15 mil de euro televiziunile de știri în prag de campanie electorală echivalează cu mita electorală. Cum crezi că se vor comporta televiziunile care tocmai ce sunt ajutate de premierul Ponta cu candidații partidului condus de Ponta?

”În orice țară civilizată, chestia asta se numește clar conflict de interese. A da ajutor de stat televiziunilor în prag de campanie electorală e conflict de interese. Punct. Cei 15 mil de euro pot fi folosiți în scopuri mai nobile decât finanțarea televiziunilor de știri. De ce nu se cheltuie banii aștia pe modernizarea unei maternități, pe renovarea unui azil de bătrâni, pe renovarea unei case de copii, a unei școli de la țară, unde buda e în fundul curții și o dată la 2 ani cade câte un copil în ea? Ce anume califică ajutorul ăsta de stat direcționat fix spre televiziunile de știri, în prag de campanie electorală?

”Trusturile de presă catalogate de CSAT ca prezentând un risc pentru securitatea națională, vor primi bani de la cetățeni ca să-i manipuleze ori să-i înjure în voie!!!”

Tot recent, DNA-ul a surprins în flagrant delict un consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta primea mită, potrivit comunicatului instituției anticorupție, comițând mai multe fapte penale. Astfel de consilieri personali există probabil în multe instituții de interes public. Mulți oameni de rând își pun tot felul de întrebări legate de persoanele care sunt numite, alese să ocupe astfel de posturi:

Ce este un consilier personal? Ce este un consilier personal al primarului general al Capitalei? Unii înțeleg că dacă este consilier personal este plătit din banii personali ai primarului. Nu? Apoi, există un astfel de post de consilier personal în schema Primăriei Generale a Bucureștiului sau a altor instituții?

 Care-i forma corectă de încadrare a consilierului personal al lui Oprescu, prins în flagrant delict când lua mită? Există și un abuz în serviciu, ilegalitate, la încadrarea consilierilor personali în funcție? Câți astfel de consilieri personali există în instituțiile publice românești, cum au fost încadrați și cine le plătește salariile? Ar fi interesant de aflat, nu credeți?

Dacă acești consilieri personali sau cum s-or mai numi astfel de funcționari sunt plătiți din bugetul public, se poate spune că beneficiază de ajutoare de stat din sacul fără fund cu bani publici?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu