luni, 29 iunie 2015

Panică și fierbințeli românești

Bani, furt, înavuțire. Prostire! România de vară și dintotdeauna.

Ceva nou sub soarele urmașilor ”geto-dacilor”?

Panică, schimbare, eliberare, reținere, înregistrare, cercetare, condamnare, abuz, boală, tratament turcesc, lucru nemțesc neaoș românesc, informare, apărare, furt, manipulare. Putere. Decădere. Ce au fost și ce au ajuns! ”Interes național!” Interes personal. Bani, furt, înavuțire. Prostire! România de vară și dintotdeauna. ”Toate-s vechi și nouă toate!”, vorba poetului.

Zilele trecute s-au mai eliberat niște locuri la Beciul domnesc. Personaje importante au fost eliberate, nu știu dacă temporar sau definitiv, cum le va fi norocul. Sau ce o hotărâ instanța de judecată. Unele personalități din această categorie vor să uite de politică, așa cum au declarat public, cum este și cazul lui Radu Mazăre, vizibil marcat de perioada trăită în arest, alături de Marian Vanghelie.

Au mai fost puși în libertate și alți foști oameni politici, foști jurnaliști sau alte persoane cunoscute,cercetate, judecate ori condamnate pentru fapte de corupție. Se știu, n-are rost să mai dăm nume. Unii au fost ajutați la reducerea pedepsei și de activitatea științifică, literară, creativă pe care au avut-o la răcoare. ”Savanți” după gratii! Români deștepți, cemai! În curând, dacă se merge tot așa, vom avea o filială a Academiei Române la răcoare! O fi bine, o fi rău cu cu atâția scriitori și savanți apăruți peste noapte în mediul penitenciar. O fi prielnic acest mediu pentru dezvoltarea științei, pentru progres? O să avem și noi o deviză pe drapel, ”Civilizație și progres din spatele gratiilor!”? Habar nu am!

Oare, se eliberează locuri la răcoare pentru noul val de rețineri al altor personalități, noii savanți în devenire, nume celebre din scena politicii și societății românești? Urmează la răcoare alt val de corupți cu ștaif? Așa pare din acțiunile DNA. Așa am spune chibiții de pe margine.

Oricum, e mare agitație pe scena politică românească, unde se pare că se schimbă majoritatea puterii parlamentare, PSD-ul fiind pe picior de a pierde majoritatea parlamentară, dar și de a-i vedea pe liderii marcanți ai partidului panicați, îngroziți, fugind de frica DNA și a cătușelor cu care pot ajunge și ei la răcoare. A început ”mutul„, neamțul de la Cotroceni, neortodox, să lucreze ceva la mândria românilor verzi de la guvernare? Unii zic da, alții nu, cârcotașii cred că este doar un foc de paie, o nouă organizare, reașezare a găștilor, grupurilor de control a puterii și caracatiței.

Oricine poate vedea, media este invadată de știri, cât de mare este caracatița corupției și ce vârfuri ale puterii din România sunt acuzate. Toți vedem cum se dau pietre peste gard, capete în gură, șuturi în fund, în politica românească, mai ceva ca în campaniile electorale. Se bagă picioare în spital, se strigă lovituri de palat, cârtițele își fac treaba într-un mediu cum nu se poate mai prielnic, politicienii mari și mici se repliează, se orientează, reorientează după cum bate vântul. Și interesul. Interesul național asumat voluntar.

De fapt, în ultima săptămână a fost o abundență de știri din mai toate domeniile importante ale societății românești, începând de la politic, legislativ, siguranță națională, fiscalitate, corupție, educație și ajungând până la păturile cele mai oropsite ale asistaților sociali.

Nici nu știi care dintre ele este mai importantă: schimbarea majorității în parlament; cercetarea de către DNA a corupției instituționalizate, marea corupție evidențiată și înfierată încă odată de raportul Departamentului de stat american; adoptarea noi strategii de apărare și amenințările directe ale Rusiei la adresa României; modificările la Codul fiscal; reducerea TVA; pensii speciale pentru aleși; pensii speciale pentru colaboratorii și rudele aleșilor; noul experiment din educație programat tocmai la examenul de bacalaureat de anul acesta, prin adoptarea ordinului ca lucrările elevilor să fie corectate în alte județe, localități decât cele în care s-a dat examenul; cercetarea, reținerea și acuzarea câtorva zeci de cadre medicale din mai multe județe acuzate de corupție?

Nu știu dacă la nivel național s-a declanșat o bătălie împotriva corupției din domeniul sănătății, dar știrile cu cercetări, rețineri de cadre medicale, în mai multe județe, acuzate că cereau și luau șpagă pentru eliberarea de certificate medicale de handicapați, pentru certificate medicale de pensionări pe caz de boală imaginară, pensionări anticipate, mi-au atras atenția

S-au vehiculat sume babane date drept șpagă către medici, cei din comisiile medicale, care adunate duc la cifre impresionante doar pentru un singur județ. Cum astfel de acte false de pensii  anticipate, pensii de handicapat se fac, toată lumea știe, în toate județele țării, vă dați seama că șpaga cumulată ajunge la cifre foarte mari. De fapt, nici nu poate fi calculată exact.

Să ne gândim însă, plecând de la numărul mare de persoane care primesc pensii, ajutoare sau alte beneficii pe baza actelor medicale false, că și suma totală pe țară acordată din bugetul de stat acestora falși handicapați este una impresionantă. Cât de mare este prejudiciul în acest caz și cum se recuperează el? Eu cred că niciodată nu se recuperează. Fenomenul poate fi doar diminuat nu și eradicat total numai dacă autoritățile îndrituite vor avea și continua hotărât o strategie de combatere a corupției în acest sens. Ca de altfel, în toate domeniile acuzate de corupție instituționalizată.

Ce mai, fierbințeală mare în România, în această vară secetoasă! Căldură mare, Monșer!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu