luni, 13 iulie 2015

Încrederea, „transparența” și problemele de sub preș ale Armatei Române


Mai interesează pe cineva lipsurile principalei instituții militare de apărare a țării?

În contextul situației geopolitice și militare tensionate din apropierea României, ținând cont de amenințările și riscurile la adresa țării noastre, dar și pe fondul îngrijorărilor tot mai evidente ale românilor față de aceste amenințări, am considerat că un interviu cu șeful Statului Major General, gen.lt. Nicolae Ciucă, ar fi binevenit în interesul opiniei publice. Șef al SMG, al Armatei Române care înainte de a fi numit în acestă funcție de mare responsabilitate militară, a trecut prin teatre de operații fierbinți ca Balcani, Irak și Afganistan.

Solicitarea pentru interviu și întrebările le-am trimis pe data de 12 februarie 2015, la Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, instituție care pare să nu mai pună niciun preț pe transparență, pe comunicarea lucrurilor și informațiilor de interes major pentru opinia publică din România. Dovada este faptul că nici până în ziua de azi, la 5 luni de la trimiterea solicitării și întrebărilor pentru interviu, n-a catadicsit să ia în considerare necesitatea de a răspunde în interesul opiniei publice!!! La insistențele mele, ca jurnalist independent, în cele cinci luni n-am primit decât un răspuns de la acest birou de presă, cum că șeful SMG are o agendă foarte încărcată și că solicitarea de interviu primește atenția cuvenită. Atât!!!

Oare mai pune preț MApN pe comunicare, mai este importantă transparența și mai ales opinia publică, societatea civilă românească pentru Armata Română? Cât de profesioniști sunt la ora actuală, angajații Biroului de Presă dacă nu se deranjează să ia în considerare o solicitare venită din partea presei independente, în condițiile în care îngrijorările populației, tensiunile din zona geostrategică a României, zvonistica, dezinformarea și manipularea se manifestă  din plin pe teritoriul țării noastre?

Oare românii, contribuabilii, nu au dreptul să știe nimic despre amenințările la adresa României, nu trebuie să afle problemele și lipsurile cu care se confruntă Armata Română, nu-i interesează starea de spirit a militarilor, n-au voie să fie informați despre cum răspunde aceasta riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale? Lipsa de finanțare, sărăcia, mizeria din multe instituții militare sunt secrete strategice?

Secret militar!

 Una dintre unitățile reprezentative ale Armatei, cu lacătul ruginit pe poartă și buruienile până la brâu în curte. Câți responsabili militari știu din imagine despre ce unitate este vorba? De câte ori se deschide poarta pe an și cine credeți că intră cu mari speranțe pe această poartă? Nu există nici un indicator cu fotografiatul interzis.

Armata Română, cu actuala starea a ei de spirit și materială, nu este doar  cea prezentată în imaginile filmate la diverse exerciții militare alături de parteneri din NATO. Armata Română înseamnă mult mai mult decât filmulețele și informațiile prezentate de MApN pe televizor și pe Facebook, iar opinia publică are dreptul să știe tot adevărul nu doar cel dorit de oficiali și cosmetizat la greu.

Nu cred că este un secret militar sau de altă natură faptul că șeful Statului Major General sau alți responsabili din Armata Română, MApN ar răspunde la câteva întrebări de interes general:


-Care este starea actuală materială, de înzestrare și de pregătire a Armatei Române?
 –Cu ce lipsuri și probleme se confruntă Armata, la ora actuală?
–Care este starea de spirit, moralul  Armatei în contextul tensiunilor și conflictului militar și politic din apropierea granițelor României?
–În ultima vreme, s-au lansat în spațiul public amenințări voalate sau directe privind securitatea și siguranța națională, cum ar fi de exemplu, distrugerea flotei militare sau identificarea unor ținte situate pe teritoriul românesc de către forțe externe. Este Armata pregătită să răspundă pe măsură unor astfel de provocări și amenințări la adresa României?
 –De asemenea, în spațiul public s-a vorbit despre faptul că țara noastră a fost ținta unor atacuri cibernetice, dar și cu arma meteo. Sunt adevărate astfel de informații sau sunt doar speculații?
 –Este România pregătită să se apere în astfel de situații?
-Armata Română era în trecut instituția, care alături de Biserică, era cotată cu cea mai mare credibilitate din partea opiniei publice. În prezent, se constată ooarecare neliniște din partea populației privind amenințările de război în zona noastră geostrategică, mulți acuzând deja un război informațional în derulare, ca și atacuri de altă natură. Cum comentați această stare de neliniște a românilor?

Credeți că răspunsurile la aceste întrebări decente, de bun simț, corecte constituie secret militar, secret de stat în condițiile actuale? Eu nu cred acest lucru.

Armatele moderne pun mare preț pe comunicare și transparență

Prin atitudinea sa, prin modul cum ”știe” să colaboreze cu presa și să răspundă la niște întrebări îndreptățite a primi răspunsuri, MapN prin Biroul de Presă, nu pare să pună preț pe comunicare și transparență și mai ales pe dreptul opiniei publice de a cunoaște realitatea.

Oare pe ce criterii sunt numiți în funcție ofițerii la Biroul de presă al MapN, care trebuie să constituie cureaua de transmisie,canalul de comunicare, interfața dintre instituția militară și societatea civilă? Ca jurnalist am fost acreditat mai mulți ani la MapN și înainte de intrarea României în NATO și după, dar o lipsă de transparență și o indiferență mai mare față de opinia publică precum cea manifestată în ultimii ani, nu am constatat.

În ultima vreme, în contextul situației geostrategice din zona de interes a României, mai mulți foști înalți responsabili ai Armatei Române, foști șefi de Stat Major General, au atras atenția, au semnalat, atât opiniei publice cât și puterii indiferent de culoarea politică a acesteia, asupra riscurilor, amenințărilor, problemelor și greutăților cu care se confruntă principala instituție militară a țării menită să apere securitatea și granițele României.

Iată ce spunea  acum câteva timp despre starea Armatei Române generalul Constantin Degeratu, fost șef al SMG:  Comandamentele trebuie să conducă trupe, însă trupe la noi nu există. În primul rând ne trebuie o aviaţie capabilă să descurajeze o intervenţie aeriană. Trebuie să avem o apărare a spaţiului aerian în orice moment, trebuie să avem brigăzi capabile să ducă lupte ca cele din Ucraina. Armata Română nu are niciun tanc capabil să ducă o luptă în condiţii moderne. Problema este a noastră ca stat: armata are un comandat, care este preşedintele. Zece ani a fost unul singur. Care sunt cele zece măsuri care ar fi dus la creşterea capabilităţilor militare pe măsura riscului? Nu există niciuna. Suntem în criză, sunt mecanisme de criză. Securitatea naţională este în criză, şi mărirea bugetului apărării nu mai trebuie supusă UE.” 

Pe lângă imaginea de fațadă cosmetizată la vârful instituției din diverse motive, este evident faptul că Armata Română se confruntă cu multe probleme și greutăți de natură diversă, care ascunse sub preș, sub pretextul secretului militar sau pur și simplu trecute cu vederea de incompetență și neprofesionalism ori de alți factori și mentalități nocive, transmit o stare de incertitudine, nesiguranță și neîncredere în rândul populației care, altădată, acorda un grad crescut de credibilitate instituției militare.

Lipsa de comunicare reală, de transparență față de problemele Armatei decredibilizează și afectează principala instituție militară a Românei. 

Este o percepție personală, de jurnalist independent. M-aș bucura însă, ca realitatea să fie una mult mai bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu