marți, 22 septembrie 2015

Pe cine mai dă în gât Sorin Oprescu?


Secrete pe cale de a fi dezvăluite în cazul caracatiței mafiote din Primăria Capitalei


Întrebări care își caută răspunsul: 1)-De ce a fost denunțat primarul Sorin Oprescu de cei cu care făcea afaceri și de ce abia acum? 2)- Erau o parte din banii primiți drept mită drenați către o anumită formațiune politică și dacă da, care este aceea? 3)-De ce era atenționat că va fi arestat primarul general Oprescu din diverse surse, inclusiv surse media? 4)-De ce, la interpelarea instanței, a declarat că în principal Rareș Bogdan venea cu "informații pe surse" de la DNA și chiar și ”domnul Gușă îi aducea asemenea zvonuri", cum le-a spus Oprescu judecatorilor? 5)-Au existat ”pe surse”, scurgeri de informații în favoarea edilului bucureștean din partea”băieților cu ochi albaștri” și dacă răspunsul este da, care era scopul acestor atenționări? 6)-Ce s-ar întâmpla, pe cine ar mai da în gât cercetatul Sorin Oprescu, încolțit de întrebările anchetatorilor și de disconfortul major din celulă, care-și strigă disperat nevinovăția?

Sunt convins că și înaintea lui Sorin Oprescu la Primăria Generală a Capitalei, pe timpul edililor șefi dinaintea acestuia oricare au fost aceștia, s-a dat și s-a luat mită. Ca și la alte primării de altfel. Dar predecesorii au avut noroc și au scăpat fără probleme, poate și datorită faptului că nu exista DNA sau dacă exista, era la începutul activității și rezultatele erau sub așteptări.

Bomba a explodat în mâinile celebrului și controversatului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. De ceva timp, de la eliberarea foștilor primari Radu Mazăre și Marian Vanghelie, se mai rarefiase aglomerația de la Beciul Domnesc. După ce  și primarul de la Sectorul 1 al Capitalei, ”boierul” Andrei Chiliman, a intrat în vizorul procurorilor anticorupție, am scris un articol cu titlul ”Ce primar bucureștean urmează la Beciul Domnesc?”

Iată că am aflat cu toții de mai multe zile. Pentru unii cetățeni a fost o mare surpriză, mai ales dintre politicienii care-l susțineau și aveau planuri cu Oprescu. Pentru alți oameni n-a fost o surpriză chiar așa mare. Era de așteptat mai ales după ce acum câteva luni, fusese legat consilierul personal al primarului general, Solomon Wigler, acuzat și el de corupție.

Surpriza cea mare însă, nu o constituie atât căderea în plasă a ”peștelui cel mare”, cât uimește modul și minuțiozitatea cu care era organizat sistemul de dare-primire a mitei, cu procentele bine stabilite și împărțite de beneficiarii banilor, precum și cu măsurile de siguranță luate de rețea. Grup bine organizat care acționa de ceva ani, la care a ”aderat și primarul Sorin Oprescu”, încă din anul 2013 și care a funcționat sigur, fără pericolul de a fi prins de autorități.

Chiar dacă se știe la nivelul percepției și opiniei publice, că se produc fapte de corupție organizate sau nu, la nivelul majorității instituțiilor publice administrative sau în alte instituții, Justiția funcționează pe probe, mărturii și dovezi, așa că până nu sunt prinși, totă lumea știe, că hoții sunt negustori cinstiți. În multe cazuri, numeroase fapte ilegale sunt aflate datorită denunțătorilor, iar în cazul Oprescu, conform DNA, au existat patru denunțători. O întrebare mai rar pusă de comentatorii și analiștii de tot felul a cazurilor de corupție este: De ce denunțătorii își denunță partenerii de afaceri abia după ce fac numeroase afaceri cu aceștia și nu fac denunțul la prima solicitare de mită?

Procurorii DNA se pare că au lucrat cu precizie chirurgicală în acest caz, dacă au reușit să-l lege pe ”integrul„ și ”onestul” susținător al ”autosuspendatei”. Politicianul și edilul șef care apărea din când în când, în sondaje, ba ca o personalitate imaculată, ba ca un candidat favorit la diverse funcții de preamărire în stat.

Primarul acuzat de numeroase ilegalități, dar care oficial, până zilele trecute, nu fusese prins și acuzat de nimic ilegal. Edilul șef care a rezolvat problema câinilor fără stăpâni care terorizau Bucureștiul, abia după ce mii de persoane au căzut victime mușcați de patrupedele libere, iar alți trei oameni printre care și un copil au sfârșit uciși de atacurile comunitarilor.

Iată cum prezintă comunicatul DNA grupul infracțional din Primăria Capitalei, care crease un sistem criminal de-a dreptul, cum mai poate fi etichetat acest sistem mafiot, pentru că și marea corupție organizată cu intenție, minuțios,  chiar cu ajutorul tehnologiei moderne, cu intenții vădite  de atragere a mitei, poate fi considerată o criminalitate:

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.”

Interesant este de aflat și ce efecte vor apare în rândul formațiunilor politice care-l susțineau pe Sorin Oprescu, cel puțin din două perspective. Una este cea electorală deoarece arestarea acestuia a creat un impact negativ în zona simpatizanților, a votanților, iar formațiunea care-l avea  drept candidat la alegerile viitoare, trebuie să se reorienteze spre un alt om capabil să cucerească Bucureștiul.

A doua perspectivă pleacă de la supoziția că toată lumea știe, că din aceste procente de mită percepută în diverse instituții, o bună parte din bani sunt drenați către finanțarea partidelor, formațiunilor sau diverselor grupuri de interese din care face parte respectivul funcționar public. Este curios de aflat ce cale urmau banii din mita câștigată de băieții deștepți la Primăria Capitalei.

Mai departe, să vedem care alt edil bucureștean sau ce alt ”pește mare” urmează la Beciul Domneasc? Pentru că, după cum spunea procurorul șef al DNA, Laura Codurța Covesi, în urmă cu câteva luni, în ciuda activității Justiției, marii corupți își continuă fără frică activitatea ilegală. A fost și cazul primarului Sorin Oprescu și acoliților din grupul de acțiune care, în ciuda reținerii consilierului personal, mâna lui dreaptă, Solomon Wigler, și-au continuat activitatea infracțională, siguri că ei nu pot fi prinși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu