marți, 1 septembrie 2015

Șpagă legală și pentru demnitari, polițiști, procurori, judecători, dascăli, parlamentari, guvernanți


Manipularea sindicaliștilor vopsiți


O știre recentă aduce în prim plan ceea ce mulți dintre români știau de ani de zile, faptul că există lideri de sindicat în sistemul de sănătate, care în loc să apere interesele breslei medicilor și angajaților ce îi reprezintă, lucrează mână în mână cu guvernanți. Plătiți cu salarii de mii de euro lunar, reprezentanții sindicatului manipulează la greu  marea masă a angajaților din sistemul sanitar. Medicii au aflat cu uimire că cei pe care i-au ales în fruntea sindicatului să le apere interesele, sunt uneltele de manipulare ale puterii.

Scandalul și revolta medicilor după încercarea de legalizare a șpăgii în sănătate este în toi. Recent, mai mulți medici organizați aproape spontan pe rețelele de socializare, au luat atitudine față de propunerea de degradare profesională și umană a personalului medical, implicit de umilire a pacienților.

Alianța Medicilor pentru modernizarea în sănătate s-a născut în urma unei mișcări spontane pe Facebook, de revoltă a medicilor față de situația catastrofală a sistemului medical din România.

Mișcarea a fost generată de o scrisoare devenită virală a Dr. Coriu Letiția, publică pe Facebook, pe data de 12 august, în care aceasta spunea, printre altele:
"Nu vrem șpagă! Vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre și să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la șpagă, ci pentru a salva vieți și pentru aceasta am făcut și facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacțiile oferite de salvarea de vieți!"

Alianța Medicilor este categoric împotriva legalizării șpăgii, mitei, "plicului", sau a oricărei alte "atenții" oferite medicului de către pacient. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic cât și pentru pacient.

Pacienților deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienți să plătească de două ori pentru aceleași servicii medicale.”

Un comunicat recent al Alianței Medicilor precizează că această organizație este în curs de dobândire a statutului de asociație cu personalitate juridică, nefiind angajată în nici un fel de discuții și negocieri cu guvernanții. Nu este sindicat. Pe de altă parte, se delimitează de toate persoanele care dezinformează și creează știri false în numele Alianței Medicilor.

Nu este prima dată când guvernanții, nu doar cei actuali ci și cei dinaintea lor, politicienii sau alți demnitari vremelnici, incompetenți, care au urmărit și urmăresc interese proprii ori de grup, n-au fost în stare să rezolve problemele din sănătate și au încercat legalizarea mitei. Mare prostie. Probabil, au mizat pe faptul că medicii vor accepta acest lucru, iar sindicatul a fost considerat o instituție de manipulare în acest sens, cu liderii controlați de guvern. Din fericire, cu toate eforturile și promisiunile guvernanților, politicienilor și uneltelor sindicale nu au reușit să legalizeze această rușine.

Practica manipulării prin sindicate în România, este una folosită  de toate guvernele și politicienii care au condus țara din 1990 și până în prezent. Începând cu marile mitinguri și marșuri sindicale, care blocau Capitala frecvent, aducând pe străzi sute de mii de oameni amenințați cu șomajul și sărăcia, în urma prăbușirii economiei naționale. Vă mai amintiți de marii lideri sindicali Miron Mitrea și Victor Ciorbea, care au controlat ani în șir mase mari de oameni, făcând diverse jocuri și interese?

După ce au lepădat haina sindicală vopsită, cei doi au făcut carieră în politică, urcând în scaune de parlamentar, fotolii de ministru și chiar prim ministru, cazul lui Ciorbea. Acum, Mitrea este la închisoare, iar Ciorbea conduce instituția Avocatul Poporului. De-a lungul celor peste 25 de ani de sindicalism recent, original, în România, au apărut mulți lideri de sindicat influenți, puternici, controlați de putere, care manipulau masele, subminau economia, se îmbogățeau peste noapte la fel cum deveneau politicieni și demnitari cu rang înalt, făceau jocuri de interese în spatele unui sindicalism de fațadă.

Acum, nu mai sunt atât de mulți lideri de sindicat pentru că nu mai există nici multe fabrici, unități economice, iar unele ramuri profesionale aproape că au dispărut. Mulți foști șefi au acumulat averi importante, au ajuns prosperi oameni de afaceri, politicieni respectați. Câțiva au ajuns în spatele gratiilor, unii dintre ei au și ieșit în scurt timp din arest, alții mai ghinioniști mai stau o vreme la răcoare.

Dar manipularea cu ajutorul liderilor de sindicat vopsiți continuă în țara noastră cu ajutorul puterii, politicienilor și a persoanelor cu influență, maipulatorii din diverse structuri profesionale. În principal a structurilor profesionale din sistemul bugetar de stat. Cum se face că în același timp, aproape, sindicatele din instituțiile de ordine și liniște publică, din educație, din sănătate și altele au început să facă scandal, revendicând măriri salariale și alte drepturi?! Cum se face că actualul premier Victor Ponta și guvernul pe care îl conduce au început să ofere satisfacție sindicaliștilor, chiar dacă pușculița bugetului de stat nu acoperă toate măririle salariale promise?!

Ba, mai mult, în plus, a încercat să le ofere și șpaga legală medicilor! Dacă ar fi reușit impunerea șpăgii legale în sănătate, putem să ne gândim că oferta s-ar fi extins și în educație, s-ar fi autorizat și mita către polițiști, judecători, procurori, parlamentarilor, guvernanților și tuturor categoriilor profesionale unde aceasta se poate manifesta. De ce nu, șpagă legală la tot poporul! De la bobor pentru popor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu