luni, 26 octombrie 2015

Corupția atotputernică din Republica Moldova

Evenimente cruciale pentru viitorul statului moldovean


Anarhie, socoteli între oligarhi, un nou început sau impotență a Justiției la Chișinău?

Corupția, jaful generalizat, lupta pentru puterea politică, sferele de influență interne, dar mai ales externe au dus cel mai sărac stat al Europei, Republica Moldova,  într-o situație gravă, care-i pune în pericol existența. Văzută din afară, situația actuală din această țară, indiferent din ce domeniu am privi lucrurile: politic, economic, social, din prisma statului de drept, etc, pare extrem de complicată.

Atât de rea este realitatea percepută din exterior, încât te întrebi dacă anarhia și caracatița corupției au pus definitiv stăpânire pe Basarabia, ducând-o ca vântul firul de pai, direct și fără scăpare, pe fundul prăpastiei? Sau, poate, în lumina ultimelor evenimente de la Chișinău, prin arestarea, sub acuzarea săvârșiri de fapte grave de corupție, a omului politic Vlad Filat, unii superoptimiști ar putea spune că asistăm la un moment zero al justiției moldovene, care a început în sfârșit lupta adevărată cu marea corupție? Dacă ar fi așa, dar nu cred, arestarea demnitarului respectiv ar fi trebuit făcută fără presiunea și manifestațiile stradale ale forțelor proruse.


Și, desigur, arestarea acestuia ar trebui urmată de alte arestări ale altor acuzați de corupție și fapte ilegale.

Presiune pusă prin blocarea Parlamentului, a punctelor de ieșire din țară, cu promisiuni de premiere, cu mașini luxoase, făcute de controversatul politician prorus Renato Usatîi, pentru cei care îl vor aresta pe Filat! Presiune pusă de forțe proruse și alte forțe infiltrate în rândul oamenilor de bună credință. 

Cetățeni de bună credință care au cerut public, de nenumărate ori, să fie înființat un DNA pe modelul celui românesc, condus de procurori europeni, care să nu fie amestecați în fapte de corupție și implicit, supuși manipulărilor politice.

Procurori care să nu fie șantajabili și să nu fie corupți. Să fie integri!

Ori oamenii integri, politicieni, demnitari, oameni de afaceri, cetățeni aleși sau numiți în structurile de conducere  ale statului, nu prea există. De câte ori s-a încercat impunerea unor astfel de oameni necorupți, incoruptibili, au fost blocați de forțele politice aflate la putere. Este și cazul fostului ministru Maia Sandu, care fusese propusă la conducerea Guvernului înaintea lui Valeriu Streleț, dar a fost respinsă din cauza faptului că a pus condiția numiri în funcție a unui procuror șef integru, independent, european, provenit din afara țării, care să înceapă cu adevărat lupta împotriva corupției.

Singurul obiectiv în jurul căruia poate fi mobilizat electoratul este combaterea corupției, doar că la moment nu avem partide politice credibile care să abordeze problema în mod categoric. Deficitul de politicieni integri se explică în primul rând prin reticența oamenilor cumsecade de a se implica în procesul politic autohton care este caracterizat de un grad de cultură foarte scăzut, lipsă de transparență și reguli dubioase. În al doilea rând, chiar și puținii oameni corecți care se aventurează în politica moldovenească nu sunt lăsați să ajungă în față de către liderii partidelor politice, care văd în ei potențiali concurenți în cadrul propriilor formațiuni politice. Astăzi este, poate, mai complicat decât oricând să oferi soluții rapide pentru problemele cu care se confruntă țara.Oamenii care înțeleg acest lucru vor ezita și mai mult să-și asume această responsabilitate.” afirma recent, Maia Sandu, într-un interviu acordat publicației Deutsche Welle (http://www.dw.com/ro/maia-sandu).

La câteva zile după arestarea lui Vlad Filat, a fost reținut de procuratură și unul dintre liderii forțelor proruse din Republica Moldova, primarul orașului Bălți, vedeta pe val a politicii moldovene, superactivul Renato Usatîi, tocmai când se întorcea dintr-un voiaj, de la Moscova. Doar că în cazul lui, ”minunea” nu a ținut nici măcar trei zile și a fost eliberat. Nu știm dacă această eliberare s-a făcut ca urmare a presiunilor venite din partea acoliților acestuia și influenței lor sau dacă este  o dovadă de impotență a Justiției moldovene?

Pe de altă parte, multă lume știe, resursele materiale, financiare externe alocate de Uniunea Europeană, SUA în special și chiar de România, pentru crearea și consolidarea structurilor de luptă împotriva corupției s-au dus ca într-o gaură neagră, fiind deturnați de la destinația lor inițială, lucru care a întărit tot mai mult grupările mafiote în comparație cu statul de drept moldovean tot mai slab și muribund.

Tocmai această realitate așa cum o percep eu din afara țării, mă face să prevăd mai mult un viitor sumbru pentru Republica Moldova în loc de  a percepe evenimentul legat de arestarea lui Filat ca pe un moment zero, cu un nou început pentru statul de drept în lupta cu mafia politică ce a acaparat puterea. Mafie la rândul ei, impusă și generată de sferele de influență externă care doresc să-și păstreze controlul în această zonă.

Toată lumea știe că un stat profund corupt este un stat foarte ușor manipulabil și controlabil. De aceea, lupta împotriva corupției echivalează cu supraviețuirea, cu menținerea țării în plasa Uniunii Europene și nu cu revenirea ei în zona influenței rusești, distructive.  

Astfel, întrebarea firească este: în ce direcție merge Republica Moldova?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu