luni, 19 octombrie 2015

Victime nevinovate în războiul agentului termic


Bucureștenii plătesc și pierderile RADET


De câteva zile, de când temperatura a scăzut sub 10 grade Celsius, bucureștenii racordați la sistemul public de încălzire tremură vârtos în case. De mai mulți ani încoace, cam de prin 2008, se desfășoară un adevărat război între Electrocentrale București (ELCEN) și tandemul RADET/Primăria Capitalei, pentru banii pe care ultimele două instituții îi datorează primei instituții. Singurele victime nevinovate ale acestui război sunt bucureștenii, care locuiesc în cele 550.000 apartamente racordate la acest sistem de încălzire.

Conflictul a ajuns în instanța de judecată, care a pus poprire pe conturile Primăriei București destinate subvenției pentru încălzire RADET. Astfel, în pragul iernii s-a ajuns în situația ca RADET să nu aibă bani decât pentru reparațiile în curs și cele în caz de avarii. Pe 12 octombrie 2015, RADET a anunțat cetățenii că dă drumul la căldură, dar nu are bani pentru funcționarea normală și rezolvarea problemelor de fond ale Regiei, aruncând pisica neagră pentru această situație în curtea ELCEN care i-a blocat conturile.

Trebuie să asigurăm orice intervenţie care ar putea apărea când se dă drumul la încălzire. Acum nu avem avarie, dar când o să fie frig ar putea să apară ceva. Dacă e nevoie de intervenţie masivă, nu vom avea cum să o facem. Nu avem niciun ban. Totul e blocat”, spune Valentin Viţalariu, directorul RADET.

De partea cealaltă, conform comunicatului ELCEN (http://www.elcen.ro/ro/media/comunicate), din 29 septemrbie 2015,” În primele noua luni ale acestui an, ELCEN a livrat energie termică în valoare de 736,8 milioane lei și a încasat 565 milioane lei, rezultând o restanță de 171,8 milioane lei. Mai mult, în ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei (exclusiv penalități). Bugetul Municipiului București nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenția pentru energia termică livrată populației. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenție”, reprezentând diferența de preț la energia termică livrată populației, doar suma de 570,4 milioane lei, față de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei.”


Pierderi plătite de bucureșteni


Un alt război între cele două instituții este cel referitor la tarifele percepute cetățenilor pentru încălzire, ELCEN susținând public că” Afirmația domnului Gabriel Dumitrașcu, potrivit căreia „în București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de 170 lei”, este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populație, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Prețurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015, prețurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, prețul MW-ului electric/oră este de 340 lei. De asemenea, faptul că președintele Consiliului de Administrație al RADET semnalează riscul ca populația Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă, reconfirmă situația critică în care se află RADET București. În ultimii ani, regia a renunțat la reviziile anuale programate și la probele de presiune hidraulică a rețelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice și a le soluționa.

Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din București circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă și în pământ prin rețeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător și nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe rețele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET și Primăria Municipiului București trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțarea, atât din surse proprii, cât și din fonduri structurale.” Gabriel Dumitrașcu este președintele CA al RADET.

După cum vedem, bucureștenii se află la mijloc în acest conflict, care s-a intensificat odată cu intrarea într-un nou sezon rece, fiind obligați în multe cazuri să plătească, inclusiv pierderile RADET, scump o căldură pe care nu o primesc la parametrii contractați și pe care s-ar putea să nu o mai primească deloc din cauze care nu țin de ei.
Cauzele care au dus la acest război, începând cu 2008, sunt diverse, una dintre principalele cauze alături de incompetență, interese obscure, fiind și implicarea politicului la vârf, problemele ținând și de activitatea Guvernului și a Consiliului Municipal București. Nu este exclus ca în spatele acestor cauze și probleme de fond care afectează câteva sute de mii de bucureșteni și implică fonduri importante destinate încălzirii Capitalei, să existe fapte de corupție, să existe ”băieți deștepți”, care, după perdeaua acestui conflict, să dreneze milioane de euro în diverse buzunare și conturi.

Ca cetățeni, tremurând gros în apartamentele racordate la RADET, ca bucureșteni care plătim din greu aceste ”privilegii”, asistând la războiul pe seama agentului termic, cel mai puternic agent din Capitală, nu știm ce să mai credem, întrebându-ne dacă nu cumva vinovații n-ar trebui luați în vizor, cercetați și legați de DNA pentru prejudiciile comise?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu