marți, 3 noiembrie 2015

ATENȚIE- Pericole imense pot provoca noi accidente colective


Alte potențiale bombe ignorate de autorități


Clubul Morții (Colectiv) funcționa ilegal în fosta fabrică de încălțăminte Pionierul

Un pericol și mai mare, neluat de nimeni în seamă, îl constituie mulțimea benzinăriilor construite în ultimii ani, în București sau în alte localități aglomerate, unde nu se ține cont de nici o regulă de prevenire a incendiilor. Doamne ferește, de o explozie la o benzinărie sau o stație de alimentare cu GPL, că atunci sar în aer cartiere întregi cu oameni cu tot. Știu o benzinărie situată tot în sectorul 4 al Capitalei, care peste gard, este vecină cu o firmă ce depozitează, la doar câțiva metri distanță, zeci sau poate chiar sute de tuburi cu oxigen. Bombe curate. cine răspunde dacă se întâmplă o tragedie și mai mare într-o astfel de benzinărie?

 Nu cunosc legislația în domeniu, dar cred că oricare dintre noi își dă seama că nu este normal, firesc ca o benzinărie, o stație GPL, înmulțite ca ciupercile după ploaie, să fie construite, să funcționeze în localitățile aglomerate, gard în gard cu locuințe, supermarketuri, alte societăți comerciale sau instituții.

Nu ar fi mai bine să prevenim astfel de tragedii, nenorociri, accidente colective sau individuale decât să încercăm, cu toate forțele, să salvăm ce se mai poate salva după ce s-a întâmplat? De ce trebuie să moară oameni ca să facem ceea ce ar fi trebuit să facem înainte, legal, firesc, normal, logic? Evenimente ca cel de la clubul morții, la fel cum au existat de-a lungul anilor și alte accidente tragice, indiferent de domeniul de activitate, ne demonstrează, încă odată, repetitive, că legea nu se respectă deliberat în această țară.

Acest lucru este Revoltător! Aici e buba! Bune, proaste, așa cum sunt, dacă s-ar respecta legile și reglementările în România, dacă toți am avea respect pentru legi, lucrurile ar fi mult mai pozitive. Nu ar mai merge și așa. Și, în special, s-ar putea preveni astfel de tragedii.

Nu din cauza artificiilor, a focului, a spectacolului pirotehnic au murit oameni, cum greșit au considerat foarte mulți, sub imperiul emoțiilor și șocului tragediei, ci din cauza nerespectării legii, din cauza prostiei autorităților, din cauza corupției și lăcomiei de a face bani cu orice preț, chiar și cu prețul vieții unor oameni nevinovați.

Sunt destui cetățenii care consideră că dacă s-ar fi respectat reglementările în vigoare la autorizarea și funcționarea acelui club în fosta incintă industrială a fabricii Pionierul, nu am fi vorbit acum de atâția morți și răniți. Nu ar fi existat accidentul colectiv, care a șocat nu doar o țară întreagă, ci și o lume întreagă.

Mulți demnitari s-au perindat ca la paradă, de la un spital sau altul, oferindu-și sprijinul declarativ, de formă,pentru ca în minutele imediat următoare să dea, cu aere importante și mine îngrijorate, tot felul de declarații la presă, cohortelor de jurnaliști care se țineau după cohortelor de oficiali. Șefi, demnitari care mai mult încurcau activitatea medicilor și spitalelor și așa surpaglomerate și sufocate de oameni răniți, dar mai ales de persoane oficiale. Pentru că, din cauza haosului, a disperării și a lipsei de organizare, spitalele bucureștene au fost invadate în aceste zile, de  cetățeni îngrijorați mai mult sau mai puțin de soarta răniților.

În aceste circumstanțe, activitatea personalului medical mi s-a părut mult îngreunată și obstrucționată de persoanele din afară. Am văzut cum medicii în loc să-și vadă de treabă, erau obstrucționați, chemați permanent să le dea explicații oficialilor, mai marilor politicieni. De asemenea, timpul prețios al medicilor era consumat cu informațiile repetitive, date jurnaliștilor care insistau, normal, să afle noi și noi știri despre starea victimelor accidentului.

După părerea mea, normal ar fi fost ca personalul medical să fie lăsat să-și facă meseria de bază, aceea de a salva vieți, în timp ce accesul altor cetățeni, inclusiv al politicienilor, trebuia să fie restricționat. Trebuia ca un reprezentant abilitat al spitalelor, un purtător de cuvânt să ofere, din oră în oră, într-un loc special amenajat, știrile care se impuneau pentru informarea corectă și obiectivă a opiniei publice.

 La fel și în cazul politicienilor/demnitari, trebuia să li se restricționeze accesul și să li se ofere informații într-un loc separat de secțiile de terapie intensivă, unde, după opinia mea, nu au ce să caute aceste persoane și alaiul lor, lăsând medicilor libertatea de a-și face nestingheriți treaba.

Cât despre starea spitalelor bucureștene și a celorlalte spitale din țară o știu cel mai bine cetățenii români, care mor cu zile în acestea, și nu mai marii zilei, edilii în administrarea cărora se află spitalele, mai mari ocupați cu încasarea comisioanelor, mitei, șpăgilor, ocupați până peste cap cu acte corupție.

Politizarea și corupția merg mână în mână, sunt legate puternic. în ceea ce privește capitalizarea tragediei în interes propriu. Pe cele mai utilizate rețele sociale, găsim reclama unui politician sau altul, care sunt deja în campanie electorală pentru primăria sectorului 4, zonă în care s-a produs nenorocirea sau alte primării. Acești pseudopoliticieni, postau cu nesimțire, în primele ore și zile de după nenorocire, reclame electorale, printre mesajele de atitudine, de revoltă, de condoleanțe, de durere ale altor concetățeni de-ai lor, cărora speră să le obțină voturile la anul. 

Îi recunoașteți pe acești politicieni în campanie? Numiți-i! Sunt aspiranții fără scrupule, care se folosesc de orice prilej invit, fie el și o tragedie de asemenea proporții, ca să ajungă în fotoliile de înalți demnitari, locali sau naționali ai acestor țării, aspiranți setați pe șpăgi și corupție la nivel înalt.

”Aveți o problemă?”-este reacția  nervoasă a primarului Cristian Popescu Piedone, din sectorul 4, unde s-a întâmplat tragedia, la încercarea timidă a unui cetățean de a-l trage la răspundere. De a-l întreba firesc: De ce și din ce cauze a fost posibilă o asemenea dramă în sectorul pe care îl păstorește? Primarul în sectorul căruia Poliția Locală este trimisă, zilnic, să alerge și amendeze babele care vând pătrunjel și alte vegetale pe străzi, în loc să folosească această autoritate conform atribuțiilor  ei legale! Este reacția, răspunsul pe care din păcate, în ultimii ani îl tot auzim de la mai marii zilei, suspecți sau acuzați de lucruri ilegale, la întrebările cetățenilor care încearcă să-i aducă , normal, cu picioarele pe pământ, să-i coboare din stratosfera amețitoare a puterii.

Pe de altă parte, pe lângă miile de mesaje de condoleanțe, de solidaritate, de oferire a ajutorului, venite din partea mulțimii de cetățeni onești, din țară și din străinătate, avem și aprecieri pentru eforturile depuse de cei care cu adevărat s-au zbătut și au făcut tot posibilul pentru salvarea tinerilor din Clubul Morții. Acest mesaj este relevant pentru toate cele asemănătoare, postate pe forumuri:

Cadrele medicale si personalul ISU merită un marş de mulţumire. Numai pentru Ei. În semn de adânc respect. Pentru că, fără a avea personal suficient, aparatură adecvată şi cu salarii de mizere, în loc să plece din România Ei au ales să rămână în ţară şi să salveze vieţi. Ei îi salvează pe cei dragi nouă; noi care ne amintim de Ei doar când avem nevoie de Ei. Ei sunt EROI!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu