joi, 14 aprilie 2016

Penalii vor din nou la măcelărie


Plevușcă electorală cu dalmațieni de neînlocuit

În această primăvară capricioasă, avem o țară bulversată electoral. De câteva luni încoace, România  este asaltată de către doritorii să fie aleșii poporului, la alegerile locale din vara acestui an. Chiar dacă nu este declarată oficial deschisă, campania electorală este în toi, iar această realitate este percepută  în toată societatea, nu doar în media, care a început, în ultima vreme, să fie acaparată de alegeri.

Sarabanda, spectacolul, circul candidaților a început din timp. Unii și-au dorit să fie candidați, alți au fost și nu mai sunt, unii au ajuns de la statutul de candidați la cel de anchetați penal.

Orașele și comunele țării sunt într-o fierbere crescândă, efervescență dată de activitățile aferente: alegerea candidaților, strângerea de semnături, organizare, curtarea sponsorilor pentru finanțarea campaniei, sloganuri, publicitate,imagine și mai ales promisiunile cu duiumul. Că vor face și vor drege în interesul cetățenilor și localității. Promisiuni, demagogie, populism ieftin la care aleșii românilor ar putea fi campioni mondiali sau ar putea intra în cartea recordurilor. Electorata neoficială a schimbat fața, imaginea localităților ce-și așteaptă noii edili, fiind ”înfrumusețate” cu afișe, pancarte, portrete, trepăduși cu veste partidice, corturi cu imaginea și sloganurile de nerefuzat ale candidaților.

Bucureștiul este campion la circul electoral, fiind aproape sufocat de asaltul candidaților, al numeroaselor echipe de campanie, cu tot arsenalul din dotare, cu surlele și trâmbițele care toate bat toba, urlând că va curge lapte și miere pe străzile viitorilor aleși; că ne vor face o capitală megaeuropeană, cosmopolită, cu toate problemele mari rezolvate la cheie, peste noapte, cu investiții și idei novatoare. Electorata este prezentă peste tot, pe străzi, în piețe, cartiere, la stații de metrou și autobuz, în parcuri, pe stâlpi, pe clădiri, chiar și în magazine. Oriunde. Până și în casele oamenilor. Unele din noile idei urbanistice pot rivaliza cu celebra autostradă suspendată a ex-edilului șef, penal, Oprescu, rămasă la nivel de promisiune neîndeplinită.

Candidații sunt dintre cei mai diverși, iar majoritatea lor, peste 90%, sunt pe liste de partide, în timp ce restul s-au anunțat independenți. Un aspect interesant, reliefat și de sondajele de opinie, mai mult sau mai puțin obiective ori subiective, cum vreți, care ne-au anunțat deja că foștii sau actualii edili cercetați penal sunt în topul preferințelor alegătorilor. După cum vedem cu toții, penalii se înghesuie să candideze din nou. Și mai sunt și preferați de unii cetățeni, mai sunt și creditați cu șanse de câștig. Ce i-o fi împingând pe unii penali să mai candideze? Se cred foarte buni, imaculați, fără nicio vină în fața legii, cred că au conștiința curată?

Se credea că DNA-ul este o instituție care va influența decisiv alegerile, prin dosarele de cercetare penală deschisă împotriva corupților, că va influența pozitiv schimbarea de mentalitate a alegătorilor români, să nu se mai lase manipulați și să nu mai voteze corupții. Dar nu pare să fie chiar așa, din moment ce unii edili penali candidează fără nicio jenă, iar alți cetățeni, alegători, și-i doresc din nou în fruntea bucatelor administrației locale, de unde au furat cât au putut!

Au făcut afaceri oneroase, au dus corupția pe cele mai înalte culmi, făcând să apară celebra sintagmă ”Corupția ucide!” Și acum, candidează din nou!
Ultimul dintre primarii cu bube în cap, fost edil bucureștean important, penal, cercetat în dosarul ”Colectiv”, care și-a anunțat candidatura este Cristian Popescu Piedone. Acesta este creditat cu mari șanse să și câștige alegerile din sectorul 4 al Capitalei. Are memorie scurtă și doar când vrea el, uitând că au murit 64 de oameni și alți zeci de răniți nevinovați, arși în clubul morții din sectorul păstorit de el, la vremea tragicului eveniment. A uitat și că și-a dat demisia, promițând că iese definitiv din politică. Nu are nici o apăsare pe conștiință, candidează din nou, vrea să se întoarcă la locul faptei. Cică are și o listă de semnături de la susținători, dublu ca număr față de cerințele legii. Nu știu când le-a strâns și unde, că nu l-am văzut prin sector discutând cu cetățenii! El și-a anunțat intențiile electorale după ce același lucru l-au făcut alți actuali sau foști primari penali, cum ar fi Olguța Vasilescu de la Craiova sau Marian Vanghelie, de la sectorul 5. Și alți penali ca ei din țară și-au anunțat candidaturile!

 Dalmațieni care probabil, sunt convinși că nu sunt deloc corupți, că au făcut numai lucruri bune din funcțiile deținute anterior și că sunt atât de importanți pentru localitățile lor încât par de neînlocuit.

Edilii penali care vor să fie din nou în fruntea bucatelor administrației locale sunt ca acei câini aciuiați în preajma măcelăriilor, care după ce au fost prinși furând un os și alungați, nu se dau duși cu nici un chip și se întorc mereu la ciolan. Nici măcar DNA-ul, nici măcar legea nu-i face să renunțe atâta timp cât cred că alegătorii îi vor urca din nou, în scaunele de primari. Nu pot renunța, n-au decență, n-au bun simț, ce să mai vorbim de responsabilitate. După ce au prins gustul ciolanului, vor iarăși, la măcelărie.

La alegerile de anul acesta, în această campanie neoficială la vedere, fără restricții și sancționări legale, am observat că majoritatea candidaților sunt tineri politicieni.

Unii reprezintă marile partide politice, care învârt țara pe interesul lor de ani de zile. Privindu-i, ascultându-i și văzând acțiunile lor, am impresia că valoarea lor ca politicieni și eventuali edili ai celor mai importante localități românești, este una foarte scăzută. Mai slabă chiar decât a marilor penali în preajma cărora au crescut și de care au fost școliți în treaburile politichiei și năravurilor proaste. Când mă uit la poza acestora, pe posterele imense condimentate cu sloganuri îndobitocitoare pentru alegători, parcă-i văd pe noii penali de mâine.

Alții, sunt reprezentanții unor proaspete partide politice, cele mai multe înființate după ”mișcarea străzii”, după tragedia ”Colectiv”, după apariția sintagmei ”Corupția ucide!”din toamna anului trecut, care a cerut reformarea clasei politice din țara noastră. Aceștia sunt neexperimentați politic, sunt lipsiți de resurse materiale și susținerea marilor formațiuni politice, ceea ce nu le dă nicio șansă de câștig. Totuși, dacă s-ar organiza alegerile în două tururi de scrutin,s-ar putea să fie și câte o surpriză de a fi aleși și dintre cei mici, pe ici pe colo.

Independenții, foarte puțini până acum, sunt ori unii politicieni nemulțumiți că n-au fost puși pe liste de partidele lor ori unii cetățeni care încearcă marea cu degetul. Din categoria celor din urmă, am constatat un lucru oarecum, îmbucurător. Printre candidații independenți s-au strecurat și români simpli care au muncit ani întregi, în Occident, prin străinătățuri, au văzut cum se face administrație afară, au o mentalitate total diferită de a candidaților partidelor politice și vor să facă ceva în localitatea lor de origine. Vor să schimbe lucruri în bine. Din păcate, aceștia sunt prea puțini și nu au nici un fel de sprijin, nici politic și nici material. Dar faptul că încearcă este încurajator. Mai ales, că guvernul a declarat că își dorește o revenire a românilor din Diaspora.

Dar până la alegeri mai este ceva timp, nu prea mult însă, timp în care asistăm spectatori chemați la urne să voteze, la un circ uluitor, mai ales în București, cu candidați penali, candidați chemați la DNA, candidați surpriză, cu cătușe și fără cătușe, cu gargară din plin, cu lovituri sub centură, cu sfori trase de peste tot, cu păpușari. Mișcări, jocuri și lupte de culise, care sigur ne vor oferi și mai mult spectacol cu sare și piper, pe zi ce se apropie alegerile locale. După cum vedem, balta are pește, chiar dacă acesta este mai mult plevușcă, fără valoare ridicată, prins în plasă de cei cu nada sau scăpați ca prin minune din ochiurile năvodului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu