miercuri, 27 aprilie 2016

Românul care iese din tiparele noii ”clase politice românești”

Marian Valentin Șelaru- candidatul ”nebun” din orașul de la gurile Deltei Dunării


Își riscă proprii bani câștigați în ani de muncă, la mii de kilometri de țară. Își riscă afacerea. Își riscă sănătatea și familia. Se declară antisistem, antișpagă și voluntar DNA. Și-a rupt oasele muncind în străinătate, dar s-a întors să investească în orașul frumos de la gurile Deltei Dunării, Tulcea.
Vrea să facă ceva pentru urbea natală, pentru cetățenii săi: sunt multe de făcut dar trebuie facute exact acele lucruri care îți sunt pe creier zi de zi...acele lucruri care te dezgustă și îți dau sentimentul de resemnare.” Este unul dintre românii întorși din Diaspora, așa cum le cere statul să se întoarcă și celorlați români plecați din țară. S-a luat la trântă cu morile de vânt, candidează ca independent la Primăria orașului Tulcea. Fără sponsori, fără partid în spate, fără susținerea unor organizații sau nume cu influență.
Marian Valentin Șelaru are alături doar de câțiva tineri, simpatizanți de pe rețelele de socializare și tulceni întâlniți pe stradă. Așa l-am găsit și eu. Am prostul obicei, din când în când, să încerc să-i mai iscodesc pe a tinerii ”politicieni”, unii aflați în slujba partidelor mari sau a altora  mici, insignifiante. Vreau să aflu ce-i mână în politică, dacă știu cu ce se mănâncă aceasta și unde vor să ajungă. Răspunsurile, sincere sau nu, relevă niște tineri ”politicieni” insignifianți, ignoranți, irelevanți, care habar n-au de politică, dar sunt folosiți de alții: de talibani, de penali, de escroci. Din păcate, primenirea clasei politice nu se va face niciodată cu astfel de copii păcăliți de șmecheri.
Marian Valentin Șelaru iese din tiparele noi ”clase politice românești”. Am vrut din start, să văd cu cine vorbesc și l-am întrebat direct, deoarece, acum se poartă candidații penali și candidații agenți acoperiți, dacă a avut sau are probleme cu legea și dacă este agent acoperit. Mi-a răspuns cu majuscule
”NICIODATĂ. NU AM FĂCUT POLITICĂ ȘI NU SUNT ÎNSCRIS ÎN NICI UN PARTID POLITIC.„

Este profesor de sport de meserie și mic întreprinzător.  Are o părere foarte proastă despre politicieni:” În 26 de ani de democrație reprezentativă, nici până la această oră, cei care sunt în fruntea statului, a partidelor, a tuturor instituțiilor publice naționale, locale nu au înțeles că sunt în slujba cetățeanului, că cetățenii plătesc salariul pentru munca lor depusă. Se folosesc de funcții pentru a fura din banul public,petru a manipula, pentru a servi grupurile de interese. Legea este pentru toți,chiar dacă ești om de rând,edil, senator, premier, președinte”.
-Ce vă mână în lupta electorală?
M.V.Ș.-Am stat prea mult deoparte și cred că este timpul să schimbăm ceva. Avem drepturi și ele trebuiesc respectate fiind de acord cu obligațiile. Trebuie să fim implicați în administrația locală, fie cetățeni, fie funcționari publici, în favoarea tuturor cetățenilor orașului, nu a grupurilor de interese. Nu am partid în spate sau pe altcineva. Sunt un mic antreprenor care încearcă să supraviețuiască, pe piața tulceană fiind o corupție și o birocrație extrem de mari și bine puse la punct.
-Credeți că merită să vă riscați banii agonisiți în anii de trudă, la mii de kilometri de țară?
M.V.Ș.-Îmi fac datoria de cetățean și doresc ca și alții să facă acest lucru, pentru că numai așa poți să trezești un simț civic adormit și să obții niște drepturi garantate de Constituția României, dar care lipsesc cu desăvârșire. E foarte greu să reușești ca independent, dar nu imposibil. Am făcut Facultatea de educație fizică și sport, dar am plecat din țară pentru un trai mai bun. M-am întors acasă, să investesc, să pot trăi demn în țara mea și se pare că mi-a reușit, în ciuda faptului că am fost călcat în picioare de autorități și dus până la stadiul în care să renunț. Nu am renunțat. Au renunțat cei cu care m-am luptat, pentru că sunt anti-sistem, anti-șpagă și voluntar DNA. Altfel nu ai cum să fii, când în 3 ani de zile te calcă 27 de controale ale instituțiilor locale și tot încearcă să te convingă să mergi cu ei, dar refuz în continuare să le fac jocul, pentru că vreau să beneficiez de drepturile mele ca cetățean al acestei țări. M-au luat de nebun-”nu te du,mă, la nebunul ăla, că nu scoți nimic de la el.” Suntem mulți cu această mentalitate dar sunt amorțiți în starea actuală și le este teamă să reacționeze…Nu suntem sclavii nimănui la noi în țară…părinții mei nu au lăsat în urma lor un sclav, ci un tânăr care face ce au făcut și ei…s-au bătut cu sistemul și unii avocați au făcut carieră pe spatele lor.
Nici până la ora asta, lumea nu a înțeles că orice funcționar public, orice primar, guvernant sau ce or mai fi este prin lege, în slujba cetățeanului și nu cetățeanul în slujba lui. Politicienii te cheamă la vot odată la 4 ani, după care te aruncă într-un colț de unde privești cum ei se îmbogățesc.
-Pare că sunteți un om hotărât, cu o mentalitate nouă, pornit să facă o schimbare și în mentalitatea și viața tulcenilor.
M.V.Ș.-Se poate, numai că generația a treia ne trage în jos și ca să câștigi, trebuie să trezești tinerii. Altfel, nu avem nici o șansă. Nici generația a treia nu trebuie ignorată. Dacă nu ai un bătrân, trebuie să-l cumperi, dar trebuie să văd ce cumpăr. Tot ce fac este din dorința de a trezi și a reuși să realizăm ceva în Tulcea, acest oraș superb, dar în care oamenii care îl conduc sunt reduși la viziune și interes comunitar. 20 de capete pot face mai mult decât 2 sau 3, iar 10 guri care țipă sunt mai puternice decât 100 care tac. Nu vreau să păcălesc pe nimeni cu promisiuni pentru că m-aș păcăli pe mine. Este foarte periculos, dar atunci când riști 80% ai șanse să câștigi pentru că schimbarea vine de la grup nu de la persoană. Statul te vrea închis la minte, așa poate manipula un bătrân curat, deschis la minte, sănătos, care te-ar putea îndruma pe drumul cel bun, dar un bătrân sărman care nu știe pe ce lume trăiește, te poate distruge din prisma avantajelor minore primite de spațiul restrâns al mentalității. Nicăieri nu este mai bine ca acasă. Aici e țara mea și sunt mândru că sunt roman oriunde mă duc în lumea asta.

Suntem cei mai inteligenți, dar unii români sunt și puturoși cu mâna întinsă.
-N-ați fost tentat să intrați în politică, nu vi s-a propus să intrați în niciun partid?
M.V.Ș.-Am avut oferte din partea unor partide, dar am refuzat.A avea în spate un partid înseamnă a avea obligații față de grupuri și persoane. Singura obligație pe care o pot avea este doar față de cetățeni. Am ieșit în față pentru că îmi doresc un oraș ca afară, un oraș unde cetățenii au drepturi și sunt respectați de autorități. Cetățenii trebuie susținuți de autoritatea locală pentru orice idee și necesitate care duce la bunul mers și la dezvoltarea comunității.Vreau să demonstrez că poți face campanile electorală din bani proprii și nu din bani publici, pentru că îmi doresc ca oamenii să-și obțină drepturile. Ca să îți fie bine, trebuie să faci celui de lângă tine bine și automat, îți va fi și ție bine. Merită să risc pentru că am înțeles foarte bine democrația și pentru că se poate.
-Cum ați fost primit de tulceni care v-au dat semnăturile de susținere? Dar de candidații celorlalte partide?
M.V.Ș.-Foarte multă lume a apreciat curajul meu, faptul că intru în cercul în care dacă nu ai caracter, demnitate și curaj nu vei mai ieși niciodată. Omul simplu trebuie implicat mai mult în politică. Totul se face împreună cu oameni, lângă oameni. Am întâmpinat greutăți în strângerea semnăturilor. Am fost plimbat din ușă în ușă, din birou în birou, la Primăria Tulcea, pentru obținerea autorizațiilor pentru amplasarea unui cort. Chiar și după obținerea autorizației am fost controlat de primarul penal actual. Teama de a pierde fotoliul scump este mare. Acum, în Tulcea sunt 11 candidați la alegerile locale, dintre care 4 independenți. Niciodată, în ultimii 100 de ani, n-au fost atâția, să vedem câți vor rămâne. Partidele se folosesc de oameni atunci când simt că pierd puterea, în rest este o mare piesă de teatru. Nu mi s-a propus nici un troc pentru că lumea mă știe ca fiind un om care nu accept șpaga, minciuna și nu lasă loc de jocuri de culise. Nu am nici un sponsor deoarece dacă te sponsorizează doresc ceva la schimb, nicidecum obținerea și respectarea drepturilor oamenilor. Echipa este formată din câțiva tineri cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani și alți câțiva tulceni activi pe rețeaua de socializare. Orice ajutor de bun augur, orice idee este primită. Lumea este foarte activă.
Am aflat foarte multe probleme de la oameni. Au multe informații, dar se tem că dacă vorbesc își vor pierde locurile de muncă. Este incredibil să vezi, să auzi lucruri făcute de grupurile de interese din Tulcea, dar numai pentru ei, nu și pentru oraș și cetățeni. Cea mai mare dovadă este felul în care arată acest oraș situat la gurile Deltei Dunării, care ar trebui să fie cel mai frumos și arătos din prisma vecinătății cu această minune naturală.
-Ce șanse de câștig credeți că aveți?
M.V.Ș.-Dacă vom urma pașii care trebuie făcuți în campania electorală vom ajunge în primele 3 locuri. Vreau să scot din mintea tulcenilor cele mai bune idei pentru oraș, cele mai bune proiecte și cele mai perfecte variante de a cheltui banii publici fără interese obscure, fără șpăgi, fără minciuni. Tulcea este un oraș bogat numai că nu știm să-i fructificăm avantajele. Niciun candidat nu este redutabil, unii sunt traseiști politic, candidează pe seama mogulilor, alții ”independenți” au aceleași lucruri la baza intereselor de grup și personale. Prioritatea 0 de rezolvat a tulcenilor sunt: 1) locurile de muncă; 2) locuințele; 3)alimentarea cu gaz; 4) asfaltul și trotuarele.
-Dacă pierdeți ce faceți: plângeți după bani, dați curs ofertelor politice, vă faceți partid, vă vedeți de viață, emigrați?
M.V.Ș.-Îmi voi vedea de viața mea și voi contiuna să spun nu oricărei șpăgi cerute, oricărui interes de grup și mai ales, mă voi opune sifonării banului public. Nu va reuși nimeni să mă înregimenteze. Nu este nici un model de urmat în administrația tulceană. Eu sunt un model uman de urmat și ca mine ar trebui să fie toți tinerii din ziua de azi. Este timpul tinerilor să iasă în față pentru că mentalitatea lor este mult mai sănătoasă decât a actualei administrații locale. Să ridice capul din pământ și să spună-e timpul nostru. Merităm ceva mai bine și mai mult. Se poate.
-Unde vă vedeți peste 4 ani: în politică, în afaceri, simplu cetățean anonim, un model pentru tineri sau la Beciul domnesc?
M.V.Ș.-La Primărie și un model pentru tineri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu