joi, 19 mai 2016

Cine plătește pentru acoperirea marilor datornici din lista rușinii?


Plata ”foncirii” nu era și pentru ei, era doar pentru prostime!

”Foncirea”, Șmecherii,  și ”prostimea”


Chiar dacă are greșeli și erori, fapt pentru care a început reverificarea de către ANAF, lista datornicilor la stat scoate în prim plan o nouă mizerie. O ilegalitate evidentă a persoanelor fizice cu datorii, dar și complicități și abuzuri ale funcționarilor ANAF cu unii mari datornici. Realitatea relevă diferența dintre persoanele fizice care și-au plătit datoriile la Fisc și cele care, ani de zile, nu au fost deranjate de autorități și obligate să-și achite obligațiile.

În timp ce oamenii simpli- angajați, mici întreprinzători, liber profesioniști, alte categorii socio-profesionale, pensionari sau cu alte ocupații oneste, fără demnități publice, funcții politice sau cocoțați în demnități înalte, în instituții importante ale statului român- și-au plătit dările, de bună voie sau forțați prin poprirea conturilor bancare, șmecherii au ”uitat” voit și ignorat cu bună știință, să-și plătească ”foncirea”.

Pentru că ei s-au crezut mai presus de lege și, mai mult, au beneficiat de complicități.
Plata ”foncirii” nu era și pentru ei, era doar pentru prostime!

Astfel, ani la rând, în timp ce ANAF bloca fără sau cu înștiințări prealabile, conturile ”prostimii” și le lua banii, cu sau fără voia lor, unii dintre demnitarii, politicienii și marii afaceriști ai acestei țări își vedeau liniștiți de interesele lor, nederanjați de nimeni, acumulând datorii imense la stat. Ani la rând, acești protejați au beneficiat de clemența Fiscului, care, preocupat să-i frigă pe amărășteni, nu-i punea la plată și pe marii datornici, pesoane fizice.

Această clemență, uitare, scăpare a unora de obligații reprezintă, de fapt, o complicitate, în timp,  făcută de ANAF cu marii datornici, persoane fizice. Practica nederanjării acestor datornici, mulți dintre ei figuri publice cu activități în domenii importante-politică, afaceri, instituții importante ale statului- a fost una obișnuită, curentă până la data publicării oficiale a așa zisei liste a rușinii. Pentru această complicitate a ANAF de-a lungul anilor, ar trebui ca cei responsabili care i-au protejat pe marii datornici, să fie luați la întrebări și sancționați conform legii. Nu sunt specialist pe drept, dar mi se pare că fapta funcționarilor publici care nu-și fac datoria sau și-o îndeplinesc în mod defectuos, conform Codului Penal, se numește abuz în serviciu.

Ar putea fi cercetați actuali funcționari sau foști angajați ai ANAF sub acuzația de abuz în serviciu sau alte fapte ilegale, în cazul complicității și protecției unor persoane din lista datornicilor către bugetul de stat? Dacă se dorește, eu cred că s-ar putea face acest lucru de către organele abilitate. Dar se dorește acest lucru? Vom vedea. Dacă vor începe cercetări pentru a se afla cum a fost posibil ca ani de zile, în timp ce altor cetățeni li se blocau conturile și erau obligați să plătească, unor persoane cu funcții, cu demnități înalte, cu notorietate li se făceau uitate datoriile imense către bugetul de stat. Sume care dacă ar fi recuperate, după cum cred mulți români din această țară, ar putea construi și face lucruri  pozitive în orice domeniu din România.

Tabelul persoanelor fizice care aveau datorii fiscale mai mari de 1.500 lei la data de 31 martie 2016, a fost publicat luni de ANAF. Lista conține numele a 187.230 de persoane fizice ale căror restanțe fiscale însumează 3,4 miliarde de lei, datorii rezultate din activități economice independente sau profesii libere. 

Pe această listă sunt trecute nume importante ale unor persoane publice din politică, administrație, afaceri, instituții publice importante, foști sau actuali apărătorii ai legii, mici întreprinzători, persoane fizice, personalități istorice și cu sânge ”albastru”, cum ar fi: Regele Mihai I, Cătălin Predoiu, fost înalt demnitar, actual om politic și candidat la Primăria Bucureștiului, Elena Băsescu, fost europarlamentar, foști sau actuali edili penali, candidați la alegerile locale de luna viitoare-Robert Negoiță, Marian Vanghelie, fostul general de poliție Pavel Abraham, Geroge Becali, Silviu Prigoană, Mihail Vlasov, Elena Udrea, Daciana Sârbu și mulți alții.

Unii dintre acești datornici au contestat datoria, susținând că au plătit-o, cu este cazul lui Cătălin Predoiu și al Elenei Băsescu, alții o contestă, ca de exemplu Casa Regală. Marian Vanghelie sau Elena Udrea spun că nu știu să aibă astfel de datorii.

Printre puținii care și-au recunoscut datoria este actualul deținător al funcției Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care, împreună cu soția figurează cu datorii la ANAF de peste 570.000 lei. Acesta spune că familia sa face "eforturi deosebite" pentru plata lor, dar și a celorlalte datorii, ei având și peste un milion de euro de dat la bănci.

Și Elena Udrea a reacționat prompt, afirmând: ”ANAF zice că nu am plătit un impozit de 39.000 Ron. Verific pentru că nu am încredere în acuratețea informațiilor lor. Oricum, din cei aproape 150.000 de datornici anunțați, restanța mea ar fi nerelevantă față de sutele, zecile de milioane ale altora. Dar chiar și așa, dacă ceva a scăpat contabilei mele și am o datorie, evident că voi încerca să o plătesc. Spun că voi încerca deoarece eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite și toate veniturile blocate de către DNA. Pe de o parte, statul prin ANAF îmi cere să plătesc, pe de altă parte tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!!! 

Bâza opiniei publice

Reacția opiniei publice la publicarea listei persoanelor fizice cu mari datorii a fost una vehementă, mulți  dintre români luându-i în bâza, pe forumuri, pe marii datornici notorii, protejați până de curând:

”Sunt convins ca foarte multi se afla in situatia lui Predoiu sau a Elenei Basescu. Cred ca 20% din datoriile listate nu sunt actuale. Si mie mi-a venit somatie la sfarsitul unui trimestru. Am intrat repede pe site-ul ANAF: nimic. Am fugit la Finante: au dat din umeri si au zis sa nu iau in considerare somatia. Nervi, emotii iar acum cu publicarea listelor si prejudicii de imagine. Pe de-o parte ies la iveala tupeisti cu datorii fabuloase, pe de alta parte sunt afectati o gramada de platitori constiinciosi.”

”Rușine regelui Mihai. Este în primii 75 datornici ai tarii. Asa apare în baza de date. Ca o comparație, generalul de politie Pavel Abraham, avocat al clanului Bercea Mondial, se mândrește cu o datorie de 218 184 lei fiind după locul 1500.”
”Daca un amarat de SC sau PFA ar avea atatea datorii la ANAF... veneau inspectorii imediat si puneau sechestru pe tot, dar avocatul (mafiotilor) poporului este exclus de la asemenea tratamente inumane..”

”La fel si Robert Negoita sau Vanghelie, sau Becali.. care fac afaceri pe persoana fizica, si acumuleaza datorii imense la CASS, CAS, etc la 2000 de RON datorie si intarziere de 3 luni te fac in sange baietii de la fisc: conturi blocate, notificari ioc, bani luati de 2 ori. asta pentru ca au emis notificarea azi si au trimis-o la banca peste 2 luni. timp in care poate ai platit. Nu m-ar deranja atat de tare ca isi fac treaba dar as vrea sa o faca cum trebuie si egal pentru toata lumea. problema este ca la indivizii astia gen ciorbea legea nu se aplica.
Cum era textul de lege cu coruptia: foloase necuvenite pentru sine ori pentru altii? De pe vremea când candida la primărie, ce caz mai făcea de averea lui modestă. Ce nemernic!”

”Ciorbea nu isi plateste nici ratele la banci, nici datoriile la stat...nu ar trebui sa existe un cod al funcionarului public, sa fie exclus daca are datorii restante, mai ales daca sunt catre ANAF?

Unii dintre români cred că în listă sunt mari erori, greșeli ale Fiscului, dar există și o categorie de personae care se întreabă care sunt datoriile statului către cetățeni și dacă vor fi acestea achitate vreodată?


ANAF continuă publicarea listelor persoanelor cu restanţe fiscale: persoanele fizice, conform comunicatului de presă din 16 mai 2016

”Lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, poate fi accesată şi descărcată de la adresa http://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat

Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Conform Codului de procedură fiscală, "obligaţii fiscale restante" înseamnă:
a) obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
b) diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Fac obiectul publicării doar creanţele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentinţe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvenţă sau în faza penală, alte creanţe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată şi cele a căror executare este suspendată.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu