marți, 10 mai 2016

Federația Rusă și România

 În România, diplomații ruși una spun alta fumează oficialii de la Moscova 


În timp ce declarativ, ambasadorul rus în România declară că Rusia dorește reconstrucția relației cu România, președintele Putin îi dă cu amenințările, punând rachetele ”prietenești” pe scumpa noastră țară. După cum știm de secole și constatăm periodic, oficialii rușii una spun alta fumează. 

Declară că ne vor binele și doresc pacea, dar ne amenință încontinuu. Cum își respectă Rusia angajamentele internaționale și promisiunile știe o lume întreagă. Ucraina este cel mai recent exemplu de ”respect” rusesc. Mai rău este că interesul rusesc în țara noastră se simte din ce în ce mai tare, prietenii români ai Rusiei fiind într-o efervescentă activitate propagandistică. ”Prietenia” marelui urs de la Răsărit este una tot mai pregnantă și influentă în țara noastră.

România și SUA inaugurează scutul antirachetă de la Deveselu, în timp ce amenințările Rusiei curg pe toate canalele.  Sunt amenințări evidente lansate încă de când s-a luat în calcul acest proiect militar de apărare, doar că diplomații ruși le neagă strident. Sunt lucruri care ne privesc, ni se întâmplă și de ce ni se întâmplă.


În ultimul timp, am citit două interviuri interesante cu ambasadorul rus la București, Oleg Malginov și o carte mai mult decât interesantă a analistului american de politică externă Robert D. Kaplan.

Întâmplător sau nu, informațiile, afirmațiile, analizele din cele trei surse, în privința României și a evoluției în spațiul său geostrategic și din proximitatea ei, se leagă. Cine citește cu atenție, mai ales printre rânduri, poate să își facă o imagine aproape de realitatea a ceea ce se întâmplă în țara noastră și vecinătatea ei. Poate afla niște mici, dar semnificative explicații a ceea ce se întâmplă și din ce cauze se întâmplă.

Îi invit pe toți cei interesați de ceea ce se întâmplă să facă un mic efort și să citească interviurile în oglindă ale ambasadorului rus la București, dar și cartea analiză, document a lui Kaplan și să tragă fiecare cititor concluziile de rigoare. Puteți analiza și modul de realizare a celor două interviuri cu demnitarul rus, tot în oglindă, cu întrebările puse pe de o parte, de către un jurnalist civil, Sabina Fati, și, pe de altă parte, de către un analist militar, Ion Petrescu, fost șef al Direcției de Comunicare a M.Ap.N.

Să reconstruieşti încrederea este mult mai greu decât să o distrugi”-Oleg Malginov, ambasadorul Federației Ruse la București, într-un interviu acordat analistului militar Ion Petrescu, în luna aprilie 2016.

”Mă întâlnesc cu oamenii din diferite ONG-uri, în special cele care se ocupă de apărarea drepturilor omului sau care reprezintă diferite minorități, cum ar fi rușii, evreii, armenii etc., precum și organizații caritabile…Continuăm contactele cu parlamentarii.

Robert D. Kaplan analist american de politică externă, scrie în cartea- În umbra EuropeiDouă războaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea:

”Mi-am dat seama că rușii preferă sistemele slabe, tulburi, fie ele autocratice sau democratice-nu contează-unde le este ușor să mituiască parlamentarii în condițiile în care câțiva oligarhi controlează economia, beneficiind de sprijinul în afaceri al facțiunii sau al sistemului imperial aflat la putere. Rușii urăsc sistemele puternice, chiar și pe cele autoritare, uneori.”
http://paulstan-jurnalechidistant.blogspot.ro/2016/04/republica-moldova-va-deveni-un-subiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu