marți, 31 mai 2016

Pă ei, pă mama lor! Să-i frigem pe candidați la vot

                            ”Daa... Io cu cine votez?”



Sfârșit de mai- început de iunie 2016. Adică alegeri locale pe 5 iunie.

 Pe piața propagandei electorale, abundă mesajele pentru candidați. De genul mobilizator: ”Votez cu Icsulescu pentru…” date de simpatizanți. La colțul opus, dușmanii unuia sau altuia dintre catindați strigă din rărunchi contra, aruncând cu pietre, demolator: ”Nu votez cu Icsulescu pentru…votez cu Păcălescu pentru…” Bătălie mare în ajun, fiecare încearcă să-și îngrașe porcul său, omorându-l pe al dușmanului.

Mulți cetățeni, prea mulți chiar, au dilema cetățeanului turmentat: ”Io cu cine votez?”

 Oferta electorală din piață ne arată că nu prea avem cu cine să votăm. Ca la fiecare alegeri, de altfel. Primenirea clasei politice este la ani lumină de societatea românească. Nu se poate face cu 2/3 persoane la o bere sau o cafea și cu 3/4 ”iepuri”, la vedere, ai candidaților șmecheri, cu potență. 

Într-o campanie electorală începută de mulți încă de anul trecut, fără mici și bere, fără vizibile mite electorale, din ce am văzut și auzit, la nivelul Capitalei europene a României, București, au fost multe subiecte tabu, subiecte controversate și de restul bomboane….promisiuni și rezolvări gârlă. Ca în campanie.

Dintre subiectele tabu, neatinse sau cărora candidații nu le-au acordat o importanță prea mare, mi-ar fi plăcut să aud câte ceva și despre:

-Gratuitatea școlarilor, nu doar a pensionarilor, la transportul public. Nimic însă. Realitatea ne arată că în ultimii ani, elevii bucureșteni au fost și sunt ținta predilectă a amenzilor controlorilor RATB, fiind victimele preferate, care nu protestează atunci când sunt amendați.

Adevărul este că școlarii nu votează, în comparație cu pensionarii care sunt baza voturilor primarilor penali.



-Nimic despre asigurarea asistenței medicale în școli. Câți candidați știu că majoritatea școlilor nu beneficiază de cabinet medicale și asistență specializată? Câți știu că acolo unde unitatea de învățământ are cabinet medical și personal, elevii nu se pot îmbolnăvi după orele 15.00, că nu-i mai ajută nimeni? Logic, pe politicieni nu-i interesează, pe candidați, viitori primari, elevii. Îi interesează doar contractele bănoase pe seama unităților de învățământ, prin intermediul cărora fură la greu;

-Nimic despre asigurarea resurselor materiale pentru unitățile de învățământ, astfel încât acestea să nu mai stea la mila părinților care să strângă ilegal, fondul clasei pentru ca odraslele lor să poată învăța carte în condiții decente;

-Nu doresc punerea la muncă în folosul comunității a asistaților social, ca să nu piardă voturi;

-Nu știu cum să atragă investiții și să ajute la crearea de noi locuri de muncă;

-Nu-i interesează recuperarea prejudiciului din afacerile panseluțelor de lux, a palmierilor, proiectelor fanteziste, păguboase și contractelor ilegale;

-Nu concept necesitatea unui plan urbanistic, integrat, modern. Cum ar mai lua șpăgi pe autorizațiile de construcții ilegale?

-Nu au pus în discuție proiectul de construire sau nu a controversatei moschei în București;

La subiecte controversate am putea trece fără probleme finanțarea Catedralei Neamului, unde părerile candidaților sunt pro și contra. Dar și proiectul de construire a unei moschei gigantice în București;
Desigur, au rămas nepuse pe tapet, încă multe altele.

Mai sunt câteva zile în care candidații: penali, reprezentanți ai mafiei politice mai vechi sau mai noi, vechi aleși sau viitori edili pot să-i mai convingă pe alegători să-i voteze.

L-am văzut la televizor, ca multă lume de altfel, pe candidatul PNL, Cătălin Predoiu, încălcând Codul Rutier, când a trecut cu mașina pe culoarea roșu a semaforului. Pe roșu și pe blat a fost și PNL când a făcut parte din USL, când a votat alegerile într-un singur tur. Au fost pe roșu, ca și alți candidați, ca și alte partide și în multe alte ocazii, călcând românii și România în picioare, fără să fie trași la răspundere. Pentru că ei se consideră mai presus de lege, lucru firesc într-o țară aflată într-o situație anormală.

 Acoperit/descoperitul, mult avutul de pe urma muncii sale, cum singur a declarat, candidatul PMP, Robert Turcescu, face pe loialul față de electorat, ca să-i câștige voturile. Dacă ar respecta cu adevărat acest electorat, le-ar spune oamenilor adevărul despre el, dar nu o face. Face doar paradă de cinstita lui față. Dacă ar câștiga alegerile, ar fi la fel de cinstit cu locuitorii acestui oraș? Oare, este la fel de loial și respectuos față de foștii și actualii lui șefii?

Candidatul matematician al USB, Nicușor Dan, s-a trezit, fără să știe, mirat nevoie mare, în prag de alegeri, că șeful său de campanie apare în documentele Panama Papers, cu firmă înregistrată în offshore. Mai înainte, fusese făcută publică informația conform căreia unul dintre susținătorii financiari ai săi avea interese imobiliare în zona unor clădiri aparținând Universității București, pe care le dorea demolate. De remarcat este faptul că acesta, este singurul candidat care și-a făcut publică lista cu finanțatorii și sumele pentru campania sa electorală.

Aflată în topul sondajelor din București, candidatul PSD, Gabriela Firea, posibil prima femeie ce va deveni primar în Capitală, se dă mare credincioasă ortodoxă, din interes. Spune că ascultă muzică religioasă în timpul liber, împreună cu soțul, alt candidat, controversat doctor, la funcția de primar, și promite bani cu duiumul pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Are bulan de politician doamna, știe să se pună bine cu biserica, dar să se facă frate și cu dracul în același timp, pentru a trece puntea și a câștiga alegerile. În campanie a fost pusă să ia contact cu realitatea bucureșteană, conducând prin traficul infernal, parcând ilegal din lipsă de parcări legale. Astfel, a și putut constata, după ce a văzut un cetățean făcându-și nevoile la tufiș, la boscheți, că Bucureștiul nu are nici suficiente toalete publice.Ce noutate?!!!


Nu la fel de bine știe să-și apropie sprijinul clerului ortodox candidatul ALDE, Daniel Barbu, care a declarat sus și tare, probabil sigur că va pierde alegerile, că nu trebuie finanțată Catedrala de la Primăria București. Că și așa, până acum, a primit o suprafinanțare necuvenită. Domnia sa, în încercarea de a-și face campanie electorală cu ajutorul unei controversate televiziuni de știri, a ajuns în Ferentari, unde a fost rapid înconjurat de locuitorii romi, care l-au luat la întrebări: despre banii furați de politicieni, despre legi, despre una alta, solicitându-i case, ajutor, etc. Săracul candidat, căzut ca din lună, s-a urcat rapid în mașină, cu realizatoarea tv pe post de șofer, și au șters-o rapid din zona gri devenită brusc amenințătoare. De remarcat că Daniel Barbu este singurul candidat la Capitală pe care l-am văzut ajuns în Ferentari, dus mai mult forțat decât din dorința de a cunoaște din proprie dorință orașul cel mai reprezentativ, european, al României.

Aș fi vrut să-i văd pe toți candidații la Primăria București, luând la pas, nu doar ziua ci și noaptea, partea mai periculoasă, pitorească și colorată a orașului numită  popular Ferentari City. Precum și alte zone cu probleme. Luând contact cu realitatea străzii, cu problemele și cetățenii acestei zone, că doar sunt și ei locuitori , europeni,ai acestui municipiu. Dar, aș. Marii candidați, marii favoriți: Firea, Predoiu, Turcescu, Nicușor Dan- n-au dorit să se aventureze, să cunoască și această parte de populație a Bucureștiului. Probabil, i-au considerat cetățeni de mâna a treia și i-au ignorant, dorindu-și cu ardoare, doar voturile lor.

Vorba aia, pe ăștia îi avem, cu ei defilăm. Alții de unde? Cu cine votăm, totuși, pe 5 iunie? Nu știu. Fiecare cetățean hotărăște singur pe cine alege, ca să știe, apoi, că își înjură alesul propriu, nu al altora. Dar, pe 5 iunie, mai ales că nu există și turul doi al alegerilor, avem posibilitatea să-i sancționăm la vot pe politicieni, pe mincinoși, pe escroci, pe penali, pe toți ticăloșii. Să-i frigem de nu se văd, să le dăm cu flit că după aia, ne dau ei cu flit.

Pă ei, pă mama lor! Că tot se apropie Europeanul de fotbal. Să votăm cu cap, să nu mai votăm ca proștii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu