vineri, 13 mai 2016

România secolului XXI-afaceri iegale, haos și moarte în Sănătatea publică


Frica sporită de moarte a românilor

Pe bună dreptate, românii sunt extrem de îngrijorați, speriați și disperați în privința sănătății și vieții lor, la ora actuală. În urma dezvăluirii mafiei din scandalul dezinfectaților, în loc să se meargă spre rezolvarea situației și remedierea deficiențelor, s-a ajuns la un haos previzibil , conform realităților românești.  Evidente. Credibilitatea instituțiilor de stat, în special a celor care ar trebui să gestioneze cu responsabilitate sănătatea românilor, este la o cotă extrem de scăzută.

Românii se tem să mai meargă la doctor, în policlinici și spitale de stat. Românii se tem că nu se vor mai întoarce vii după ”condițiile și tratamentul” din spitalele noastre, care ar trebui să facă orice pentru a le îngriji sănătatea și a le salva viața. Din nefericire, exemplele pacienților care s-au dus la spitale cu boli tratabile și au plecat de acolo cu picioarele înainte i-a speriat de moarte. Mai mult, developarea mafiei din Sănătate le sporește panica de moarte.

Spitale care renunță sau au renunțat la contractele cu furnizorii obișnuiți și la utilizarea produselor dezinfectante folosite până de curând. Manageri care nu știu ce să facă pentru rezolvarea noii probleme ivite în asigurarea și utilizarea unor dezinfectanți eficienți, conform normelor în vigoare. Medici și personal medical derutați, care fac eforturi disperate să asigure asistența pacienților. Pacienți, bolnavi și foarte mulți români speriați și îngrijorați în privința accesării serviciilor de sănătate din sistemul public.

Pare că ne aflăm într-un cerc vicios al crizelor, în fața unui inamic mortal, criminal al sănătății publice a românilor:
Criza guvernelor în timp? Criza în administrarea sistemului de sănătate publică? Căpușarea permanentă, cu prețul vieții și al morții? Facilitarea a corupției din sistem? Slăbiciunea instituțiilor anticorupție și puterea mafiei? Moartea sănătății publice în România?

9 mai 2016 dimineața. Ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu și-a dat demisia.
Încă de la început, de când a fost numit în funcție, am crezut că nu poate face nimic, că va fi mâncat cu fulgi cu tot de mafia din sistem.

Dar nu mă așteptam să facă greșeli grave, cum s-a întâmplat în cazul bebelușilor infectați din județul Argeș, în care nici până acum nu avem răspunsuri: de ce s-au îmbolnăvit acei copii??? Cine sunt vinovații?

Și cu atât mai mult, după izbucnirea scandalului dezinfectanților, să declare public, săptămâna trecută, că spitalele din România sunt sigure!!! Și să nu dea numele și numărul spitalelor infectate?!!!

Poate că a fost bine intenționat în a face lucruri bune, dar mi s-a părut foarte naiv. Extrem de naiv, ca să nu zic altfel. Nimeni nu poate reforma sistemul de sănătate peste noapte. Acest lucru se poate face în ani de zile și doar după ce se începe deratizarea căpușelor și lupta cu mafia din sistem și din afara lui.

Problemele grave ale sistemului de sănătate publică sunt altele după cum vedem cu toții, nu doar subfinanțarea cronică, așa cum s-a țipat mereu de către unii interesați, din care subfinanțare s-au furat continuu și se fură bani cu duiumul.

Dacă nu erau bani de unde mai fura mafia gulerelor albe?

În prezent, scandalul dezinfectanților ia amploare și nu prea știm ce se întâmplă. Informațiile instituționale, exacte, oficiale, lipsesc cu desăvârșire. În spațiul public, speculațiile și, implicit, manipularea sunt activate la maximum.
Pe 11 mai 2016, mă uit din nou pe site-ul oficial al SRI și nu văd nici un comunicat oficial referitor la informările privind afacerile dezinfectaților din spitale. Ultimul comunicat oficial poartă data de 3 mai și nu are legătură cu dezinfectanții. Până acum, în spațiul public sunt doar speculații, așa zise declarații venite pe diverse surse din partea instituției. Singurele poziții oficiale ale acestei instituții cu rol principal în România, sunt făcute într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan.

După cum reiese din materialul lui Tolontan de pe gsp.ro, Ovidiu Marincea, actual purtător de vorbe al SRI, fost lucrător în presă, dă niște răspunsuri la întrebările jurnalistului și nedumeririle opiniei publice. Acele răspunsuri ale oficialului SRI nepublicate și pe site-ul instituției ca și comunicat oficial, punct de vedere al SRI, mi se par frecții la picioare de lemn. Este vorba de cele exact ”100 de informări” trimise către principalii demnitari ai țării și nu numai, în decursul a 5 ani de zile. Informări pe care miniștrii de resort, președinți, premieri spun că nu le-au primit sau mint cu bună știință că nu le-au primit!!!

Cine minte în cazul dezinfectanților și mafiei criminale: minte fostul președinte al României, Traian Băsescu, care a declarat că în timpul mandatului său nu a fost ”niciodată, niciodată” informat, ba că s-ar putea să fi fost informat și că acele informări ar trebui desecretizate; minte actuala Președinție a României, care, după unele informații media, susține că sunt informații secretizate și nu pot fi făcute publice; mint sursele oficiale și neoficiale ale jurnaliștilor, care susțin că s-au făcut sumedenie de reclamații și informării la SRI privind neregulile la achiziționarea substanțelor dezinfectante din spitale? Minte SRI-ul ?
Și, ce este mai important, cui folosesc minciunile? Cine sunt beneficiarii mafiei?

Cui folosesc minciunile ministrului sănătății demisionat, Achimaș Cadariu care, în urmă cu puțin timp, ne asigura că nu există pericole în sistemul de sănătate și sub pretextul mincinos, că nu are verde de la anchetatori, a refuzat să facă publice numele spitalelor cu probleme, chiar dacă, după părerea mea, n-avea nimic de câștigat din ascunderea adevărului evident. Același ex-ministru care seara, după demisie, s-a dus glonț la A3, unde în cadrul unei lecții de manipulare specifică, și-a vărsat oful, murind de grija majorității pacienților săraci care n-au bani de mers în străinătate la tratament și acuzând grupurile de interese din sistemul de sănătate. Grupuri de interese despre care premierul Cioloș a declarat că nu a fost informat înainte de ministrul de resort.

Întrebările rămân, cui folosesc ascunderea adevărului, intoxicarea și manipularea opiniei publice?

Între timp, haosul din sănătate, panica și frica de moarte a majorității românilor fără posibilități de tratament în străinătate cresc. Autoritățile, la rândul lor, sunt debusolate, bâjbâie. Ori sunt complice sau iresponsabile? Ce vor face în continuare?

Pe 11 mai 2016, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu și secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Dan Strâmbu, dădeau asigurări că activitatea spitalelor nu va fi afectată de scandalul dezinfectanților neconformi de la Hexi!!!

Cei doi demnitari asigurau că aprovizionarea cu biocide "nu este o problemă" întrucât există pe piață mai mulți importatori și producători de asemenea substanțe!!!

Pe 12 mai 2016, toată media prezintă haosul din spitalele rămase fără dezinfectanți, cu bolnavi care nu se mai operează, cu manageri și doctori care nu mai știu ce să facă.

Mai nou, firma implicată în scandalul dezinfectanților, Hexi Pharma, a solicitat intrarea în faliment!!! Ce o mai însemnând și acest lucru?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu