miercuri, 25 mai 2016

Și pasivitatea este mortală pentru români


Decât să murim ca proștii, mai bine murim cu criminalii de gât!

 De câteva săptămâni, ne crucim și ne îngrozim de ceea ce aflăm despre sistemul public de sănătate din România. Noi, simpli cetățeni, simpli pacienți muritori, fără acces la serviciile și asistența medicală privată de la noi sau din țările unde sănătatea și viața oamenilor sunt respectate și puse în drepturi. Ne speriem de moarte, ne revoltăm când aflăm că pentru sistem și pentru profitorii acestuia suntem doar niște clienți aducători de bani în diverse pușculițe. Sume imense de bani strânse, uneori, cu prețul vieții noastre. Nu că n-am fi știut, să nu mai fim ipocriți, cetățeni sau instituții, dar ne-am complăcut într-o pasivitate distrugătoare.

 În cercul vicios al vinovățiilor și vinovaților spuse și nespuse, acuzați văzuți ori nevăzuți, în sinea noastră, știm că suntem parte a problemei. Nu doar ca și clienți de pe urma cărora câștigă mafia. Suntem vinovați de pasivitate, neimplicare, stat și privit cum drobul de sare se rostogolește inevitabil strivindu-ne demnitatea și viața. Este o pasivitate mortală a românilor. Sinucidere sau, cum le place unora de se dau experți pe la televizor, să spună, suntem împinși către sinucidere. Ce altceva înseamnă mersul la spital, în condițiile date ale ultimilor ani, atunci când ne ajunge cuțitul la os? Ce putem face, dacă nu avem puterea, relațiile, resursele și banii să mergem la clinici și spitale private? Putem sta să murim acasă sau pe stradă, ca proștii? Nu. Conștient, dar și instinctiv căutăm ajutor acolo unde ne este permis și unde contribuim cu bani.

Dacă nu vrem să murim ca proștii acasă sau pe stradă, ajungem să murim ca proștii în spitale, contribuind esențial la îmbogățirea și vitalizarea sistemului mafiot. Și mergem toți acești clienți ai sistemului public de sănătate, cu frica în sân, știind dinainte că în loc să ne însănătoșim cum ar fi normal, mulți dintre noi ajung mai devreme decât trebuie să mărească numărul deceselor din spitale, din cauze intraspitalicești. Niște numere adăugate la lista crescândă a victimelor. Știm ce riscuri mortale ne paște, dar mergem ca vitele la tăiere din lipsă de alternative medicale.

Vina noastră cea mare este că, din diverse motive, unele justificate altele puerile, majoritatea ne complacem în postura omului din calea drobului de sare!!! Nu vrem să facem nimic, nu putem, nu ne cunoaștem drepturile, ne este frică, nu știm cum să acționăm împotriva sistemului criminal? Nu știu. Cert este că pacienții-clienți ai sistemului de sănătate publică trebuie să reacționeze. Puternic. Dur. Violent, dacă este nevoie, dar legal. Pasivitatea perpetuă ne omoară. Nu ne ucide numai corupția. Nu doboară doar sistemele mafiote foarte bine structurate și organizate la vârful puterii instituționale, statale. Nu numai lipsa transparenței și ascunderea sub preș a mizeriei pot duce la pierderea de vieți omenești. Ne omoară și această neimplicare masivă, care este ca o complicitate din care în loc să câștigi ceva, ajungi chiar să-ți pierzi viața.

De mai mulți ani, voci puține, distonante cu mersul lucrurilor, au început și încercat să ne trezească la realitate. Să ne scoată din pasivitatea autodistrugătoare, care a ajuns să fie una din principalele cauze ale situației în care s-a ajuns nu doar în sistemul de sănătate public, ci și în celelalte domenii de interes major.

Din păcate, unii dintre curajoșii care au chemat la implicare civică n-au reușit să schimbe mai nimic, alții au tăcut de frică sau pentru că și-au dat seama că se luptă cu un balaur cu șapte capete. O parte dintre aceste voci curajoase la început, au fost manipulate, compromise sau pur și simplu corupte. Astfel, s-a ajuns ca multe voci publice, glasuri ale străzii, activiști civici să fie necredibile, cumpărate de sistemul mafiot și puse în slujba caracatiței. S-a ajuns la o suspiciune enormă în spațiul public, la o manipulare uriașă venită din diverse zone și de nicăieri, la obsesia acoperiților și a serviciilor de tot felul care ne controlează. În aceste condiții, credibilitatea, fie și a oamenilor onești, nepătați, este tot mai mult pusă la îndoială.

În ciuda stării de spirit, a suspiciunii generalizate, a manipulării evidente, a controlului sistemului mafiot, românii care doresc să trăiască într-o țară normală, unde să nu fie omorâți de corupție, de afaceri ilegale, de interese oneroase, de lipsa de transparență a instituțiilor statului, de politicieni penali, de miniștrii și șefi de stat incompetenți, de escroci mai mari sau mai mici, de orice poate periclita și atenta la viața umană, trebuie să iasă din pasivitate. Să spargă drobul de sare în capul vinovaților, să strige, să iasă în stradă, să acționeze prin orice mijloace legale împotriva mafiei din orice domeniu.

Să devină cetățeni activi, să nu se mai lase prostiți, să aibă un cuvânt greu de spus în comunitatea în care trăiesc. Să nu mai semneze și voteze ca orbii. Să bage spaima în toți corupții și politicienii care îi manipulează și controlează în acest moment. Trebuie pusă presiune continuă și accentuată pe toate instituțiile statului, pentru a fi curățate de corupți, începând cu cele care fac și aplică legile, cu cele care au menirea de a veghea la  respectarea legilor și cu toate celelalte structuri care afectează societatea și viața românilor ce își doresc o viață normală pentru ei și copiii lor.

Doar de noi depinde dacă murim ca proștii sau facem ceva, să putem avea o viață normală, decentă, demnă. Să nu ne mai fie frică să facem ceva, orice lucru firesc, normal, să apelăm la serviciul de sănătate public, temându-ne  tot timpul pentru sănătatea și viața noastră.

Decât să murim ca proștii, mai bine murim cu criminalii de gât!
P. S.
În ultimele zile, de la declanșarea scandalului dezinfectanților contrafăcuți și în special de la accidentul rutier în care se presupune că a murit patronul firmei Hexi Pharma, pe toate canalele media, prin toate mijloacele posibile, opinia publică românească, victimele sistemului de sănătate public, contributori la buget, muncitori, țărani, funcționari, corporatiști, bugetari, pensionari, tot poporul cum s-ar spune, pacienții-clienți, suntem intoxicați și manipulați la greu.

Cu bună știință sau din incompetență, în special cu bună știință și din interese oneroase. Cu toții, suntem bulversați de avalanșa de informații și știri pe surse, lansate permanent de tot felul de experți, specialiști, analiști, părerologi, care știu tot ce mișcă, care se dau deștepți la televizor din diverse motive.

 Din punctul meu de vedere, ar fi bine ca înainte să dăm crezare, să punem ”botul” la orice ”opinie avizată”, ”informație sigură pe surse”, afirmație sau negare vehemente, de ”cunoscători”, să punem sub semnul îndoieli și, dacă se poate, să verificăm marfa livrată în media sau prin oricare al mijloc de transmitere a informațiilor.

Să analizăm și să gândim puțin dacă informația este credibilă sau nu. Este bine  să analizăm, în comparație cu știrile pe surse și opiniile ”experților”,  comunicatele și declarațiile oficiale ale autorităților și reprezentanților instituțiilor abilitate. Apoi, fiecare dintre noi poate trage concluziile necesare. Vă redau mai jos, câteva dintre comunicatele, declarațiile, chiar și ale președintelui în funcție al României, și punctele de vedere oficiale ale unora dintre instituțiile statului, referitoare la cazul dezinfectaților contrafăcuți:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un Supra-guvern. Fiindcă aceste informări - trebuie să vă spun un pic cum arată ele. Vine o informare despre o temă X. Majoritatea sunt trimise din oficiu şi Administraţiei Prezidenţiale, dar ele nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale. Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la Prim-ministru, Ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care eventual ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la Parchete. De fiecare dată, cel care este autoritate în domeniu, trebuie să acţioneze.

Dacă o informare este făcută pentru Ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială. Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare specială către mine şi dacă, într-adevăr, consider şi eu ca este un caz grav pot să-l prezint într-o discuţie cu Prim-ministrul, căci este o chestiune care ţine de guvern, sau chiar pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări zece oameni şi Președinția să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii: „Atenţie că ne-a scris SRI ca sunt anumite probleme!

Putem să vorbim cu siguranță despre o chestiune scandaloasă și putem să vorbim, evident, de nevoia unei schimbări a sistemului și aceasta este abordarea pe care o am. S-au întâmplat, probabil, situații în care pacienții au suferit din cauza acestei nepăsări, fără să fie raportat cazul ca atare. Aceste lucruri pot fi verificate  și, din informațiile mele, ele sunt în curs de verificare. Dar important este să tragem învățămintele care se impun și să schimbăm lucrurile în așa fel încât pacienții să nu fie tratați cu indiferență, cu nepăsare, datorită unor oameni care nu și-au făcut treaba.


 Mihnea Ioan Motoc, ministrul Apărării Naționale:
”În ultimii zece ani, în întreg sistemul spitalicesc, inclusiv cel militar, s-au folosit produse achiziționate, conform legislației în materie de achiziții, printre care și produse fabricate de compania Hexi Pharma.
Imediat cum au fost cunoscute aceste riscuri, fie s-a procedat la înlocuire din ceea ce exista în stoc, fie din noi achiziții. Nu s-a pus problema în niciun moment ca dezinfectarea să se facă cu spirt, ci s-a trecut la utilizarea altor produse cu această destinație.
Am inițiat unele măsuri de control în sistemul spitalicesc militar și așteptăm rezultatele în următoarea perioadă. Gestionarea situației se va face în armonie cu ceea ce s-a dispus la nivelul Guvernului și al Ministerului Sănătății.”

24 mai 2016

COMUNICAT


Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

”În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind accidentul rutier produs la data de 22 mai 2016, soldat cu decesul conducătorului auto, concluziile provizorii ale autopsiei efectuate de către Serviciul de Medicină Legală Ilfov au relevat faptul că moartea victimei a fost violentă, iar leziunile traumatice constatate s-au putut produce prin loviri de corpuri şi planuri dure, cât şi prin strivire de componentele unui autovehicul, ca urmare a unui impact cu un obstacol (politraumatism rutier) şi sunt în legătură de cauzalitate directă necondiţionată cu decesul.
Totodată, concluziile provizorii au stabilit că nu s-au constatat leziuni fără caracter vital sau leziuni care pot avea alt mecanism de producere decât cel menţionat mai sus.
În cauză urmează a fi efectuate analize ADN. Victima a fost recunoscută fără echivoc de către concubina sa, inclusiv după semne particulare.
De asemenea, la cercetarea la faţa locului au fost identificate telefoanele victimei, asupra cărora sunt în derulare proceduri de percheziţie informatică, precum şi cartea de identitate şi permisul de conducere ale acesteia.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”


24 mai 2016

COMUNICAT


Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media referitoare la cauza cunoscută generic sub denumirea „Dezinfectanţii utilizaţi în spitale”, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări:

”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în intervalul 2014 – 2016, HEXI PHARMA a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu un număr de       152 de unităţi medicale din România. Valoarea contractelor încheiate de HEXI PHARMA cu aceste unităţi medicale – având ca obiect vânzarea de produse biocide cu privire la care    s-au constatat nerespectări ale concentraţiei substanţelor active - este de cca. 51 milioane lei.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”

 13 mai 2016

COMUNICAT


Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

”În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea „Dezinfectanţii utilizaţi în spitale”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţă, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L.pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. şi ped. de art. 52 alin. 3 raportat la art. 352 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.
În cursul zilei de azi, 13 mai 2016, reprezentantului legal al societăţii i-a fost adus la cunoştinţă faptul că procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii mai sus menţionate.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu