miercuri, 4 mai 2016

Vulnerabilitatea democrației și statului de drept în România


Lovituri năucitoare cu ocazia alegerilor locale. Ținte-democrația și statul de drept

În loc să se lucreze pentru consolidarea democrației și a statului de drept, în România se acționează invers, prin atacarea, slăbirea, relativizarea, limitarea dreptului la alegeri semnificative, reprezentative, atacarea democrației și a statului de drept prin promovarea unor legislații care permit persoanelor condamnate și a cercetaților penali să candideze.

 Decizia Curții Constituționale a României, la contestația jurnalistului Liviu Avram, privind constatarea neconstituționalității alegerilor locale într-un singur tur, poate avea efecte adverse, negative, neașteptate asupra democrației românești.

Tânăra și fragila democrație românească se dovedește extrem de vulnerabilă prin faptul că s-a bătut în cuie organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

Reglementarea legislativă în această privință a fost votată cu mai mult timp în urmă de Parlament. Ulterior, odată cu apropierea alegerilor locale, unii dintre parlamentarii și partidele care au votat pentru această reglementare s-au dezis de ea și au declarat și cerut alegeri în două tururi de scrutin. Nu știu dacă cerințele acestora au fost de fațadă sau din principiu.

O parte a societății civile, a presei și extrem de mulți cetățeni cu drept de vot ai acestei țări s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor în două tururi de scrutin, atacând alegerile cu majoritatea relativă de votanți. În opinia mea, alegerile într-un singur tur constituie un pericol grav la adresa vulnerabilei democrații din România, ducând în derizoriu dreptul cetățenilor de a-și vota aleșii, dar slăbind și expunând în același timp instituțiile statului pentru care se fac aceste alegeri.
Dezbaterile pe această temă de o importanță covârșitoare pentru viitorul țării, au fost încinse până acum și vor fi și mai încinse de acum înainte. Combatanții vor fi tot mai radicalizați, iar lupta pro și contra alegerilor într-un singur tur sau două de scrutin va fi tot mai aprigă.

Dacă, pe viitor, legea care prevede doar desfășurarea unui singur tur se va extinde și la alegerile parlamentare și prezidențiale, înseamnă că România va avea o mare problemă în alegerea liberă, democratică, reprezentativă.
 Unde va duce acest lucru? Cui folosește slăbirea democrației și a statului de drept?

Insistența candidaților penali, condamnați în primă instanță sau cercetați în justiție, acuzați de corupție sau alte fapte ilegale, de a câștiga alegerile locale, dusă până dincolo de limitele bunului simț și a respectării cetățenilor, legilor și instituțiilor statului este o realitate mai vizibilă ca oricând. După ardoarea cu care își doresc să vină din nou, sau în premieră, în fotoliile de primari, consilieri, președinți de consilii județene, evident, mi-am pus întrebarea: ce îi mână pe acești penali în luptă? Probabil că mulți români și-au pus această întrebare.

Sunt ex-primari, ex-demnitari care au acumulat averi imense, s-au realizat pe toate planurile, nu mai au nevoie de acces la ciolan pentru a se îmbogăți. Dar au mari probleme cu legea. Sunt condamnați sau acuzați de corupție ori de alte fapte ilegale. De ce mai au astfel de personaje nevoie să ajungă din nou la putere, în loc să iasă din viața publică, să-și vadă discreți, de viața lor, să răspundă în fața justiției de acuzațiile care îi incriminează? Oare n-au ce mânca, cu ce trăi, cu ce să-și hrănească familiile candidații penali ca Vanghele, Piedone, Olguța Vasilescu și alții asemenea lor, de vor din nou fotoliul de la primărie?

Au ce mânca nu mor de foame, este vizibil pentru toată lumea. Au cu ce, spre deosebire de zecile de mii de sărmani votanți pe votul cărora s-au cățărat și înavuțit și de care și-au bătut joc tot timpul. Am văzut cum disperarea lui Piedone de a strânge semnături și a candida, înainte să fie respins a două oară de instanță, l-a mânat cu sutele de cai putere ale Mercedes-ului personal, în ghetourile săracilor din sectorul 4 al Capitalei, pe care i-a prostit să-l susțină. Amărâți din toată țara pe care încearcă să-i prostească în continuare și ceilalți candidați penali, să le obțină voturile.

Singura explicație pe care am găsit-o, gândindu-mă la insistența penalilor,-foști edili, demnitari- de a ajunge din nou în fruntea comunității din care fac parte, este faptul că aceștia sunt împinși, obligați, șantajați să pună mâna pe ciolan de către grupuri de interese, găști mafiote, care i-au susținut și cu care au furat împreună.

Mafii locale cărora candidații penali le sunt datori și de care nu mai pot scăpa.

Spectacolul circului electoral ne-a captat multora, atenția în ultimele săptămâni, cu toate ingredientele sale, începând de la stabilirea candidaților, strângerea semnăturilor, numărul candidaților penali mai mare ca oricând în istoria alegerilor românești, deciziile justiției în privința acceptări sau respingerii unor candidați, constituționalitatea sau neconstituționalitatea alegerilor într-un singur tur sau în două tururi, promisiunile și campania electorală, precum și finanțarea candidaților.

Aceste alegeri locale reglementate într-un singur tur, sunt cu atât mai importante cu cât pot stabili un precedent periculos, un atac puternic asupra democrației, statului de drept și a stabilității în România. Mai ales în contextul evoluției geopolitice și a conflictelor din vecinătatea țării noastre, ar putea avea efecte devastatoare asupra securității naționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu