miercuri, 6 iulie 2016

Ce se întâmplă cu țara de ”doctori”


Plagiatorii trimiși în judecată pentru furt intelectual

Un efect neașteptat, dar binevenit pe calea normalizării societății românești, ar putea duce zeci, chiar sute de ”doctori” la tribunal. Acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat, ca urmare a măsurilor și deciziilor luate de guvernul tehnocrat în domeniul educației, în privința plagiatelor, care s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, crescând vertiginos numărul ”geniilor” cu doctorate din România.

Măsurile huliților tehnocrați au început să bage spaima în rândul șmecherilor cu doctorate, care nu mai pot sta liniștiți și pot ajunge chiar în fața instanței pentru lucrările lor. Pe lângă aceștia, ar putea fi trași la răspundere îndrumătorii și sfătuitorii falșilor doctoranzi.

Țara de ”doctori”, din România, făcuți la apelul bocancilor de șmecheri, s-ar putea să fie zguduită din temelii dacă se va judeca fără părtinire, cinstit, pe baze științifice și legale. Dacă se va merge până la capăt, cum ar fi normal, ar trebui să vedem ”Geniile” cu doctorate rămași fără diplomele, titlurile și privilegiile obținute fraudulos. Mai mult, ar trebui ca plagiatorii să fie trimiși în judecată pentru furt intelectual. Oare, Codul Penal prevede încadrări și pedepse pentru plagiate?Cercetarea și judecarea plagiatorilor ar fi lucruri firești într-o societate normală în care furtul intelectual se pedepsește de lege.

Proaspăta remaniere guvernamentală a guvernului tehnocrat ne arată clar, în ciuda speculațiilor cu cântec de tot felul, că premierul Dacian Cioloș este pus pe treabă, în ciuda tuturor celor care-i sapă groapa și spre bucuria celorlalți politicieni care-l doresc locomotivă electorală.  Mardeiașii televizioniști, care au atacat continuu acest executiv, n-au scăpat momentul și au lătrat contra, mirați și ei de surpriza remanierii.

Au fost luați prin surprindere în timp ce tocau la greu declarația ministrului Transporturilor, Dan Costescu, cum că pentru români călătoria cu trenul este un lux, idee extrasă dintr-un context care de fapt, spunea că întreținerea, costul infrastructurii și a tot ceea ce înseamnă C.F.R. este un lux. Este o realitate evidentă, este o practică a scoaterii din context a anumitor idei, propoziții, fraze din declarațiile demnitarilor și folosite împotriva lor pentru manipularea opiniei publice. Această practică este și o armă cu care e atacat guvernul Cioloș încă de la instalare. Iar unele adevăruri dureroase, spuse prin exprimări nefericite, ale unora dintre miniștrii tehnocrați au ridicat mingea la fileu adversarilor.

Cu toate acestea, faptele tehnocraților indică un drum extrem de greu și periculos pe care au pornit și pe care premierul Cioloș îl urmează cu încăpățânare, în ciuda lipsei totale de susținere politică. Remanierea recentă ne arată că printre țintele principale ale executivului tehnocrat se numără domenii importante: infrastructura, educația și organizarea eficientă a alegerilor din toamnă, în diaspora.

Iată ce a declarat premierul Dacian Cioloș: ”La Transporturi vreau sa accelerăm activitatea pe execuția proiectelor de autostrăzi, unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine.
Reforma la CNADNR, pe care o cer de câteva luni. Pregătirea de noi proiecte. Am preluat guvernarea fără proiecte pregătite , sunt unele care au început să fie pregătite și trebuie să accelerăm ritmul.”

”La Relația cu românii de pretutindeni ,
îmi doresc o accelerare pe votul prin corespondență, să pregătim cât mai bine alegerile și câteva proiecte demarate deja care să faciliteze reconectarea românilor din diaspora cu țara. Vrem să oferim cât mai multe posibilități pentru cei care doresc să revină în țară.

”La Educație
, lucrurile au progresat chiar foarte bine pe partea de cercetare. Îmi doresc mai multa consistenta pe învățământul preuniversitar. Mi-aș fi dorit o intrare mai accelerată a C.N.A.D.T.C.U. și pe sistemul de doctorate, care afectează credibilitatea sistemului universitar. Activitatea a intrat acum, pe un făgaș normal, dar mi-aș fi dorit ca lucrurile să meargă mai repede.

Sunt domenii extrem de importante, alături de altele, care aveau nevoie de o impulsionare urgentă pentru a merge mai departe pe calea proiectelor deschise. Este de așteptat ca în cazul Educației, al plagiatelor, să asistăm în viitorul apropiat la lucruri spectaculoase. Țara de ”doctori”, din România, făcuți la apelul bocancilor de șmecheri, s-ar putea să fie zguduită din temelii dacă se va judeca fără părtinire, cinstit, pe baze științifice și legale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu