joi, 13 octombrie 2016

Cine promovează interesele rusești în România


Propaganda rusă a trecut la un nou nivel în țara noastră

Nu trebuie să fii specialist, analist, politician ca să îți dai seama că marele prieten de la răsărit, Rusia, este tot mai interesată de mersul lucrurilor în România. Mai mult, puterea și influența marelui stat, cu aspirații mărețe de Noua Rusie, sunt tot mai pregnante și vizibile în zonele cele mai fierbinți și importante ale lumii actuale. Până și SUA acuză neoficial, implicarea Rusiei în campania electorală pentru alegerea noului președinte american. Asistăm la o propagandă tot mai puternică a Rusiei pe plan internațional, firesc pentru o mare putere, care încearcă să revină și să-și impună accentuat punctul de vedere în politica mondială.

În acest context, este normală atenția  rușilor pentru mica Românie, scăpată din blocul comunist, devenită membră a NATO și având interese diferite față de Moscova.  În consecință, propaganda rusă în țara noastră nu doar că a fost reactivată de câțiva ani, ci este și foarte bine pusă la punct. Cât de puternică și de influențabilă este propaganda rusă la noi se vede cu ochiul liber. Iar, în ultimele luni, prin venirea unui nou ambasador rus la București, propaganda rusă dă semne că a ajuns la un nivel superior de activitate, materializată prin provocări de genul donației Rusiei pentru achiziționarea operei lui Brâncuși. Provocări și amenințări serioase, vezi reacția în cazul scutului de la Deveselu, dar și batjocoritoare care stârnesc atitudini nervoase în rândul opiniei publice românești a cărei aversiune istorică față de  marea putere de la Răsărit este foarte sensibilă.

Provocări care testează reacția debilă a autorităților române.

Interesele rusești în România sunt tot mai evidente, iar propaganda rusă a crescut la un nivel superior de activitate, sunt revelate de noul ambasador rus, Valery Kuzmin, care s-a cerut la interviuri de presă, bine stabilite, ieșind în fața opiniei publice românești cu diverse mesaje. Mai mult, diplomatul rus a chemat câțiva jurnaliști români la discuții și întâlniri informale, furnizându-le informații și opinii discrete. Este o practică veche, internațională, de atragere  și formare a unor canale media, jurnaliști sau alte persoane cu putere de influență publică, purtători de mesaje interesate și slujitori sârguincioși. Practică folosită de toate țările nu doar de o putere sau alta.

Dacă, pe de o parte, nu ne mai mirăm de unele persoane cunoscute în România ca servitori ai intereselor străine, rămânem perplecși când constatăm că anumiți oameni care au ocupat înalte funcții în sistemul politic și militar românesc, ies cu mesaje media, transmițând opiniei publice că Rusia nu are interese ostile în țara noastră și că ne este un mare prieten. Când mult autodeclarații atlantiști ne dau asigurării că politica rusească este dusă spre binele României, în loc să ne liniștim, ne filează lămpile și ni se ridică tot mai multe semne de întrebare.

Numai știm cine ne mai sunt prietenii și cine adversari? Încotro se îndreaptă România și unde este împinsă de marii prieteni, care mor de grija ei?

Faptul că retorica rusă este tot mai puternică și cu influență în România este vizibilă ca lumina zilei. Că începe să facă jocuri pentru a-și atinge interesele este o certitudine. Dar mai îngrijorător însă, este lipsa de reacție promptă, inteligentă, eficientă din partea română. Uneori, chiar parcă, se simte o anume complicitate venită din zona de prieteni români simpatizanți ai acestei retoricii și acțiuni rusești. Astfel, nu este greu de prevăzut că vom asista în viitorul apropiat la noi reacții și provocări ale propagandei rusești, ceea ce s-ar putea materializa sub diverse forme de efect în țara noastră. Atât la nivelul opiniei publice, dar mai ales la nivelul de putere instituțională din România.

La ora actuală, nu putem să nu constatăm ofensiva propagandei rusești care combină amenințările clasice, dure, de forță; strategiile și intervențile militare; propaganda combinată cu amenințări militare și manipulări subtile de natură politică sau economică. O influență tot mai puternică o reflectă și războiul atipic, prin cohortele de troli informatici, hackeri nevăzuți care lucrează permanent, cu o eficiență devastatoare asupra țintelor pe care le atacă.

Este o percepție de simplu cetățean. Nu sunt specialist, analist, nu sunt politician. Nu sunt nici măcar prorus sau antirus. Este o percepție personală de observator neavizat. Este firesc să ne intereseze ce se întâmplă în România și în apropierea ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu