marți, 29 noiembrie 2016

Forța care se bate pentru puterea supremă în România


Puternică și temută, face regulile și chiar legile

Mușuroaiele corupției sunt prezente-n tot și în toate instituțiile societății românești. Unu la Prefectură, unșpe la Primărie, zece la Educație, șapte la Interne, opt la Justiție, patru la TVR, șase în Administrație, cinșpe la Transporturi, patru la Sindicate, paișpe/cinșpe la Sănătate, fără număr în Parlament, nelimitate în politică și la partide...

Sunt peste tot. Le simțim, le auzim, le vedem, ne influențează viața de zi cu zi. Sunt naționale, dar nu au frontiere. Îi afectează chiar și pe românii din străinătate. Fac parte din realitatea românească de secol XXI. Dar vin din istoria proaspătă, postrevoluționară. Au rădăcini adânci în ultimii 25 de ani. Sunt puternice și temute. Fac jocurile, regulile și chiar legile. Sunt terminatoare.

Mușuroaiele cu termite sunt omniprezente în România. Doamne ferește, să calci din greșeală sau intenționat peste ele că reacționează violent, brusc, puternic, disperat, agresiv. Mai mult, cine se încumetă să se pună cu termitele românești, are vreun gând de deratizare, de curățenie legală și morală și-a pus mușuroaiele în cap. Riscă să fie mâncat cu totul, să dispară din peisaj, uneori fără să-și dea seama. E greu să te pui cu termitele dacă nu chiar imposibil și trebuie să fii cel puțin inconștient dacă nu chiar nebun de legat să calci pe vreun mușuroi.

Armata mușuroaielor de termite umane este extrem de numeroasă și înfometată. Am putea spune că este a doua armată a țării. Și cea mai puternică. Cu cât sunt alocați mai mulți bani într-un domeniu de activitate, cu atât se înmulțesc mușuroaiele și numărul milioanelor de euroi devorate. Nu pot cetățenii cinstiți băga bani la punguța statului, nu poate bugetul României pompa câți bani pot devora termitele umane. Oastea în continuă înmulțire a acestei specii trebuie hrănită fără încetare. În ciuda legii, care nu reușește să stopeze fenomenul, ci doar să-l deranjeze insignifiant,cu mari eforturi. Această armată terminatoare de bani este bugetofagă.

Acum, în vreme electorală, mușuroaiele de termite atacă tot mai puternic instituțiile statului bugetofage. Au nevoie de sânge proaspăt, pardon, de bani fără număr pentru a putea susține candidații la parlamentare, unii dintre ei foști, actuali sau viitori aleși penali. Campania electorală costă enorm chiar dacă, la o primă vedere superficială, nu se vede acest lucru. Ea trebuie susținută pentru formarea noilor mușuroaie de termite în noul Parlament, care, apoi, din poziția de aleși cu putere maximă să poată hrăni întreaga armată de interese termite.

Banii constituie liantul puternic și aparent, indestructibil dintre mușuroaiele de termite. Puterea acestora este dată de prezența la butoane a reprezentanților proprii, de obținerea puterii, de influența majoră în toate domeniile de interes, de controlul lucrurilor. Termitele dispun și de mijloace moderne de dezvoltare și expansiune, care depășesc de cele mai multe ori capacitatea autorităților de a le stârpi și diminua. Sunt mai mereu cu un pas în fața Justiției, a legilor pe care tot mușuroaiele de termite ajung să le promulge și să le folosească după interes. Nu se sperie, n-au frică și n-au teamă, de nimic și de nimeni!

Armata termitelor nu este apanajul unui singur partid politic, este pluripartită. Dar are și apolitici, atârnați la ciolan. E greu să te pui cu termitele. Riști să te devoreze cu totul. De-a lungul celor 25 de ani de democrație originală, mulți care au încercat ceva împotriva acestora au sfârșit rău. Mai mult, în loc să se diminueze dezvoltarea termitelor umane, armata acestora s-a mărit, s-a dezvoltat, s-a dotat cu tehnologie și strategii moderne și atacă în permanență. Războiul legii cu termitele este tot mai dur, mai complicat. Cine dă înapoi e mâncat inevitabil.

Acum, războiul mușuroaielor se duce cu DNA-ul și tehnocrații, iar campania electorală îl face tot mai aprig pentru că bătălia se dă pentru acapararea puterii în forul legislativ. Cea mai înaltă treaptă a puterii.

Miniștrii tehnocrați care au curajul să calce pe mușuroaiele de termite sunt atacați permanent, devin ținte, sunt amenințați, lucrați din interiorul și exteriorul instituțiilor ce le conduc, deopotrivă. Este și cazul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a îndrăznit să deranjeze câteva mușuroaie de termite bugetofage din sistem. A devenit ținta întregii armate corupte. La fel, Dragoș Tudorache, de la Interne, cum a deranjat niște interese termitești, bine așezate de ani de zile, cum a și fost atacat și a început să fie lucrat de sistem. La fel și în alte instituții ale statului.

Temerarii care au curaj să se ia la trântă cu termitele, să intre în conflict, trebuie ca atunci când ating din greșeală, răscolesc sau calcă pe un mușuroi, să calce bine, cu nădejde, hotărât, inteligent. În caz contrar, vor sfârși devorați de acestea.
Să vedem cât îi vor ține curelele pe acești tehnocrați ”inconștienți” care au declarat război termitelor . E clar, războiul nu-l pot câștiga, nici nu au timp. Parlamentarele sunt aproape și harta puterii se va schimba sigur. În bine sau în rău nu știm încă. Cert este că termitele lucrează puternic să ajungă acolo sus, la butoane. Iar pentru a-și atinge scopul își folosesc toate mijloacele și alocă tot mai mulți bani din bugetul de stat. Bani furați din buzunarele tuturor contributorilor la buget. Fără perdea și fără număr.

Punem pariu că mulți primari ”măreți”, aleși astă vară într-un singur tur, care folosesc acum bugetele la discreția armatei de termite, vor ajunge, în doar câteva luni după alegerile parlamentare, la Beciul domnesc?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu