joi, 15 decembrie 2016

România la cheremul noii puteri


Marea necunoscută și importanța ei politică

Alegerile parlamentare au trecut, știm cine sunt marii câștigători care au fost aleși de majoritatea celor prezenți la vot. Aleși care, sfidând propriile criterii de integritate, dar și legea, forțează impunerea unui premier, politician condamnat penal. Dar pe cine mai interesează astfel de ”nimicuri” când puterea le dă aripi și simt, cred, de pe cai mari, că pot călca totul în picioare. Că totul li se cuvine! Nu problema guvernului ce va fi este cea mai importantă pentru România următorilor patru ani.

Problema premierului ar trebui rezolvată legal. Este foarte simplu. La numirea noului prim ministru, atât partidul câștigător al alegerilor, cât și președintele țării trebuie să respecte legislația în vigoare. Nimeni nu trebuie să calce legea în picioare. Doar să o respecte și să o aplice.

Marea necunoscută este Opoziția. Cine va face opoziție adevărată în noul Parlament? Cine va striga, se va ridica și va vota împotriva derapajelor inerente ale majorității legislative? Cât de mare importanță mai are opoziția parlamentară, dat fiind faptul că în Parlamentul penal, expirat, practic, nu a existat nici un fel de opoziție reală.

A fost doar un fel de opoziție debilă! Mult mimată, deoarece foștii aleși au pactizat la interese. S-au înfrățit în rele și abuzuri de putere legislativă, votând în consecință. Cum a fost Legea pensiilor speciale, de exemplu, prin care și-au acordat drepturi speciale, discriminând restul românilor. Sau voturile împotriva Justiției, la solicitările de ridicare a imunității parlamentare. Exemplele pot continua și nu sunt puține. Din lipsa opoziției reale, derapajele legislative au fost la ordinea zilei în fostul Parlament penal.

La ce să ne așteptăm din partea opoziției parlamentare în următorii patru ani?

Alegerile parlamentare, proaspăt încheiate, în urma cărora s-a ales noua putere supremă ar trebui să ne furnizeze și noua opoziție. Acest lucru ar fi viabil, corect democratic, într-o țară unde scena politică ar fi una bine structurată. Cu partide politice reale, potente, cu oameni politici capabili și interesați nu doar de propriile ascensiuni și afaceri, ci mai ales, să fie preocupați de binele românilor, de dezvoltarea țării din toate punctele de vedere. Rezultantele unui scrutin general ar trebui să fie, fără echivoc, Puterea și Opoziția. Dar cum politica românească este previzibilă și surprinzătoare, în același timp, avem o mare necunoscută -Opoziția.

Să aruncăm o mică privire asupra a ceea ce ar însemna noua opoziție parlamentară. Declarativ, marii pierzători ai alegerilor-PNL-ul, noul partid USR (care clamează trecerea pragului parlamentar drept o mare victorie, dar în realitate este dezamăgit deoarece spera la mai mult din partea electoratului) și PMP-ul lui Traian Băsescu-ar fi normal să formeze noua opoziție în Legislativ. Așa ar fi normal pe o scenă politică așezată, cu doctrine și ideologii diferite. La noi nu se poate vorbi despre o astfel de separare din cauza politicii de interese, de cumetrie. Nu există o politică reală. Experiența parlamentelor trecute, când interesele comune au  dus la inexistența unei opoziții reale, stau dovadă.

PNL, măcinat de tot felul de probleme, s-a autodistrus în ultimii ani, ajungând în pragul dezintegrării. Marele partid liberal a rămas doar cu numele. Degeaba mai clamează opoziția parlamentară Alinuța, acum după ce Liviu și Victor i-au luat puterea, când ea a fost deja, aruncată ca o măsea stricată atât din conducerea partidului cât și din scena politică reală. Cine dintre parlamentarii aleși ai acestui partid să facă opoziție în Parlament? Foștii parlamentari aleși din nou? Nu. Aceștia și-au dat dovada cinstei și micimii de oameni politici. Noii parlamentari, care nu au făcut politică niciodată, dar au fost aduși doar pentru imaginea pozitivă în partid? Greu dacă nu chiar imposibil! Aceștia vor fi ca mieii la tăiat printre vechile hiene parlamentare la putere și vor trebui să învețe politica din mers.

USR-ul a anunțat că va face opoziție fermă în noul Parlament, dar cât de eficienți vor fi parlamentarii acestui partid nu știm încă. Dacă ne uităm ce oameni politici are la ora actuală, la ce opoziție ”puternică” au făcut în consiliile locale ale primăriilor unde au aleși, precum și la disensiunile interne care au ieșit la iveală după alegeri, previziunile sunt descurajatoare. Nu-i văd pe parlamentarii USR confruntându-se cu blocul puterii PSD și al aliaților acestuia.

PMP-ul va fi un adversar politic opozabil în noul Legislativ? Nici acest partid nu pare să aibă forța și politicieni capabili să facă o opoziție parlamentară demnă de luat în seamă. Singurul capabil să se bată cu PSD-ul atotputernic în Parlament este Traian Băsescu. Cel mai abil și experimentat politician român, la ora actuală. Singur nu poate face mare lucru. Ar trebui să se contureze grupuri parlamentare capabile de acest lucru și nu prea există aleși pregătiți să facă această muncă grea, ingrată, dar extrem de importantă în activitatea forului suprem al puterii.

Dilema Opoziției este îngrijorătoare la acest moment. România pare să fie la cheremul noii puteri alese doar cu o treime din totalul românilor cu drept de vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu