joi, 19 ianuarie 2017

Cu căciula pe o ureche ca Ceaușescu

Anul păsărilor rare la tribunal

Cine ar mai fi crezut, după peste 26 de ani, că principalii actori politici instalați la putere, în România post decembristă, vor ajunge să dea cu subsemnatul în fața procurorilor, luând  la cunoștință că sunt inculpați. Pentru crime împotriva umanității. Nici acuzaților nu le vine să creadă. Dar, zilele acestea, pe rând, foști demnitari și protagoniști ai Mineriadei din 1990 au fost chemați la Parchet pentru a li se aduce la cunoștință învinuirile.

Cu toții l-am văzut pe celebrul Ion Iliescu, fostul președinte al României, venit la Parchet. Într-o imagine fabuloasă a acestuia, asemănătoare cu a predecesorului său în fruntea României, tovarășul împușcat la Târgoviște. Sprijinit și parcă împins de avocați, cel poreclit ”Ilici”, a cărui judecare s-a cerut ani de zile de către opinia publică, cu căciula de blană într-o parte, ironia sorții, semăna cu Ceaușescu, tot cu căciula pe o ureche, atunci când a fost coborât din Tab. Părea pierdut, dând impresia că nu înțelege ce i se întâmplă. A bâiguit, răspunzând jurnaliștilor, că nu se consideră vinovat. Cine s-ar fi așteptat la alt răspuns de la bătrânul tovarăș, școlit la Moscova.

 Abia ținându-se pe picioare pe gheața din fața parchetului, nu mai avea nimic din expresia și atitudinea agresivă din vremea când era președinte și l-a repezit pe un ziarist mai îndrăzneț cu celebra expresie ”Măi animalule!” Acum, în 2017, din siguranța și agresivitatea fostului înalt demnitar, acuzat de crime împotriva umanității, nu mai rămăsese decât un bătrânel speriat, nevenindu-i să creadă că ar putea ajunge, la vârsta lui, după gratii. Ca torționarul Vișinescu, de exemplu. Mai mult, pe lângă dosarul Mineriadei, fostul președinte împreună cu alți foști înalți demnitari sunt cercetați și acuzați și în dosarul Revoluției.

În ciuda frigului și a condițiilor în care sunt obligați să lucreze jurnaliștii acreditați pe Justiție, aceștia au avut parte de păsări rare chemate la parchet. Pe lângă Ion Iliescu, i-am văzut pe fostul premier Petre Roman, cu o mină prea rezervată ca să fie optimist și pe fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, care se străduia să afișeze o siguranță de sine îndoielnică, declarând că va vorbi după finalizarea procesului. Cine și-ar fi închipuit și ar mai fi sperat ca aceștia să dea socoteală, în instanță, pentru Mineriada din 1990!

”În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanța din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii: 
- ILIESCU ION, la data săvârșirii faptelor, președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României;
- ROMAN PETRE, la data săvârșirii faptelor, prim-ministru al Guvernului  interimar al României;
- VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României;
- NICOLAE DUMITRU, la data săvârșirii faptelor, prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale;
- MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații;
- general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.”

Parchetul cere ajutor public pentru identificarea a 100 de victime ale Mineriadei


Persoane vătămate neidentificate în Dosarul Mineriadei - SPM - PÎCCJ

                                                                                                       20 ianuarie 2017
COMUNICAT

În continuarea cercetărilor în cauza cunoscută generic sub denumirea ”Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990”, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus prin ordonanță, în temeiul art.196 alin. 2 din Codul de procedură penală, autorizarea publicării pe site-ul instituției a fotografiilor existente la dosarul cauzei, în scopul identificării tuturor persoanelor vătămate. Până în acest moment, în urma verificării datelor menționate în evidențele constituite la nivelul unităților unde aceste persoane au fost reținute, cât și a fotografiilor realizate la momentul reținerii, nu în toate cazurile identificarea a fost posibilă, întrucât unele din aceste persoane au declarat date de stare civilă care nu le aparțineau sau care nu au corespondent în baza de date Centrală de Evidență a Persoanelor.
Pentru un număr de circa 100 de persoane din Piața Universității, reținute în dimineața zilei de 13 iunie 1990, nu există date suficiente care să poată conduce la identificarea lor întrucât au fost indicate în albumele foto realizate în incinta U.M. Măgurele numai cu nume și prenume, fără alte date suplimentare.
Astfel, cu toate că au fost efectuate de către procurorii militari o serie de verificări, acestea nu au condus la identificarea tuturor persoanelor vătămate în urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990 petrecute în municipiul București, acesta fiind, dealtfel, unul dintre obiectivele stabilite în sarcina procurorilor prin hotărârea pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost confirmată măsura infirmării dispusă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În acest context, în vederea soluționării cu celeritate a cauzei, publicăm fotografiile următoarelor persoane.
Datele care pot conduce la identificarea persoanelor vătămate din cauza anterior menționată urmează a fi furnizate într-un interval de 30 de zile de la data postării pe site-ul instituției a fotografiilor publicate, după care acestea vor fi retrase.
Persoanele interesate au la dispoziție următoarele date de contact:
În acest dosar complex mai sunt acuzați și alți foști demnitari, generali, precum și fostul lider sindical al minerilor, celebrul Miron Cozma, care, cu nonșalanță, s-a arătat extrem de surprins că este inculpat, declarând nici mai mult nici mai puțin, că este și el o victimă a Mineriadei! Se consideră o victimă la fel ca victimele decedate, ca studenții și cetățenii bătuți cu bestialitate și fugăriți prin București!!! Să vedem dacă și instanța de judecată îl va identifica drept victimă sau vinovat și ce verdict va da în acest caz, ca și în privința celorlalți acuzați.
Este, în sfârșit, o bilă albă pentru procurorii care au terminat de instrumentat acest dosar complicat, supă mulți ani de tergiversări, prin trimiterea în instanță a pricipalilor actori ai Mineriadei, pentru stabilirea și condamnarea vinovaților de crime împotriva umanității. Mai ales, în această perioadă de timp, când noua putere politică a țării încearcă prin toate mijloacele, să influențeze și controleze mecanismele Justiției în România.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu