joi, 5 ianuarie 2017

Treaba mare


Cu ochii pe butelie

”La treabă, la treabă! Facem multă treabă! Treabă mare!” pare că este sloganul de fum al noii puteri. Mediatizată în exces, amețită de aburii înălțimilor la care a fost urcată, înălțimi periculoase pentru oricine le atinge, sub cupola orbitoare a circului, noua putere a intrat în pâine. Vorbe mari, aroganțe, nerăbdare, amenințări voalate, promisiuni reluate. Noii guvernanți, penali și nepenali și-au preluat ministerele în gestiune. Cu liotele și alaiurile aferente fiecăruia dintre ei.

Cine nu a remarcat, noua putere a înființat noi ministere, pentru a ajunge cât mai mulți victorioși la măcelăria statului.

Abureli de tranziție

Unii vechi politicieni reciclați în fruntea ministerelor, cum este cazul venerabilului de la Externe, Teodor Meleșcanu, abil, versat, experimentat, diplomat, ne-a aburit în treacăt, ceva cu Marea Neagră, care nu ne mai este cel mai bun prieten după anexarea Crimeei, dar a aruncat o nuanță și despre reconcilierea cu Ungaria. La Ministerul Muncii, ”dalmațianca” Olguța Vasilescu, superioară în atitudine, a zis că a venit doar cu programul de guvernare și arde de nerăbdare să dea drumul celor șapte ordonanțe de urgență prioritare. De altfel, Guvernul, în prima ședință a avut pe ordinea de zi legea prin care este abilitat să emită ordonanțe de urgență.

La poarta Justiției, un domeniu extrem de dureros pentru marii penali ai politicii românești, experimentatul politician Florin Iordache noul ministru pesedist, a anunțat rigid, cu o morgă asemănătoare unui judecător care exprimă, cu bună știință, o pronunțare solemnă, diferită, când el are de fapt o agendă stabilită dinainte cu verdictul partidului în dosar.

”Întărirea statului de drept și creșterea încrederii populației în actul de justiție” cică sunt prioritățile actualului șef de la Justiție.

Sunt doar câteva din aspectele etalate de proaspeții guvernanți la intrarea în pâine, că doar ei au acum pâinea și cuțitul. Conducători de la care tot poporul român, în special cei care i-au votat, cei care au votat împotriva lor, dar și importanții care nu au fost la urne, așteaptă să-și pună în practică promisiunile. Că va curge lapte și miere. Că vor da drumul la sacul bugetului fără fund, ținut cu strășnicie strâns la gură până recent, de ”diavolii” tehnocrați ai lui Soros și românii se vor înfrupta fără opreliști, din cornul abundenței. Cum să mai stai liniștit când știi că te așteaptă belșugul și nu știi ce să faci cu el. Trebuie să fii pregătit pentru o astfel de provocare, mai ales cei care nu au mai avut parte de atâta bunăstare, care, dacă nu știi să o gestionezi, te poate sufoca. Cum se întreba un om îngrijorat de noua perspectivă:

Dacă mâine mă trezesc și văd un râu de lapte și miere pesedistă care mă inundă, ce fac, că eu n-am mai avut parte de așa ceva?”

Cam așa arăta tabloul redat extrem de sumar, al preluării puterii în România anului 2017. Și pare să fie o nouă guvernare de tranziție, de la actualul premier acceptat, la viitorul premier care nu va mai avea nicio barieră spre Palatul Victoria, după modificarea legii ce îi interzicea acest lucru. Se știe, nu-i nevoie să-l mai amintesc. Deja, Avocatul Poporului a început demersurile necesare.

Cu toate acestea, lăsând deoparte euforia și grandomania noii puteri, mulți români se arată sceptici, neîncrezători și revoltați de Parlament și Guvern, ambele instituții de vârf ale statului român. Instituții semi-penale prin faptul că o parte din aleși, o parte din guvernanți au probleme cu legea. Lege care pentru puternicii zilei nu va fi o problemă să o schimbe, să o adapteze intereselor lor și să scape de coșmarul cătușelor.

Din aceste motive și din multe altele, românii de bună credință trebuie să stea cu ochii ca pe butelie pe actuala putere și să sancționeze orice derapaj, orice lege dată pe interese oneroase, orice ilegalitate, orice intenție, acțiune, faptă care contravin intereselor publice și naționale.

Legislativul, bugetul statului și Justiția, dar și alte domenii, trebuie să fie printre prioritățile de urmărit ale opiniei publice. Că doar nu toți românii sunt proști și cred în vorbe de genul ” O să întărim statul de drept!”, când de fapt ai pus în Parlament și Guvern oameni cu probleme penale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu