joi, 6 aprilie 2017

Pe bune sau cacealma




Perpetuarea ”ciumei roșii”

În ciuda eforturilor făcute de-a lungul a zeci de ani, prin toate căile și mijloacele puterii, cea mai mare problemă a primului partid politic al țării nu pare să aibă rezolvare. 

Este o moștenire aproape istorică prin prisma faptului că PSD-ul actual este considerat urmașul fostului PCR, cu valul doi de activiști care au preluat puterea în 1989 și după aceea. Tarele acestei moșteniri s-au perpetuat din generație în generație de politicieni social democrați, în ciuda ieșiri treptate din scenă a vechilor și influentelor eminențe roșii trase pe dreapta.

Incurabilă până acum, această problemă majoră a fost resuscitată de câte ori a fost nevoie și a dus mai departe legendara ”ciumă roșie” în România.

Unde este călcâiul lui Ahile pentru actuala putere din România? Care este cea mai mare vulnerabilitate a marilor câștigători ai alegerilor de anul trecut, 2016? Cel mai mare și puternic partid din țara noastră, cel care domină scena politică de la revoluție încoace, cu unele sincope inerente evoluției, are o repetabilă problemă. O piatră de gât, accesorizată cu numeroasele schelete istorice din dulap, de care nu poate să scape. 

După părerea mea, de ani de zile, Justiția pare să fie problema majoră, nerezolvabilă, a PSD, oricum s-a mai numit acest partid în timp. 

O problemă prea grea pentru liderii acestui partid, care nu doar că nu au știut să o rezolve, ci chiar au avut de suferit din cauza ei. Ba, mai mult unii lideri au ajuns la pușcărie și au fost scoși din scena politică pentru că n-au reușit să rezolve această chestiune vitală.

Oricât s-au străduit, în partid, Parlament, în Guvern, în instituțiile de forță și control ale statului, în politică, cu tot suportul material și logistic de care au dispus, cu tot sprijinul votului democratic, care i-a împins ciclic la butoanele puterii, reprezentanții PSD și ai aliaților săi de-a lungul anilor, nu au reușit să rezolve Justiția. 

Corupția endemică i-a dus inevitabil și repetat în fața procurorilor atât de huliți și a instanțelor de judecată.

Din acestă cauză, s-au dezvoltat aproape permanent tensiuni, certuri și disensiuni mari în sânul celui mai mare partid politic românesc, dar și în rândurile acoliților lor politici. Controlul Justiției și impunerea legilor după propriile interese și nu în beneficiul interesului public, au scos în stradă sutele de mii de români care au ieșit în număr fără precedent până în acest an, manifestând vehement împotriva corupției.

Marile manevre și diversiuni ale puterii actuale pentru acapararea Justiției au atras atenția nu doar a Europei, ci a întregii lumi civilizate. Cu atât mai mult, eșecul PSD-ALDE în a-și atinge țelul suprem a fost mai mare. 

În prezent, asistăm la o derulare a ostilităților care îl au în prim plan pe actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Considerat un tehnocrat versat mai mult decât un politician, acesta a reușit să irite mulți lideri de marcă ai PSD și să surprindă pozitiv opinia publică, prin faptul că nu i-a demis pe șefa DNA și pe procurorul general. Mai mult, a înaintat pachetul de modificări privind Justiția, fără să țină seama de doleanțele șefilor de partid. În plus, a anunțat și promovarea proiectului de confiscare a averilor extinse dobândite ilegal adoptat de Parlamentul European la inițiativa Monicăi Macovei.

La prima vedere asupra acțiunilor ministrului de la Justiției, pare că acesta a ieșit din tiparele politicii pesediste în domeniu și a devenit opozantul acesteia. Surprinzător, greu de admis și mai ales de înțeles o astfel de poziție față de cei care l-au pus în funcție, dacă ar fi și adevărate aceste acțiuni.

Nevenindu-le să creadă, mulți români se întreabă dacă-i pe bune sau e doar o cacealma?

Poate fi și o cacealma pentru a închide gura străzi și a păcăli susținătorii occidentali ai statului de drept în România, deoarece legile în domeniu pot fi modificate și adoptate în Parlament după cum dorește actuala majoritate parlamentară formată din coaliția PSD-ALDE. Astfel, s-ar închide toate gurile cârcotașe și s-ar anihila, chiar de către legiuitor, acțiunile anticorupție ale străzii.
Bătălia politică pe controlul Justiției este departe de a se termina, implicit problema majoră a partidului de guvernământ este departe de a-și găsi o soluție care să-i convină. 

Aceasta afectează în continuare, profund scena politică, dar și evoluția democrației românești. Repetabila problemă ne trage mereu înapoi. Generează efecte negative și în dezvoltarea economiei naționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu