miercuri, 28 iunie 2017

Cine tulbură apele politicii moldovenești




Băsescu, înger sau demon ?


Prezența fostului președinte al României, Traian Băsescu, la Congresul proaspătului Partid al Unității Naționale din Republica Moldova, condus de fostul ministru al apărării Anatol Șalaru,  a tulburat apele și așa învolburate, ale politicii și societății celui de-al doilea stat românesc. Simpatizat de o parte a populației basarabene, stigmatizat de alți cetățeni ai acestei țări, Băsescu a reușit să stârnească zânzanie atât în cercurile unioniste cât și în cele prorusești, fiind considerat pe de o parte, ca singurul politician român care a făcut ceva pentru unirea Basarabiei cu România. Pe de altă parte, este acuzat de corupție și considerat neavenit în politica moldovenească.

Amintesc că fostul președinte al României a solicitat și obținut cetățenia moldovenească, cetățenie pe care președintele actual al Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat de mulți păpușa Moscovei, i-a retras-o, în timp ce tribunalul i-a menținut-o.

Interesul lui Traian Băsescu pentru Republica Moldova nu este nou. Când era președinte a acționat  esențial pentru apropierea acesteia de România, prin măsuri care astăzi au fost uitate, chiar și de către unii beneficiari ai acestora. Atunci nu era interesat electoral de voturile moldovenilor, care l-au ajutat mai târziu să-și ducă actualul partid, PMP, în Parlament. Acum, este acuzat de corupție și ponegrit de mulți moldoveni. 

Cu toate acestea,Traian Băsescu rămâne singurul politician român adevărat, de anvergură, alții nu mai avem, de la București, care se luptă pentru Basarabia. Cu toate păcatele lui, este singurul politician român în activitate care cunoaște foarte bine problemele Basarabiei și poate aduce un mare plus Mișcării Unioniste. Este considerat un pericol de către forțele prorusești, iar implicarea sa în politica basarabeană este inacceptabilă.

Oricum, politica din Republica Moldova este o mare necunoscută și pentru actorii ei de ieri, de azi și de mâine. Este varză. Ițele sunt permanent încurcate, nimeni nu știe precis cine și cu ce partid cum trage, de care parte este, cu cine este : cu Rusia, cu România, cu Europa, cu America. Chiar dacă unii bagă bani să câștige, aceștia se scurg ca într-o groapă a Marianelor. Dispar miliarde de euro, se arestează diverse persoane, dar adevărații tătuci de la butoane își fac treaba nestingheriți. Este o situație a unui ținut disputat timp îndelungat,la margine de imperii.

Lăsând la o parte acuzele de corupție asupra lui Băsescu, românii basarabeni să nu uite că acesta, din funcția de președinte al României, a făcut multe lucruri extraordinare pentru românii de dincolo de Prut, acțiuni care i-au atras criticile aspre, publice ale lui Putin. Vă dau doar două exemple semnificative: 

deschidere făcută pentru cetățenia română, foarte importantă, și facilitarea din partea statului român a învățării tinerilor moldoveni în liceele și universitățile românești.

 Aceste două măsuri au iritat la maxim Rusia și pe Putin, care au reacționat nervos, în timp, prin declarații și măsuri împotrivă.

Sunt mii de basarabeni care au profitat pentru redobândirea cetățeniei române, dar, mai important, mii de tineri care au învățat gratuit în școlile din România. Nu mai vorbesc de cei care muncesc în România sau în Uniunea Europeană.
 
Acum, probabil, există și cetățeni români din Republica Moldova care îl înjură pe Băsescu, după ce au profitat de măsurile inițiate de el, acuzându-l de corupție și de implicare în politica internă a Basarabiei!!! Astfel de comportament denotă, pe lângă cozile de topor inerente oricărui popor, o mojicie tipic românească.

Unele voci auzite public, mai ales dinspre spațiul Republicii Moldova, sunt pro și contra mișcării unioniste, pro și contra liderilor politici de la București, care ar trebui să se implice, se implică sau nu trebuie să se implice deloc în  treburile interne ale celui mai sărac stat din Europa.
Redau câteva opinii de pe forumuri:

”Atata timp cat nu se fac eforturi din interiorul Romaniei...cu Basarabia nu se poate intmpla nimic bun.Daca nu avem un lider roman care sa taie in carne vie si care sa ceara inapoi pamantul romanesc atunci nu se va intampla nimic

”Nu inteleg de ce basarabenii tot cauta in stanga si in dreapta sprijin moral cand de fapt sta in puterea lor sa-si afirme vointa si sa solicite Romaniei reunificarea. De aceasta nesiguranta profita diversi indivizi pentru a-si realiza propriile interese politice. Daca Basescu va fi mesagerul unirii s-ar putea ca in Romania sa obtineti efectul contrar si din partea unora care pana acum simpatizau cu cauza unionismului. Am explicat in alta postare ce reprezinta Basescu in ochii romanilor.
 Nu voi mai insista. Va doresc succes si sper sa ma insel.

”Unirea cu Romania unde putini sunt sustinatorii lui Basescu. ReUnirea este pt el un tertip de a scapa de justitie si de a ramane la butoane pentru puterea al carui gust ii place cam mult. Eu sunt activist unionist, dar impotriva unuia ca Basescu cu toata convingerea. Nu vad cum sustinatorii lui ni-l pot baga pe gat cu forta.

Basarabenii trebuie sã îl susținã pe Traian Bãsescu la Chişinãu, sã vinã alãturi de el, ca sã ducã unioniştii în Parlament şi sã facã Unirea!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu