joi, 4 ianuarie 2018

Rețelele de ”lucani” care ne fură banii și viața


Justiția Română și ”miturile” în viață


 Anul 2018 este extrem de important pentru Justiție, atât din prisma legilor mult controversate, care au scos lumea în stradă, cât și din perspectiva de a confirma sau nu dacă este și va fi liberă și independentă. Procurorii și judecătorii au cazuri grele pe rol, cazuri de corupție majoră, de criminalitate organizată, unele aflate în faza de cercetare recentă și în curs, altele aflate deja în proces de judecată.


Modul în care se vor rezolva aceste cazuri va arăta cât de liberă și independentă este Justiția, va consolida sau va șubrezi și mai tare sistemul, va da credibilitate sau nu statului de drept din țara noastră.

Există dosare extrem de grele, cum ar fi cel al judecării firmei Hexipharma, pe de o parte, dar și al doctorului Mihai Lucan, de la Cluj Napoca, aflat în cercetare recentă, după ce ani de zile plângerile la adresa sa nu au fost luate în lucru de organele de anchetă! Dosare care pun sub semnul îndoielii credibilitatea sistemului judiciar, dar dacă vor fi rezolvate onest, cu celeritate, conform legilor în vigoare, ar putea da un impuls libertății și independenței Justiției românești.

Este inexplicabil cum ani de zile, nu doar în aceste dosare ci și în altele, nu s-a dat curs plângerilor înregistrate, fapt ce a dus la perpetuarea și întărirea rețelelor mafiote și de corupție. În multe cazuri nu este vorba doar de delapidare, de furt organizat, de corupție, ci de fapte care au dus și duc la pierderea de vieți omenești, cum se întâmplă în sistemul de sănătate.

Cazul medicului Lucan a devenit stârnit în scurt timp, un val de emoție în rândul opiniei publice, cu toate că foarte multe persoane cunoșteau foarte bine ceea ce se întâmpla la Cluj. Existau plângeri, nebăgate în seamă de organele de cercetare penală, existau rapoarte ale unor controale, și în special, existau victime. Dacă unii au sărit în apărarea doctorului cercetat, alții, care au tăcut mut timp sau nu au fost băgați în seamă, victime ori rude ale victimelor, au prins curaj și au început să vorbească public despre ceea ce se întâmpla de mulți ani la Institutul de Urologie și Transplant Renal.

Acuzele că astfel de rețele bine organizate există în toate județele, în sistemul de sănătate, existența unor plângeri și a unor  fapte semnalate, nu mai trebuie să fie ascunse, ignorate de organele abilitate, ci trebuie cercetate cu toată seriozitate și rezolvate cu responsabilitatea necesară, în spiritul adevărului și legilor în vigoare. Rețelele de ”lucani” trebuie devoalate, anchetate și pedepsite conform faptelor comise, indiferent de numele grele implicate și de protecția înaltă sub care s-au derulat ori se petrec în continuare.

Astfel, nu doar că se vor diminua ilegalitățile, se va curăța, chiar dacă nu de tot, sistemul de sănătate și cel mai important lucru, se vor salva vieți nevinovate.

În ciuda faptului că există unele progrese vizibile, în realitate, Justiția este departe de a avea o imagine foarte bună, credibilitatea acesteia fiind serios afectată de cazuri în care s-au trenat dosare grele, au existat decizii controversate și chiar mari neglijențe, pentru care nu s-au găsit responsabilii să dea socoteală, în urma cărora unii cercetați sau condamnați penal au reușit să scape. Recenta dispariție a lui Radu Mazăre a readus în atenția opiniei publice problema fugii altor persoane cu dosare grele pe rol, cum este Sebastian Ghiță, de exemplu, care deși prins, nu s-a reușit extrădarea acestuia din Serbia.

Mai mult, s-a creat impresia că foști demnitari, afaceriști, cu relații sus puse și cu mulți bani au fost ajutați de unele structuri ale statului și persoane din România să fugă din țară, ceea duce la concluzia că orice penal cu ștaif și cu bani poate fugi și scăpa oricând de răspunderea în fața legii. Chiar se vehiculează nume de posibili fugari, unii aflați în apropierea unor sentințe grele, care și-ar pregăti scăparea.

”România este o țară căreia nu îi plac miturile”- a declarat sentențios doctorul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT, considerându-se nu doar nevinovat, ci un mit în viață.

Numai că România și românii nu au nevoie de mituri false, de mituri care îi fură și îi omoară cu zile, ci de oameni de valoare, onești, morali care să facă ceva pozitiv pentru țară și cetățenii ei.

Iată ce a declarat recent și fostul înalt demnitar Elena Udrea, aflată în apropierea unei sentințe grele:” Dacă ce se întâmplă în România și în special în justiție este corect și conform cu legislația internațională privind drepturile omului și etc., atunci Mazăre va veni fedeleș înapoi, la cererea autorităților noastre.”

Justiția poate face dreptate, poate demola miturile negative în viață, ”mituri”care cred că pot controla totul în țara noastră, chiar viața și moartea oamenilor.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu