joi, 17 mai 2018

Importanța aleșilor locali pentru putere



Politică și afaceri locale

Aleșii locali devin tot mai importanți în strategiile de obținere și păstrare a puterii politice în România. Ei înșiși, cu puține excepții, independenții, sunt exponenți ai partidelor politice care i-au propulsat în fruntea administrațiilor locale. După ce au fost aleși în primul tur, conform legii, aleșii locali actuali au beneficiat tot prin lege de posibilitatea de a-și stabili singuri salariile. Și au făcut-o !

Atotputernicii administrațiilor locale și-au mărit salariile în detrimentul investițiilor și a altor obiective de interes din zona de responsabilitate, cum ar fi școlile, spitalele, infrastructura, dezvoltarea, deoarece bugetul local s-a dovedit a fi insuficient pentru acoperirea nevoilor comunității.

Recent, Camera Deputaților a adoptat un nou proiect de lege în favoarea aleșilor locali, proiect propus de controversatul deputat pesedist Cătălin Rădulescu, poreclit ”Mitralieră”, care le dă acestora liber la afaceri, în timpul mandatului! „Pentru a aduce oameni profesioniști în administrația locală trebuie să le dăm voie să-și desfășoare activitățile pe care le desfășurau și înainte”, a motivat necesitatea acestei legi Radu Nicolae, deputat PSD.

Credeți că un primar care crește oi sau face miere are vreo problemă cu activitatea primăriei sau că în timpul său liber nu poate să facă aceste activități, că trebuie să intre în conflict de interese”, a argumentat inițiatorul, Cătălin Rădulescu, deputat PSD.
Ca și cum aleșii locali nu ar fi făcut și până acum afaceri acoperite, prin diverși intermediari, în beneficiul personal și al partidului din care fac parte.
Ce prevede proiectul:
"Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate."

"Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil."

Proiectul a fost susținut și de unii membri ai PNL, partid care a făcut blat cu PSD și atunci când s-a votat alegerea primarilor din primul tur ori în cazul altor legi. Camera Deputaților este decizională, urmând ca proiectul să meargă la promulgare la președinte. Conform politicii PSD/ALDE de îndeplinire a visurilor aleșilor locali, urmează să fie legiferate și pensiile speciale pentru aceștia.
Majoritatea parlamentară actuală acordă o mare importanță întăririi puterilor și creșterii bunăstării aleșilor locali, care sunt semnificativi ca pondere PSD /ALDE și nu o fac decât cu un scop bine stabilit. Strategia PSD/ALDE de a satisface toate doleanțele aleșilor din administrațiile locale ține de importanța acestora pentru păstrarea puterii și după viitoarele alegeri.

Astfel, se împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc. Se știe că și până acum șefii administrațiilor locale aveau sarcină de a strânge atât oameni, cât și bani pe care-i trimit constant în pușculița partidelor ce au mare nevoie de bugete consistente pentru pregătirea viitoarelor alegeri, fie locale, legislative sau prezidențiale. Ori partidele care nu au bugete consistente nu au mari șanse de a fi alese și a câștiga puterea.

Se știe clar că baza electoratului actualei puteri este dată de mediile, în special mediul rural, unde primarii au cea mai mare influență asupra electoratului. Electorat care nu doar este fidelizat prin diverse mijloace legale sau ilegale, dar trebuie ținut aproape și folosit pentru diverse acțiuni importante ale partidelor. Precum aducerea din teritoriu a simpatizanților la congrese, mitinguri și manifestații ori diverse alte acțiuni de susținere a marilor lideri politici, a diversiunilor, a manipulărilor.

Pe de altă parte, marea masă umană de manevră a politicienilor-electoratul regional- mobilizat ori de câte ori e nevoie, de către aleșii locali, este folosită și ca o amenințare, ca o mare armată de răspuns la protestele civice de stradă pentru susținerea statului de drept.

Obținerea, păstrarea și apărarea puterii politice se fac fără scrupule, prin orice mijloace, legale sau ilegale. Acordarea prin lege de puteri sporite, de facilități, de avantaje pentru aleșii locali, în detrimentul interesului public, în pofida creșterii actelor de corupție, în contra întăriri actului de justiție, face parte din strategia de acaparare și deținere a puterii politice.
Înseamnă de fapt facilitarea șmecheriilor, corupției printr-o  legalizarea mascată. 

Asta-i realitatea crâncenă în România de azi.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu