joi, 3 mai 2018

Otrava zilnică a românilor


Efecte devastatoare asupra societății

Observăm zi de zi, de ani buni încoace, cum în media românească s-a produs și s-a impus, aproape că s-a oficializat dominația Senzaționalului, a făcăturilor, a nimicurilor, banalităților și nulităților în detrimentul lucrurilor importante și a vieții cetățenilor. Există un gen de abordări toxice, nocive a subiectelor de către majoritatea audiovizualului și presei scrise din țara noastră.


Pe orice canal de presă-ziare, televiziune, radio- primează audiența. Scopul și rolul presei românești nu pare să mai fie informarea corectă a cetățenilor, scoaterea la lumină a adevărului, prezentarea realității, educarea cetățenilor, promovarea valorilor, ci realizarea de audiențe cât mai mari posibil. Prin orice mijloace, fără scrupule! Importanța și impactul presei adevărate în societate sunt la cote foarte mici comparativ cu promovarea Senzaționalului!

În plus, se resimte acut lipsa unor jurnaliști profesioniști, mulți dintre ei nerezistând stării actuale de control, manipulare și neacceptând să fie tonomate în slujba unor găști politico-mafiote, s-au retras. Ori nu au mai fost acceptați de patroni, moguli de presă sau conducerile trusturilor publice. În ziua de azi, cei care controlează media națională nu au nevoie de ziariști incomozi, care să gândească, să pună întrebări grele, să facă investigații fără opreliști și să deranjeze mafia, băieții deștepți.

În locul lor, sunt preferați tineri care să facă exact ceea ce le dictează patronul, șefii și mai ales să nu gândească. Roboții copy/paste, roboții la comandă. Cine iese din front, este ejectat ca o măsea stricată. Efectele acestei deprofesionalizări masive a presei românești, fie că este vorba de canalele publice sau private, se resimt puternic în societatea noastră, în mersul lucrurilor. Vă dau câteva exemple recente de cum se face presă senzațională.

Prezentarea violului și crimei a cărei victimă a fost o fetiță, la Baia Mare, autorul încă neprins. Mass media a prezentat cât mai senzațional cazul, dar atât. Nimeni nu a mers la miezul lucrurilor, la adevăratele probleme, la responsabilitățile părinților, care nu știau de copilul lor, ale autorităților locale, care au pe teritoriul lor o ruină devenită de ani de zile loc de joacă pentru copii. La responsabilitățile Poliției, care trebuia să știe că în acele ruine își fac veacul și  boschetari și infractori și să ia măsuri în consecință. Ca în alte cazuri când, după ce a fost sesizată de nenumărate ori, Poliția a lăsat lucrurile în voia sorții și s-a ajuns la tragedii.

Toate canalele media au făcut abuz de știri și reportaje cu petrecerile, destrăbălările de pe litoral sau din alte locuri, dar nimeni nu a a pus întrebări, nu a cercetat, nu a investigat și publicat informații despre traficul și consumul de droguri, despre prostituție, despre infracționalitatea produsă și despre evaziunea fiscală din aceste zone.

La marea știre cu tâlharii din pădurea Sinești s-a prezentat doar evenimentul povestit de un șofer care a săpat ca prin minune, după ce a sunat la 112 și a fugit, precum și informații de la Poliție care știa că astfel de hoții la drumul mare se petrec de mai mult timp. Dar nici un reporter nu i-a întrebat pe polițiști de ce s-a perpetuat această stare de infracționalitate, de ce nu au făcut nimic, nici o acțiune, nici o pândă-există multe mijloace de acțiune în arsenalul unei astfel de instituții profesioniste!!! Cu toate că s-au întâmplat multe evenimente nefericite, pe 2 mai, site-ul Poliției Române ne anunță ”MINIVACANȚA DE 1 MAI, ÎN SIGURANȚĂ!”( www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/minivacanta-de-1-mai-in-siguranta)

 Deși știa de situație de multă vreme, Poliția nici măcar nu s-a sinchisit să-i prevină pe șoferi, pe cetățeni, să-i avertizeze de pericolele zonei!!! De ce? Din lipsă de profesionalism, din indolență, din incompetență, din prea multă toleranță, din pactizarea cu infractorii? Există cazuri cu cetățeni victime ale unor diverse infracțiuni care s-au dus cu imaginile filmate la Poliție, iar Poliția nu doar că nu a făcut nimic, ci i-au mai și amendat pe cei care au avut tupeul să facă plângere!!!

Fake news-urile abundă în permanență, senzaționalul domină media românească, astfel de exemple sunt fără număr, că nu le contabilizează nimeni atâta timp cât fac audiență și aduc profit. Adevărul, problemele adevărate, știrile și faptele importante nu mai au căutare. Vorbele goale, minciunile sfruntate, pe față, ale politicienilor penali sau nepenali, ale infractorilor celebri sunt supte de pe buzele acestora de către jurnaliștii care-i acompaniază și mediatizează continuu!

- Care Românie este cea reală și ne reprezintă: România grătarelor, fripturilor, micilor și berii? România destrăbălării, a îmbuibaților, a roabelor cu șampanie, artificii și a pipițelor din cluburile pierzaniei de la Mamaia? România tinerilor săraci și liberi de la Vama Veche? România amărâților care se hrănesc din gunoaie? România politicienilor care trăiesc din prostia poporului care i-a votat și de care își bat joc în permanență?

-Care dintre aceste Românii este cea adevărată și va duce mai departe mândria poporului român?

În mini vacanța de 1 mai, am văzut și trăit cu toții în mai multe Românii. Fiecare român cu România lui. Fiecare Românie cu caracteristicile, falsitățile și adevărurile ei. Una mai artificială sau una mai reală.


Uneori, nici nu mai știm în ce Românie trăim cu adevărat, fiecare dintre noi?!!!


Și ne mai mirăm că România este a doua țară din lume din care românii emigrează cu milioanele, după Siria, de unde oamenii pleacă din cauza războiului ce nu se mai termină de ani de zile!!! Din țara noastră oare, ce război îi alungă pe oameni peste granițe?
-------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu