joi, 15 noiembrie 2018

Dilemele următoarei sute de ani



România, la răscrucea istoriei

Societatea românească se învrăjbește și se extremizează tot mai mult! Se ascute lupta de clasă-politică, socială, economică! Trist, dar adevărat! 

Tocmai acum când avem nevoie de tot mai multe judecăți de valoare, de înțelegere, de toleranță, de cooperare, de unitate pentru a căuta soluții și a trece peste toate problemele pe care le avem, de a lăsa deoparte toate lucrurile care ne divizează, ne înrăiesc și ne împart în tabere tot mai radicale, lucrurile se întâmplă exact pe invers.
Tocmai acum, în preajma Centenarului, când ar trebui să dovedim unitate, inteligență, frățietate românească, interese comune într-o lume internațională tot mai viciată de interese și ideologii diverse, faliile societății românești se lovesc mai tare ca niciodată! 

Nocivitatea și intoleranța par că pun stăpânire și guvernează haotic România.

Lupta dintre clasa politică la putere și restul lumii române trece într-un nivel superior extrem de periculos. Aleșii poporului nu doar că fac lucruri imorale, ilegale, fac ce vor și le fac semne obscene nu doar adversarilor politici, dar și celor care i-au ales și i-au urcat nemeritat în demnități înalte! Iresponsabilitatea, ura, nesimțirea, mârlănia, intoleranța întrețin atenția opiniei publice și au consecințe greu de reparat.

Această stare de lucruri, de fapte nu doar că distrug unitatea românească și așa făcută țăndări de lupta de clasă și de corupție, dar ne atrag și oprobriul lumii occidentale și al valorilor democratice reale pe care le-au dorit majoritatea românilor după căderea regimului comunist. Dar, se pare că situațiunea actuală a României nu interesează decât prin păstrarea cu orice preț a puterii, pe de o parte, și înlăturarea cât mai rapidă a acestei puteri și înlocuită cu altă clasă politică, pe de altă parte.

Când scriu acest text, guvernul României prin Vasilica sa, ține cu tot dinadinsul să scoată în evidență realitatea în care ne aflăm. În loc să analizeze cu luciditate, cu logică nepartizană, cu îngrijorare aspectele negative transmise de UE în raportul MCV pe 2018, și să găsească soluții la problemele existente, șefa guvernului se rățoiește cu ură către europenii care solicită întărirea democrației și respectarea statului de drept în țara noastră. În locul dialogului și al cooperării, guvernanții adoptă retorica urii și a neamestecului Uniunii Europene în treburile interne ale țării noastre! Parcă trăim o obscenitate hilară a istoriei contemporane, scrisă cu îndârjire de aleșii poporului.

În plin război al claselor politice, nici o tabără internă nu-și dorește dialogul, nu-și dorește dezbaterea de idei și valori, nu-și dorește armistițiul și cu atât mai puțin pacea. Fiecare tabără vrea doar puterea, fără alte compromisuri. Pe acest fond, falia dintre clasele politice, mai noi sau mai vechi, și restul românilor votanți și nu numai se transformă într-o prăpastie de netrecut.

Tocmai acum când toată suflarea românească, indiferent unde ar trăi pe mapamond, ar trebui să lase orice vrajbă deoparte, să învețe din trecutul istoric, din greșeli și mai ales fapte mărețe, al înaintașilor care au făurit și întreținut România celor 100 de ani. Acum, mai mult ca niciodată, ar trebui ca toți românii să-și dea mâna, să se unească și să pornească pe calea unui alt Centenar, care să asigure continuitatea, să perpetueze valorile și să deschidă calea spre un viitor demn și prosper pentru toată națiunea românească.

Lupta de clasă nu mai trebuie să fie nocivă și distrugătoare. Lupta de clasă trebuie să promoveze valorile, ideile, dialogul, progresul, să unească și nu să dezbine. Poate se aude și la tribuna parlamentului, în Victoriei, în Cotroceni, la sediile partidelor politice, în întreaga societate românească și în diaspora?

Oare, ce drum vor alege românii pentru următoarea sută de ani: vor porni uniți pe calea unui nou Centenar  al României sau vor pieri ca țară și națiune, dezbinați și aruncați în negura unor istorii de tristă amintire?
------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu