joi, 17 martie 2022

Pericolele la care sunt expuși refugiații războiului

 


Victimele, alese din rândul fetelor, femeilor și copiilor


Ucraina, vecina României, o țară care se vrea distrusă complet, localitate cu localitate, om cu om, prin comiterea unor atrocități care nu mai au nicio legătură din partea agresorilor cu regulile de război.

Pentru armata agresoare, rusă, inamicul nu este reprezentat doar de luptătorii ucraineni, ci de tot ceea ce înseamnă ființă vie, umană !!!

Pe măsură ce numărul refugiaților de război crește în țările de refugiu, situația devine tot mai îngrijorătoare în privința amplificării pericolelor la care se expun aceștia din partea grupărilor de profitori, inclusiv la nivel transfrontalier, existând filiere de trafic uman pentru care granițele nu constituie bariere.

Fenomenul infracțional este într-o dinamică rapidă, în creștere continuă ! Cu cât fug mai mulți oameni de războiul din Ucraina, cu atât mai mulți sunt prinși și în plasa rețelelor infractorilor naționali și internaționali. De multe ori, așa zișii voluntari, binefăcători, oameni de bine, nu sunt altceva decât niște răufăcători care speculează la sânge tragedia persoanelor fără ajutor.

În fața unui astfel de sfârșit al oamenilor nevinovați, firesc milioanele de civili ucraineni au luat calea pribegiei printre străini, pentru a-și salva viețile. După aproape o lună de război, circa trei milioane de oameni, poate chiar mai mulți, au fugit din țară, luând cu asalt granițele spre țările vecine prietenoase-România, Polonia, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia- care le-au sărit în ajutor la nevoie, refugiaților de război.

Majoritatea refugiaților ucraineni este formată din femei, copii, adolescente, persoane vulnerabile, expuse unor alte pericole pe drumul bejeniei, altele decât riscurile de război de care au fugit. Printre aceștia mai sunt, într-un număr mai mic, bătrâni și bărbați.

Încă după primele zile de război și refugiu, pe lângă majoritatea celor care le-au sărit în ajutor, prin valuri de solidaritate care au emoționat lumea, au început să se mobilizeze și armatele, grupurile de oportuniști, profitori, infractori al căror singur scop este să profite prin toate mijloacele, fără scrupule, de drama refugiaților.

Astfel, au fost și sunt vizate în special fetele, femeile tinere, neajutorate, ținte ale grupărilor de trafic de oameni, care pot fi exploatate sexual sau în alte scopuri, copiii și nu în ultimul rând, persoanele intrate în vizorul tâlharilor și al escrocilor de tot felul, mobilizați să profite de nenorocirea altora !

În fiecare zi, sunt tot mai multe informații în spațiul public despre refugiați care au căzut victime acestei armate a profitorilor, fie că au fost tâlhăriți, păcăliți, escrocați sau au căzut în plasa traficanților de carne vie.

Într-un text scris imediat după începerea războiului de invazie a Ucrainei din partea Rusiei, remarcam mobilizarea unor armate în România. Altele decât armata română.

Dintre aceste așa zis grupări nemilitare, intrate în acțiune, mă refeream la cea a oportuniștilor, profitorilor fără scrupule de pe urma groaznicului, teribilului conflict din apropierea țării noastre. Conflict care, într-un fel sau altul ne implică și ne afectează și pe noi, nu doar pe combatanții celor două țări.

Consecințele grave ale atacării țării vecine, într-un război care nu este doar strict militar ! Pe zi ce trece, vedem un tot mai amplu genocid asupra populației civile ucrainene-femei, copii, bătrâni, bărbați, persoane nevinovate-îl vedem cu toții, o lume întreagă.

Situația a fost evidențiată și la nivelul autorităților din țările de refugiu și de tranzit, generând monitorizări și îngrijorări inclusiv la nivelul Consiliului Europei, care avertizează asupra pericolelor, în special al traficului de persoane și anunță măsuri de protecție și sprijin pentru refugiații de război.

Experți în traficul de persoane: Statele trebuie să protejeze urgent refugiații care fug din Ucraina


Strasbourg, 17.03.2022 – Grupul de experți al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva traficului de ființe umane ( GRETA ) a avertizat cu privire la pericolele ca persoanele care fug de conflictul armat din Ucraina să devină victime ale traficului și exploatării de persoane, în mijlocul refugiaților cu cea mai rapidă creștere. flux în Europa de la al Doilea Război Mondial.

Aproximativ trei milioane de oameni au fost forțați să părăsească Ucraina în mai puțin de trei săptămâni, căutând refugiu în țările vecine și mai departe în toată Europa. Se estimează că 90% dintre ei sunt femei și copii. Secretarul General al Consiliului Europei a evidențiat vulnerabilitatea femeilor și fetelor la violența sexuală în timp ce încearcă să scape de conflict și a promis sprijinul acordat de Organizație statelor membre pentru a avea grijă de refugiații care sosesc din Ucraina . 

A existat o revărsare de sprijin, mulți oameni oferind transport și cazare refugiaților ucraineni. Cu toate acestea, fluxul de oameni fără precedent ridică provocări logistice semnificative atât pentru instituțiile de stat, cât și pentru organizațiile de ajutor, în special în țările care se învecinează cu Ucraina. Organizațiile din prima linie a societății civile și jurnaliștii au tras un semnal de alarmă cu privire la cazurile suspectate de trafic de persoane în care sunt implicați refugiați ucraineni. Există rapoarte despre traficanți care vizează copiii fără părinți care fug din Ucraina, iar mulți dintre acești copii sunt în prezent nedescoperiți, în urma evacuării în grabă a orfelinatelor și a caselor de plasament. În unele țări, ONG-uri specializate împotriva traficului de persoane distribuie pliante către refugiați, avertizându-i despre riscurile acceptării transportului și cazării de la străini,

Helga Gayer, președintele GRETA, a declarat: „Oficienții publici și organizațiile societății civile din țările care primesc refugiați ucraineni trebuie să fie alertate cu privire la riscurile traficului și exploatării de persoane. Trebuie luate măsuri urgente pentru a consolida coordonarea la punctele de trecere a frontierei și la unitățile de primire și pentru a asigura înregistrarea corectă a refugiaților și accesul acestora la documentația necesară, permisele de ședere și serviciile esențiale.”

„Oamenii care fug de război sunt slăbiți fizic și psihologic, nu sunt familiarizați cu noile lor împrejurimi și sunt extrem de vulnerabili la căderea pradă infractorilor. Structurile care primesc refugiați trebuie să se asigure că aceștia sunt informați cu privire la drepturile lor, într-o limbă pe care o pot înțelege și că li se acordă sprijin psihologic și material. Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a preveni ofertele frauduloase de transport, cazare și muncă și să consolideze protocoalele de siguranță pentru copiii neînsoțiți, legându-i de sistemele naționale de protecție a copilului”, a adăugat ea.

GRETA este, de asemenea, profund îngrijorat de siguranța personalului organizațiilor societății civile care lucrează în domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane în Ucraina și de situația nenorocită a numeroaselor victime ale traficului de persoane care sunt asistate de acestea. GRETA a remarcat deja în cel de-al doilea raport privind Ucraina, publicat în 2018, vulnerabilitatea sporită la traficul de persoane a milioane de persoane strămutate în interior (IDP) care au fost forțate să-și părăsească casele în urma anexării ilegale a Republicii Autonome Crimeea și a Republicii Autonome Crimeea. Orașul Sevastopol în 2014 și conflictul armat din regiunile Donețk și Lugansk. Dificultățile cu care se confruntă deja acești IDP sunt agravate de atacul militar actual al Federației Ruse, punându-i la un risc și mai mare de revictimizare.

GRETA reamintește obligațiile celor 48 de state părți la Convenția Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane de a preveni traficul de persoane și de a identifica și proteja victimele traficului. Aceste obligații continuă să se aplice – și au o relevanță sporită – în perioade de urgență, cum ar fi sosirea masivă a refugiaților. Convenția recunoaște importanța ca statele părți să permită migrației să aibă loc în mod legal. De asemenea, solicită părților să instituie proceduri de identificare adecvate care să permită detectarea victimelor traficului, inclusiv în rândul persoanelor care solicită protecție internațională, și să le permită să își exercite o serie de drepturi la asistență, protecție și compensare. ale lui GRETA

Nota de orientare cu privire la dreptul victimelor traficului și al persoanelor expuse riscului de a fi traficate la protecție internațională este relevantă în acest sens.

GRETA continuă să monitorizeze punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei împotriva traficului de ființe umane pentru a se asigura că statele părți la convenție își mențin angajamentul de prevenire și combatere a traficului de persoane. În conformitate cu Regulamentul de procedură pentru evaluarea punerii în aplicare a Convenției, în cazul în care GRETA primește informații fiabile care indică o situație în care problemele necesită o atenție imediată pentru a preveni sau limita amploarea sau numărul încălcărilor grave ale Convenției, poate face o solicitare urgentă de informații. oricărei părți sau părți la Convenție și să efectueze o vizită urgentă.

***

Grupul de experți pentru acțiunea împotriva traficului de ființe umane (GRETA) este un organism independent care monitorizează modul în care țările pun în aplicare Convenția Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane. Toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei sunt obligate prin Convenție, precum și statele nemembre Belarus și Israel.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

Un comentariu:

  1. Este absolut normal ca armata rusa sa atace pe oricine ii ataca. Cand ai un presedinte LGBT evreu, si mai este si prost pe deasupra inarmand civilii, nu ai ce face, acestea sunt consecintele. Daca civilii ramaneau civili nu ii ataca nimeni. Si tu daca ai fi in razboi si ar incepe sa te impuste un grup de femei si copii, ai trage in ei pentru a supravietui. Din spatele unei tastaturi toti sunteti zmei...

    RăspundețiȘtergere