luni, 3 februarie 2014

Se încinge războiul politicienilor pentru câștigarea alegerilor prezidențiale

Mai sunt circa trei luni până la alegerile europarlamentare și referendumul privind Constituția și puțin mai multe până la alegerile prezidențiale. S-au stabilit: data de 25 mai pentru europarlamentare și datele de 2 și 16 noiembrie pentru scrutinul prezidențial.
Precum se știe, alegerile europarlamentare sunt un fel de preliminarii, de măsurare a forțelor partidelor politice pentru marea bătălie privind alegerea președintelui țării. Marile partide și coaliții politice nu pun prea mare importanță pe aceste alegeri pentru Parlamentul European, fiind sigure de succesul lor, deoarece se presupune că este foarte greu ca adevărații candidați independenți să câștige măcar un loc eligibil, nevoiți să strângă 100. 000 de semnături pentru a-și putea depune candidatura
Miza cea mare pentru formațiunile protagoniste pe scena politicii românești este, fără doar și poate, câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul favorit. Ca orice confruntare electorală, nici aceasta nu duce lipsă de toate ingredientele murdare folosite pentru atingerea scopului final. Ultimele evenimente, iar aici nu mă refer doar la cele politice, ci și de altă natură (calamități, accidente, etc) au fost și sunt folosite cât mai mult posibil pentru crearea de avantaje și atacarea fără menajamente și scrupule a adversarilor.
Principalele tabere ale combatanților pe frontul războiului electoral se știu déjà. Pe de o parte, chiar dacă nu mai candidează personal, este cea condusă de “dictatura odiosului” Traian Băsescu, actualul președinte în funcție al României, versus coaliția ”uslamistă”, având în frunte actualii guvernanți, dar și mulți demnitari anchetați și cercetați de Justiție, pasibili de a vota noul președinte din penitenciare.
De fapt, până acum, s-a dovedit că Justiția liberă și independentă a judecat cu echitate acuzați din toate taberele politice, pronunțând condamnări de o parte și de alta, indiferent de numele partidului s-au al omului, fost s-au aflat în funcția de demnitar al statului roman.
Că unii politicieni nu vor să recunoască acest lucru este altă poveste, iar aceștia s-ar putea convinge după ce Băsescu nu va mai fi președinte, dacă se vor redeschide și judeca dosarele în care este cercetat sau acuzat acesta. Acești politicieni trebuie doar să aibă răbdare câteva luni, până când Traian Băsescu nu va mai beneficia de protecția imunității prezidențiale.
Mai este și tabăra pedelistă de care îi este frică pesedistului Victor Ponta, după cum singur a declarat, care odată scăpată de “lestul” trecut în tabăra băsistă, va fi principalul adversar al coaliției aflate actualmente la putere.
În prezent, constatăm că războiul taberelor pentru câștigarea alegerilor a intrat într-o nouă etapă, fiind folosite, cum am mai spus, orice evenimente chiar și cele tragice, orice mijloace, chiar și sub forma unor reglementări legale pentru atingerea scopului final.
Vedem cu toții cum sunt manevrate și manipulate în scop electoral problemele apărute în ultimul timp, care au afectat grav nu doar viața unor cetățeni, ci și întreaga Românie.
Se observă clar cum unii combatanți politici încearcă să scape de incomozi și să-și creeze avantaje de pe urma tragicului accident aviatic din Munții Apuseni.
De asemenea, se duce o bătălie politică privind modul în care autoritățile îndrituite au acționat, dar au și contractat firmele pentru deszăpezire și au cheltuit sume uriașe de bani din bugetul statului.
Pe de altă parte, mai sunt două lucruri extreme de importante care vor urca ori scădea capitalul electoral al combatanților, dar care vor influența într-o mare măsură viața economică și socială a românilor.
Primul dintre acestea este introducerea sau nu a accizei suplimentare la carburanți, într-o perioadă în care scumpirile generale, în special la produsele de bază, au fost mai mult decât semnificative, iar bugetul românilor de rând a ajuns sub limita supraviețuirii. Introducerea acestei accize suplimentare nu doar că va avea un impact major asupra nivelului de trai, ci și asupra economiei în ansamblu.
Și cum în această privință diferențele de opinii dintre Președinție și Guvern sunt opuse și ireconciliabile, sigur câștigarea bătăliei de către una sau alta dintre tabere poate aduce sau scădea capitalul electoral al combatanților.
A doua chestiune faptică ce începe deja să-și facă efectul, este eliberarea din penitenciare a câtorva sute de infractori, în urma intrării în vigoare a noilor coduri de procedură penale. Infractorii eliberați vor fi sigur recunoscători autorităților care i-au pus și îi pun în libertate , astfel că vor vota la alegeri pe cine consider că i-a scăpat din pușcărie.
La polul opus, societatea în ansamblul ei va fi sigur afectată de activitatea în libertate a unor infractori periculoși, care vor recidiva, fiind mult mai pregătiți de comiterea unor infracțiuni grave, în urma “perfecționări, schimbului de experiență și specializării” din timpul detenției de care tocmai au scăpat.
Numărul acestor delincvenți eliberați din pușcării este posibil să depășească mult ordinul sutelor, dacă proiectul Legii de amnistiere și grațierii, pus în dezbatere parlamentară, va fi adoptat și v-a intra în vigoare. De asemenea și în acest caz, eliberații vor fi recunoscători la urne față de eliberatorii lor din penitenciare.
Până atunci însă, să vedem ce noutăți, evenimente, surprize ne mai pregătesc actualii, dar și viitorii demnitari aleși, lucruri care ne vor influența viața și existența într-un fel sau altul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu