vineri, 28 noiembrie 2014

Moldovenii pot să-și scrie singuri istoria


Alegeți democrația, votați împotriva ”Moliei”, în Basarabia


În contextual geopolitic și geostrategic actual, cu o Rusie agresivă, în expansiune vizibilă, care încalcă normele și tratatele internaționale, drepturile popoarelor, drepturile cetățenilor și libertatea națiunilor sub șenilele blindatelor, Republica Moldova se află la răscruce. Cetățenii celui de-al doilea stat românesc pot alege liber, constrânși sau manipulați șibertatea, democrația, statul de drept, drumul spre prosperitate sau Cizma roșie pe grumaz. Totul depinde de voturile cetățenilor moldoveni.

În decurs de câteva săptămâni, românii, indiferent în ce parte a lumii trăiesc aceștia, au fost chemați, au avut și au dreptul să decidă asupra sorții  și țării lor. Întâi în România, la alegerile prezidențiale, unde au ales calea democrației, majoritatea votând împotriva reprezentanților partidelor de stânga, împotriva ”ciumei roșii”. Acum, cetățenii celui de-al doilea stat românesc, moldovenii, au posibilitatea și dreptul de a alege calea  pe care se va îndrepta țara lor: înainte, pe drumul Europei și al lumii civilizate sau înapoi, pe drumul roșu al Moscovei?

Ei singuri vor hotărâ acest lucru și nimeni altcineva. La cât au avut de suferit în gulagul sovietic, când au fost exterminați sub toate formele și în toate felurile de marele imperiu de la răsărit, care a anexat Basarabia cu forța armelor, urmărindu-se dispariția identității, culturii și seminției românilor, ne-am aștepta ca cetățenii Republicii Moldova să aleagă democrația. Așa ar fi firesc.

Dar calea democrației este foarte greu de ales și mai greu de urmat. Bătălia pentru Basarabia este foarte grea și extrem de dură. Fără menajamente și mai ales fără scrupule. Forțele răului sunt foarte puternice. Mai ales când ”Molia” de la răsărit are planuri mari cu acest colț de rai, cu oameni obidiți de istorie și de forța armelor. Mai ales atunci când o bună parte din clasa politică, din factorii de decizie, din economie, dintre instituțiile importante ale statului moldovean sunt controlate sau influențate dde forțele nedemocratice.

De câtva timp, am impresia, fără să fi fost la fața locului, că Chișinăul este o capital[ a spionilor de tot felul. Mi se pare un câmp de bătălie al agenților aparținând diverselor puteri ale lumii, care se luptă pentru interesele lor, fără mănuși și fără menajamente. Fără scrupule. Ca la război. Un război al informațiilor, al dezinformării și manipulării. Un război cu învinși și învingători, cu victime, cu sânge. Miza câștigării Republicii Moldova în contextual actual, este imensă.

Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt mai amenințați de  consecințe dacă vor vota cumva, pentru democrație. Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt amenințați mai tare cu  deschiderea cutiei Pandorei de către ”Molie.” Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt amenințați cu ruperea teritoriului, amenințați cu forța armelor, amenințați cu distrugerea, amenințați cu ”ucrainizarea”. Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea pentru că acest teritoriu face parte din planurile și hărțile de control ale noului imperiu roșu de la răsărit.

Cu toate acestea, sunt convins că majoritatea cetățenilor moldoveni cu drept de vot, învățați de-a lungul deceniilor cu tot felul de amenințări și cu cizma roșie pe grumaz, vor ști să aleagă spre binele lor. Vor ști să aleagă spre binele copiilor lor. Vor ști, ca majoritatea românilor de altfel, să aleagă pentru supraviețuirea lor.

Nu le va fi ușor, dar sunt convins că vor reuși să aleagă binele. Sunt sigur că moldovenii răspândiți în toate colțurile lumii, care au văzut și început să trăiască într-o democrație, care fac diferența între bine și rău, vor alege să meargă pe calea democrației în ciuda tuturor riscurilor de care sunt conștienți că sunt amenințați.
La fel cum cetățenii moldoveni cu cetățenie română, care au reușit să pună umărul acum două săptămâni, la împingerea României și rămânerea ei pe calea democrației, așa vor vota și pentru Republica Moldova
.
Este singura opțiune viabilă. Calea democrației, a statului de drept, calea Europei este singura șansă și opțiune viabilă pentru Republica Moldova. Nu trebuie ratată.

Numai așa pot alege libertatea, demnitatea și prosperitatea. Cetățenii moldoveni, în special tinerii care reprezintă viitorul, merită și au tot dreptul să-și hotărască  singuri soarta.

Hai moldoveni, votați calea democrației, votați Europa,votați libertatea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu