joi, 27 noiembrie 2014

Papa Francisc: Parlamentul European are "responsabilitatea de a ține democrația vie pentru popoarele Europei"

”Democrațiile nu trebuie "sa colapseze sub presiunea intereselor multinaționale, care nu sunt universale"

Asigurarea demnității umane a fost tema principală a discursului susținut recent, de Papa Francisc în plenul Parlamentului European. Emigrația, protecția mediului și promovarea drepturilor omului și a democrației au fost temele subliniate într-un discurs care a cerut Europei "să redescopere cele mai bune părți ale sale". 



În deschiderea ședinței solemne, Președintele Parlamentului, Martin Schulz, a spus că pierderea încrederii oamenilor în politică, la nivel național și european, este "uriașă", subliniind că nicio instituție nu poate funcționa dacă nu are sprijin. "Trebuie ca noi toți să cooperăm pentru a recâștiga încrederea pierdută", a spus el.

Președintele Schulz a subliniat "obiectivele comune" ale UE și ale bisericii catolice în promovarea "valorilor toleranței, respectului, egalității, solidarității și păcii", adăugând că "Uniunea Europeană înseamnă mai mult incluziune și cooperare decât excludere și confruntare".



Drepturile și demnitatea omului

"Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare către toți cetățenii Europei", a spus Papa Francisc. El a menționat că demnitatea a fost conceptul cheie în procesul de reconstrucție a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial și a salutat faptul că "promovarea drepturilor omului este o temă centrală în angajamentul UE de a susține demnitatea persoanei" atât în Uniune, cât și în relațiile acesteia cu țări terțe.


Parlamentul European are "responsabilitatea de a ține democrația vie pentru popoarele Europei": democrațiile nu trebuie "sa colapseze sub presiunea intereselor multinaționale care nu sunt universale", a spus Papa Francisc, adaugând că "a venit timpul să promovam politici care să creeze locuri de muncă, dar mai presus există o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor condiții de muncă potrivite".

Mediul și imigrația

"Europa a fost mereu un pionier în eforturile de promovare a ecologiei", a subliniat Papa. Respectarea mediului înseamnă nu numai să nu fie distrus, ci și "utilizarea lui în scopuri bune", cum ar fi înlocuirea risipei de hrană cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit și la tema imigrației în UE, spunând: "Nu putem permite ca Mediterana să devina un imens cimitir", subliniind că oamenii care sosesc pe mare au nevoie de "acceptare și asistență". Europa va putea să se confrunte cu problemele legate de imigrație "numai dacă este capabilă să își exprime clar propria identitate culturală", a adăugat el.


Papa a fost invitat de Președintele Schulz, în numele Parlamentului European, în cursul vizitei oficiale desfășurate la Vatican, la 11 octombrie 2013. Aceasta este prima vizită la Parlament a unui suveran pontif in ultimii 26 de ani. Ultima dată, Papa Ioan Paul II s-a adresat Parlamentului în 1988, cu un an înainte de căderea zidului Berlinului.

Papa a sosit la Parlamentul European din Strasbourg unde a fost primit de Președintele Schulz în cadrul unei ceremonii care a cuprins intonarea celor două imnuri și ridicarea steagului

Oare câți ani vor trece până când un lider al Biserici Ortodoxe Române va fi invitat în Parlamentul European sau alt for democratic de înalt nivel internațional și câtă apă va mai curge pe Dâmbovița bucureșteană până când un patriarh roman va ține un discurs European despre apărarea democrației, a drepturilor și demnității umane?
Deocamdată, după cum am constatat, reprezentanți ai BOR, de la preoți simpli la înalți prelați s-au implicat nedemn și părtinitor în campania electorală încheiată recent, în România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu