miercuri, 24 decembrie 2014

Nevoia de pace, justiție socială și iubire creștinească


Armistițiu de Sărbători


Acum, avem nevoie mai mult ca oricând, de înțelegere, toleranță, pace și justiție socială. Acum. De Crăciun, de Sărbători. Măcar acum. Și mai ales de iubire creștină avem nevoie.

După un an  în care România și românii au fost în război cu ei înșiși, dar mai ales cu prostia, hoția, lăcomia fără margini și fără granițe, corupția instituțională și la liber. După un an extrem de periculos cu războaie interne și externe, care ne-au afectat la greu. După un an foarte greu în care poporul roman a avut din nou de ales între bine și rău.

După un an în care generația de tineri liberi, născuți după 1989, au avut un cuvânt greu de spus asupra drumului viitor al țării. După un an în care majoritatea românilor au dat dovadă de mare caracter și au ales calea democrației, demonstrând că nu mai acceptă manipularea promovată de structurile corupte ale puterii politice și mafiei economice transfrontaliere.

După un an de conflicte politice și militare internaționale cu repercursiuni majore asupra României.

După un an crucial, românii au cu atât mai multă nevoie de pace creștină. Sau măcar de un armistițiu avem nevoie de Sărbători, pentru că o pace trainică și benefică se zidește greu, cu jertfe și sânge, și nu se poate realiza peste noapte.

Avem nevoie de pace în toate resorturile societății românești, în toate planurile și domeniile, inclusiv religioase, unde în această perioadă de mari sărbători, învățătura creștină ne propăvăduiește să fim mai iubitori, mai buni, mai toleranți, mai înțelegători față de aproapele noastru.

Din păcate, contrar spiritului Crăciunului și al creștinismului, unii reprezentanți ai societății în care trăim stau cu arma la picior, cu degetul pe trăgaci, urmărind să-și distrugă adversarii, dar și să-și atingă interesele proprii, de grup sau de castă.

Din păcate, chiar și de la marii lideri religioși asistăm la mesaje contradictorii, care determină reacții puternice în rândul clerului și opiniei publice. Șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc, a cerut clerului să-și facă ”un examen real de conștiință”, denunțând ”lista păcatelor” la care sunt expuși înalții prelați atrași mai mult de tentațiile lumești decât de cele sfinte.

La polul opus, șeful Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, a inclus în mesajul de sărbători către credincioși cererea expresă ca aceștia și autoritățile să dea cât mai mulți bani pentru biserică, stârnind indignare atât în rândurile multor români, cât și printre unii politicieni europeni. De parcă mântuirea sufletului  ar veni pe calea banilor!

Reacțiile multor români ortodocși la cererile și atitudinea păcătoasă a liderilor bisericești au venit cu promptitudine pe rețelele de socializare:”Jecmaneala asta a liderilor religiosi si politici TREBUIE sa inceteze! Banul public este pentru interesul public. Avem nevoie de doctori buni, spitale, profesori responsabili si performanti, scoli autentice, drumuri. Nu am nevoie de alta adormire si spalare de creere religioasa. Cei care vor sa sustina Catedrala, sa o faca pe cheltuiala lor, nu a mea! Vreu justificare pentru taxele si impozitele platite de mine. Punct.”


Copiii Dobrogei. Să nu le plângeți de milă, chiar dacă nu au brad, vor crește mai bine decât mulți dintre copiii protejați de greutăți, prin centrul orașelor. Poate o să vă mire, dar postarea aceasta nu este un strigăt de ajutor, este o demonstrație de forță! Când ești atins în copilărie de un Fluture, înveți toate secretele Universului. Iar Fluturele acela nu te va atinge niciodată prin Mall, unde ești cu mama și te uiți la Barbie roz...”

Lista nemulțumirilor românilor la adresa BOR și a reprezentanților ei ar putea continua la nesfârșit, dar spiritul acestor sărbători creștine ne învață cu totul altceva. Și așa cârtirea unora față de atitudinea clerului ortodox este pusă pe seama unei campanii împotriva BOR.

Și de aceea avem cu atât mai mare nevoie de pace, justiție socială, divină,înțelegere, toleranță interculturală, intereligioasă. Cu atât mai mult avem nevoie de iubire creștină.

Avem nevoie măcar de un armistițiu , să ne tragem sufletul,înaintea începerii altor războaie, neînțelegeri, divergențe, conflicte de orice fel, dacă de pace și iubire nu poate fi vorba.

Sărbători fericite, pace și iubire tuturor oamenilor, indiferent de rasă, culoare, cultură, apartenență etnică, politică sau religioasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu