joi, 15 ianuarie 2015

Chestiuni de corupție și securitate


Cu ”dragoste” de la americani


Mesaje cu ”dragoste”, la început de an, pentru corupți, politicieni și afaceriști, de la doamna Victoria Nuland și americani.

Aproape neanunțată oficial, dar știută și așteptată de toată lumea, ”sperietoarea” americană pentru unii demnitari și politicieni români ai zilei de ieri și de azi, salvatoare pentru alții, vizita fulger a Victoriei Nuland la București, reprezentantul SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, s-a dus ca o boare de vânt, lăsând în urmă zâmbete largi, sincere sau prefăcute, și mesaje publice. 

Mesaje explicite, dar și subliminale, de la aliații noștrii americani.


Raidul demnitarului american era de așteptat într-un fel, pentru a-și arăta sprijinul pentru noul președinte al României, dar în special, pentru a reitera importanța și interesul pe care îl acordă SUA zonei geostrategice în care ne aflăm, graniță și tampon cu noua Rusie expansionistă. Și pentru a se asigura că banii murdari, făcuți aici sau proveniți de aiurea, nu sunt folosiți să facă jocurile murdare ale unora sau altora, care au și ei, la fel ca americanii, interes în această zonă geografică a lumii.

Prezentă doar câteva ore în Capitală, asistenta secretarului de stat american s-a văzut cu mai marii politicii dâmbovițene, amici sau inamici nedeclarați dar știuți, pentru prima dată de la desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2014. Pe lângă întâlnirea la Cotroceni, cu noul locatar de serviciu, președintele Klaus Iohannis, căruia i-a asigurat tot sprijinul, doamna Nuland a ținut morțiș să-l viziteze și pe premierul Victor Ponta, nefugit din țară ca în alte ocazii, neascuns de dușmani la biroul securizat de la MapN, pe care aproape că l-a mângâiat pe cap ca pe un cățeluș îmblânzit.

Printre discuțiile protocolare, reprezentantul SUA a transmis și principalele mesaje pentru ca acestea să fie percepute atât de cei cărora li s-a adresat direct, dar în special pentru mediile la care trebuia să ajungă. Care au fost principalele idei și direcții transmise de oficialul SUA, cum le-am înțeles eu ca simplu cetățean?

În primul rând, așa cum era de așteptat, a atacat corupția ca o problemă de securitate națională, dar și regională, ca fenomen transfrontalier, care afectează grav nu doar România, ci și țările apropiate: Bulgaria, Ungaria,Cehia. Fenomenul corupției a fost indicat nu numai ca un pericol asupra statului de drept, ci și ca un mijloc, care cu ajutorul banilor murdari de aici sau veniți de aiurea, din altă parte, să facă posibil jocul strategic de interese al altora din afară.

A remarcat și un început de oarece progres în lupta împotriva corupției, arătând că știe mersul lucrurilor în România mai bine decât foarte mulți demnitari români. A sesizat un ușor progres în privința unei noi culturi politice, precum și o ușoară tendință de intrare în normalitate a politicii românești.

Pe lângă aceste mesaje directe, doamna Nuland a făcut referire și la nevoia unei predictibilități mai mari, a unei stabilități legislative, care să fie semnalele de atragere a unor investitori americani. A dat un semnal atât autorităților române, cât și mediului de afaceri pentru a dezvolta noi investiții importante în țara noastră. Dovadă că SUA acordă o importanță majoră României, dând undă verde afaceriștilor americani, care doresc să investească aici.

Mai mult, unul dintre mesajele subliminale lansate de oficialul SUA, după percepția mea dacă nu mă înșel, a fost cel referitor la intenția de a face investiții strategice în industria de apărare românească. Dacă lucrurile și intențiile americanilor sunt serioase în acest sens, ținând cont că este cel mai important partener strategic al României, este un aspect extrem de important pentru țara noastră pe toate planurile.

Pe lângă impulsionarea economiei, investițiile strategice americane pot consolida democrația, siguranța și securitatea României. Dar cum de la mesaje și intenții bune mai mult sau mai puțin declarate, este cale lungă, nu ne rămâne decât să observăm ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Vom vedea dacă aceste declarații și intenții ale americanilor se vor concretiza într-un fel sau altul prin investiții de anvergură în țara noastră sau dacă au fost doar un simplu foc de paie, de circumstanță și de loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu