vineri, 15 mai 2015

Ucraina-mari probleme românești

Motto: ”Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești!”

 Cum înțelege Ucraina să răspundă ajutorului necondiționat al României, cel mai bun vecin al său? Îi dă cu flit!!!

„Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, care este în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, a subliniat Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, după promulgarea Legii Educației, care interzice învățământul în limba maternă pentru sute de mii de români.


Ce n-au făcut sovieticii timp de 50 de ani, au reușit politicienii ucraineni-să închidă școlile cu predare în limba română. În același timp, prin aceeași lege votată recent de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul ucrainean)și promulgată de președintele Petro Poroșenko, vorbitor de română, s-au lichidat și școlile cu predare în limbile celorlalte minorități conlocuitoare în Ucraina.

Reușita legislativă ucraineană a venit și pe fondul unei diplomații românești dezinteresată de problemele românilor din această țară, dar și a lipsei de maturitate și competență a politicienilor români, interesați mai mult de prăduirea totală a României și salvarea corupților de pușcărie. 

La ora actuală, putem spune fără teama de a greși, că cel mai bun vecin al Ucrainei, invadate și sfâșiate de război și de diverse interese mai mult sau mai puțin geopolitice și geostrategice, este România. Nu doar că îi este cel mai bun vecin, ci îi este prieten și apărător în același timp.



România este pentru Ucraina actuală un ajutor  real, necondiționat și nesperat. 

Fără să aibă pretenții teritoriale, deși ar putea ridica această problemă.

Pe lângă alte eforturi pe care țara noastră le face pentru ajutorarea statului vecin, unde trăiește o importantă comunitate românească ale cărei drepturi sunt încălcate tot timpul, România este țară cadru care și-a asumat responsabilitatea securității cibernetice a statului ucrainean. Cu eforturi imense și cu riscurile aferente acestei responsabilități. Nemaivorbind de sprijinul politic și economic în toate zonele de cooperare comună.

Cum înțelege Ucraina să răspundă ajutorului necondiționat al României, cel mai bun vecin al său? Simplu, îi dă cu flit!!! Are o listă cu cetățeni români indezirabili, în special jurnaliști, dar și politicieni care au scris de-a lungul vremii, despre nerespectarea drepturilor comunității românești trăitoare în actualele teritorii ucrainene. Foste teritorii românești. 

Cetățenii români aflați pe lista ucraineană au interdicția de a intra în Ucraina, iar acest lucru îl află abia la graniță deoarece lista nu este publicată nicăieri. Și nici motivele oficiale pentru care respectivii cetățeni români au interzis în țara vecină și ”prietenă”! Una dintre victime este cetățeanul român Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova.

După cum putem lesne constata, la ajutorul concret primit de la România, Ucraina înțelege să răspundă în stilul caracteristic cu care a știut să ”rezolve” problemele și disensiunile dintre cele două țări de-a lungul ultimilor 25 de ani. Să ne amintim doar de problema Canalului Bâstroe, unde își umfla tendențios mușchii, să ne amintim de Insula Șerpilor, de delimitarea platoului maritim și în special de situația comunității românești din această țară. Să nu le mai plângem tot timpul, de milă ucrainenilor.


Politica acestui stat pare să fie una duplicitară față de România: pe de o parte solicită și acceptă ajutorul necondiționat al României; pe de altă parte, realitatea și faptele relevă o politică neînțeleasă ca să nu zic altfel, la adresa celui mai bun vecin al său. O politică desprinsă din alt secol.

De altfel, de-a lungul ultimilor ani, oficialitățile ucrainene nu s-au prea omorât cu firea să dea explicații credibile nedumeririlor și lămuririlor solicitate de țara noastră. Ce să mai vorbim de respectarea protocoalelor și înțelegerilor comune! Practic, ne-au dat cu flit! În ciuda repetatelor solicitări făcute de autoritățile române.


MAE a solicitat ambasadorului Ucrainei în România clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei a unor cetățeni români


Comunicat de presă:
Data: 11.05.2015

”Ministerul Afacerilor Externe a solicitat astăzi, 11 mai 2015, ambasadorului Ucrainei în România, Teofil Bauer, clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei a unor cetățeni români. Solicitarea a fost reluată în contextul instituirii unei interdicții de intrare pe teritoriul Ucrainei împotriva cetățeanul român Mircea Druc, adusă la cunoștință acestuia în seara zilei de 8 mai 2015, în cursul deplasării pe care cetățeanul român o efectua pentru participarea la un eveniment cultural planificat pentru 10 mai la Cernăuți.

Ministerul Afacerilor Externe a evidențiat că această situație nu corespunde stadiului actual al relațiilor dintre România şi Ucraina, marcate de sprijinul consecvent al României pentru calea aleasă de autoritățile de la Kiev în sensul realizării asocierii politice și integrării economice cu Uniunea Europeană, precum  și de susținerea României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în contextul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, respectiv al conflictului armat în derulare în sud-estul Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe a exprimat continua deschidere pentru dialog și cooperare cu partea ucraineană pentru soluționarea acestor cazuri. De altfel, subiectul interdicțiilor de intrare în Ucraina împotriva cetățenilor români a fost ridicat de partea română consecvent, în dialogul cu partenerii ucraineni, atât la nivelul miniștrilor afacerilor externe, cât și la nivel tehnic, de lucru.

Singurul răspuns neoficial din partea Ucrainei, ar fi  faptul că Kievul lucrează la o soluție în ceea ce privește restricțiile cetățenilor români pe teritoriul ei. Atât!

Ce mai citim pe site-ul MAE, la prezentarea de țară a Ucrainei:


”Probleme cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina: accesul la învăţământul în limba maternă, utilizarea oficială a limbii române  în administraţie şi în justiţie, finanţarea activităţilor asociaţiilor minorităţii române, media în limba română, păstrarea identităţii religioase, reprezentarea la nivelul administraţiei, lipsa reprezentării parlamentare, retrocedarea proprietăţilor care au aparţinut comunităţii româneşti  etc”.


De asemenea, sunt prezentate și informații pentru românii care vor să călătorească în Ucraina, informații care ar trebui completate de partea ucraineană, după părerea mea și a altor români, cu lista și cauzele din care anumiți cetățeni români au interdicția de a intra în această țară.

·         Condiţii de călătorie
·         Avertisment de călătorie: Există factori de risc – evitaţi deplasările ce nu sunt necesare! Ultima actualizare a avertismentului MAE este datată 13.05.2015.

Partea pozitivă a relațiilor româno-ucrainene

Intrarea în vigoare a unui Acord privind micul trafic de frontieră.
Pe de altă parte, pe site-ul său ”Ministerul Afacerilor Externe salută intrarea în vigoare, la data de 14 mai 2015, a Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, semnat la Kiev la data de 2 octombrie 2014, de către Prim-miniştrii celor două ţări, Victor Ponta şi Arsenii Iaţeniuk.

Noul instrument juridic facilitează considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone.

Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea și nivelul remarcabil atins în prezent de relațiile dintre România și Ucraina.

Informații suplimentare:
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potenţialii beneficiari ai acestui Acord.”

Când, cum și în ce fel vor evolua, se vor rezolva și manifesta problemele și interesele celor două țări nu putem prevedea, putând doar să tragem concluzii pe seama realității actuale. Și sigur, fiecare dintre noi are concluziile lui.

În acest timp, dușmanii României sunt extrem de interesați și lucrează la deteriorarea relațiilor acesteia cu vecinii săi.

---------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu