joi, 27 iulie 2017

Consumatori de mâna a unșpea

Guvernanți cu dublu standard

Autoritățile române au descoperit roata economiei de piață în țările membre UE, de mâna a unșpea, constatând cu ”stupoare”  și mimând îngrijorarea pentru sănătatea consumatorilor, afirmând că avem în magazine produse alimentare, importate din UE, cu dublu standard calitativ. Adică, străinii, nemți, francezi, belgieni, olandezi și alții ne vând produse proaste comparativ cu produsele comercializate pe piețele proprii.

Nimic nou pe piața noastră de consum, doar că noi românii știam de mult timp de calitatea slabă a acestor alimente. Că doar le cumpărăm de ani de zile.

Ani în care au fost aduse în țară, comercializate și consumate de consumatorii români la fel ca și alte mărfuri românești de proastă calitate. La fel ca și alte produse de import, de contrabandă, intrate fără taxe, ba chiar sub protecția autorităților, cum ar fi legumele și fructele provenite din țări non UE, cu o calitate îndoielnică și suspecte că au un conținut de pesticide peste limita admisă.

Nu s-au sinchisit prea tare autoritățile vremurilor, ba poate pe ascuns, chiar au acoperit și încurajat importul și comerțul cu astfel de mărfuri, inclusiv nealimentare, profitul fiind dirijat către diverse grupuri de băieți deștepți, ajungând inclusiv la protectorii politici ai afacerilor negre. La fel ca și în cazul comerțului țigărilor de contrabandă, care, este vizibil în orice oraș, chiar și comună din România, dar care este nemuritor.

În urmă cu peste 15-20 de ani, dacă întrebai un producător român de alimente care este rețeta produsului său îți bâiguia câteva ingrediente de bază, precizând însă, cu importanța secretului de stat, că rețeta este secretă. Dacă îl atenționai că unele produse extrem de ieftine, costă mai puțin decât materia primă necesară fabricării acelei mărfi dubioase din toate punctele de vedere, calitativ, periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, neconformă caracteristicilor specifice, îți spunea cu oarecare îngrijorare, mimată, că -atâta timp cât puterea de cumpărare a românilor este extrem de scăzută aceștia vor cumpăra cu predilecție marfă de proastă calitate.

Acum, guvernanții români, prin porta vocea celebrului ministru Daea, se arată îngrijorați, de formă, de fenomenul tratării românilor ca cetățeni de mâna a treia, care cumpără, mănâncă și plătesc orice ”rahat” livrat din țările vestice ale UE. Asta după ce alte țări foste comuniste, devenite membre UE, au făcut scandal împotriva dublului standard calitativ. Altfel, nu-i durea în cot pe ai noștri cum nu i-a durut nici până acum. Mai mult, guvernanții noștri cer măsuri în loc să le ia ei înșii, însă, incredibil dar adevărat, spun că n-au cadrul juridic adecvat să rezolve problema. Tipic românește.

Păi dacă vroiau să facă ceva în folosul consumatorilor, autoritățile române, de-a lungul anilor, de când vorbim de economie de piață și standarde de calitate la mărfuri, puteau face. Puteau adopta legi, lua măsuri drastice, elimina și nu proteja infractorii economici.

Pe de altă parte, avem dublu standard nu doar la alimente, și la mai toate mărfurile românești, nu doar de import, alimentare și nealimentare, chiar și la servicii. Calitatea produselor noi românești introduse pentru prima dată pe piață este cu totul diferită față de calitatea acestora după ce trece ceva vreme de la lansare. La fel, diferența este mare între mărfurile prezentate la expoziții față de cele comercializate în magazine.

Dublul standard calitativ există nu doar în privința mărfurilor de import, ci și a produselor autohtone. Dar pe cine interesează acest lucru??? De ani de zile, autoritățile de reglementare a pieței și cele de control mimează mai mult că își fac treaba. 

Poate sunt dirijate de interese de sus, poate n-au suficiente resurse și putere, legislația are și ea destule hibe sau este făcută cu dedicație...Poate mai pică, poate mai curge... Într-o piață volatilă ca a noastră este posibil orice. Și este și profitabilă, doar producătorii cinstit de proști au de pierdut, împreună cu mulțimea de consumatori care umflă conturile escrocilor.

După cum știm, că toți suntem consumatori, avem dublu standard de calitate atât la produsele de import, cât și la cele românești. Iar dacă autoritățile doresc cu adevărat să facă ceva pentru îmbunătățirea standardelor și să ia măsuri, este bine să se țină cont de toate produsele proaste din piață.

Altfel, guvernanții doar mimează prost grija față de consumatorii români din care fac și ei parte. Și ne-am săturat să avem de 27 de ani, guvernanți cu dublu standard. De calitate proastă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu