luni, 6 iulie 2015

Nu mai linșați performanțele și valoarea!

Nu o mai executați pe Simona Halep!


În ultimii 2 ani de zile, a adus prin munca și performanțele, ei o extraordinară imagine a românilor și României, pe plan internațional, cum nu a făcut-o nici un politician în ultimii 25 de ani.

De câteva săptămâni, Simona Halep, o fată, o sportivă de 23 de ani pe care statul roman nu a ajutat-o în nici un fel să se formeze și să facă performanță, dar cu rezultatele căreia se mândrește, este pusă la zid. Executată public. Zilnic. De ”presa” și cei care îi cântau osanale interesate, cu fiecare succes dobândit.

Tot de aproximativ 2 ani, de când a cunoscut succesul sportiv prin munca, ambiția, talentul și eforturile sale, Simona Halep a devenit o celebritate în ascensiune pentru tot publicul românesc, începând cu iubitorii de sport simpli microbiști ai tenisului și nu numai. A ajuns chiar și până în atenția unor mari actori ai politicii neaoșe românești, cu aspirații de mândrie națională, care au încercat, fără scrupule, să se folosească de munca și performanțele acesteia pentru a câștiga capital electoral, chiar anul trecut, la alegerile prezidențiale.

Succesul fulminant, neașteptat de rapid al tinerei tenismene, a atras cu o viteză și mai mare asupra sa pe lângă notorietatea și banii meritați cu care se plătește performanța pe plan internațional, atenția și interesul oportuniștilor, fripturiștilor, „managerilor”, vânzătorilor de ”senzațional” ieftin și prefăcut, care s-au repezit ca fiarele la pradă să se îndestuleze din munca altuia.

Astfel, n-a mai trecut nici o zi fără ca Simona Halep să fie curtată, cointeresată, atrasă, lăudată, periată, prezentată, asaltată de mulțimea de ”admiratori”, care bâzâia ca muștele în jurul ei. Nici o zi, nici o noapte fără ca presa senzațională, sportivă, de can can, presa serioasă, presa infectă să nu publice, comenteze știri, articole, reportaje, interviuri, declarații, mai mult sau mai puțin adevărate despre ce a făcut și mai ales ce nu a făcut noua stea a sportului românesc.

De la rezultatele sportive de succes, gloata ”admiratorilor”-publiciști, manageri, politicieni, experți, specialiști, cancaniști, etc-au extins aria comentariilor și interesului pe viața personală, senzațională, extrasportivă și mai ales pe imaginea extraordinară și banii Simonei. Atracție irezistibilă pentru această categorie de persoane, de ”fani”, care au încercat în toate felurile să se apropie și mai ales să se folosească de succesul tinerei sportive.


Așa s-a creat și Halepmania. Aproape că nu trecea nici o zi, să nu apară știri ”senzaționale” despre ea. Mereu se ivea câte o „personalitate” care să-și dea cu părerea, care știa, era expert. Mulți îi numărau banii câștigați din tenis și salivau gândindu-se la ei. Unii îi foloseau cum se pricepeau mai bine imaginea. Alții îi găseau iubiți, o măritau, îi programau copiii pe care dorea sau nu dorea să-i aibă.

Numai că, din păcate, așa cum se întâmplă în viața oricărui sportiv de performanță, care a ajuns la nivelul cel mai înalt, apar și curbe descendente. Nu degeaba se spune că este greu să ajungi în vârf, să faci performanță, dar că este și mai greu să menții nivelul ridicat al performanței. Astfel, firesc, în activitatea sportivei Simona Halep au început să intervină și eșecurile. La acestea se pare că a contribuit și atenția deosebită de care a avut parte performanțele tenismenei de până de curând.

Odată cu eșecurile sportive, atenția pentru fosta performeră s-a transformat brusc, într-o critică acerbă, mai mult sau mai puțin îndreptățită. De unde gloata de ”admiratori” interesați o urcase pe piedestalul idolilor, acum a început să o pună la zid. Să-i găsească bube în cap. Să o linșeze mediatic. Să o execute în piață. De ce, că doar n-a omorât pe nimeni? Că nu a mai arătat o formă sportivă de nivel înalt, că a pierdut câteva meciuri, cum pierde sau câștigă orice sportiv din lume. Din cauză că nu a mai reușit să se mențină pe culmile performanței sportive, nu a putut să urce pe primul loc mondial, să mențină locul 2 cel puțin și coboară în clasament.

Halepmania ”admiratorilor” interesați a transformat-o în inamicul public numărul 1. Așa este în România și în alte părți. De la idol artificial la inamic public nu-i decât un pas, ca de la agonie la extaz.

Astfel, Simona Halep a fost pusă la zid de ”prieteni„ și ”admiratori” din cauza coborâșurilor ei sportive, ceea ce evident a afectat-o foarte tare, ajungând să declare că se spun lucruri urâte despre ea în România și că nu-i vine să se mai întoarcă în țară. Dar, Simona nu merită acest tratament specific românesc. Sunt sigur că are puterea, caracterul și ambiția să treacă peste aceste mizerii și să meargă mai departe. O să demonstreze acest lucru.

În noiembrie 2013, scriam că Simona Halep este un model de urmat pentru mulți copii din România (http://paulstan-blogdejurnalist.blogspot.ro/2013/11/copiii-din-romania-au-un-nou-model-de.html), dar și din alte părți ale lumii. Și așa a fost până acum. Chiar există mulți copii și fani sinceri, dezinteresați, ai acestei sportive. În același timp, atrăgeam atenția asupra faptului că succesul și perormanțele ei internaționale o să atragă atenția diverșilor profitori, care să se folosească de munca și imaginea ei fără scrupule. Și așa a fost.


Iată ce scriam în 2013:

”Încă de pe acum, dar sunt sigur că și pe viitor există și se vor înmulți profitorii, oportuniștii, politrucii, politicienii și mulți alți indivizi, demnitari sau nu, care profită și o să dorească să câștige de pe urma muncii și victoriilor Simonei Halep, chiar dacă nu au contribuit cu nimic la acestea.

O sfătuiesc pe Simona Halep să nu-i lase pe acești oameni fără caracter să profite de munca și rezultatele ei, pentru a-și face reclamă și imagine pe spatele ei. Trebuie să-i ignore în special pe politicieni, dar și pe toți cei care au ignorat-o pe ea.

Trebuie să se uite în urmă, să vadă că toți marii campioni au devenit ținta și victimele oportuniștilor care au profitat de succesul lor. Să vadă, cel mai recent, ce li s-a întâmplat marilor campioni la box, Leonard Doroftei și Lucian Bute.
Performerii sportivi români, din oricare sport provin, care au reprezentat România în lume și au ridicat drapelul național pe cel mai înalt catarg, sunt apreciați cu adevărat de milioanele de suporteri anonimi, care-i respectă cu adevărat și nu încearcă să profite de succesele lor.”

Este o lecție de viață nu numai pentru Simona Halep, ci și pentru alți tineri talentați, performeri sau viitori performeri în varii domenii nu doar în sport, care se vor confrunta cu forma specifică de adulație românească, ce îi pune la zid și execută public la primele eșecuri.

Numai că performerii adevărați, indiferent de domeniile de activitate, au caractere și ambiții excepționale, care își arată întotdeauna adevărata valoare, în special în fața maselor de ”admiratori” interesați.

Simona, poți fi în continuare un model, o valoare. Fanii anonimi știu aceste lucruri și te apreciază. Te respectă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu