joi, 2 martie 2017

Vraciul ales și morții de la țară




Ce fac țăranii cu o ambulanță fără personal medical

 De câteva zile, de când guvernul a adoptat o ordonanță prin care se prevede dotarea fiecărei comune din România cu câte o ambulanță, mă tot întreb dacă puterea votată anul trecut, cunoaște realitatea din zona rurală? În mod normal, ținând cont că PSD-ul are majoritatea primarilor din mediul rural, unii dintre acești edili roșii aflați la al nu știu câtelea mandat la rând, ar trebui ca guvernanții să cunoască în amănunt situația de la sate. Situație grea de care se fac responsabili și primarii PSD, mulți dintre ei incompetenți și corupți.

Dacă mă iau însă după declarațiile guvernanților, că vor asigura 3000 de ambulanțe la sate, nu știu ce să mai cred? Mă crucesc! Cu un ochi plâng și cu celălalt râd. Plâng când știu că oamenii de la sate sunt vai mama lor, mor cu zile din lipsă de cabinete medicale, din lipsă de doctori și asistență medicală în zona rurală. Nu există o statistică exactă, dar numai iarna aceasta cred că au fost sute de morți din cauza lipsei de asistență medicală locală. Mulți bătrâni, săraci, neputincioși, singuri, care și-au pierdut viața deoarece atunci când s-au aflat în dificultate nu a avut cine să-i ajute.

Oare, are guvernul o statistică exactă, știe câte comune din țară au cabinete medicale, câte au doctori, câte au posibilități de acordare a asistenței medicale? Nu cred! Altfel, cum să adopți reglementări pentru dotarea comunelor cu ambulanțe? Fără ca multe din aceste comune să aibă un cabinet medical, un doctor, un minim de dotări, personal și medicamente? Ce fac guvernanții? Fac contracte, cumpără și livrează fiecărei comune câte o ambulanță? Ce să facă sătenii cu o ambulanță fără personalul medical care să o deservească, fără personalul tehnic când ei nici măcar nu au un medic în sat?

Există, la ora actuală, iar primarii din zonele rurale știu mai bine decât politicienii de la centru, dar nu-i interesează, comune unde lipsește cu desăvârșire asistența medicală. Avem și sate unde sunt niște cabinete medicale doar cu numele, iar medicii vin din an în Paște să-i consulte pe bolnavi. Există unele clădiri deteriorate, insalubre, locații cu nume pompos de cabinet medical rural, unde țăranii așteaptă ore în șir, zile chiar să vină un medic de pe la oraș să-i consulte. Sunt localități în România, unde oamenii mor cu zile, fără asistență medicală.

Cei mai norocoși dintre bolnavii de la țară, dacă se poate spune așa, sunt luați de ambulanțe și mai au o șansă de supraviețuire, în timp ce ghinioniștii mor prin case, înghețați de frig, uitați de autorități, de lume și uitați chiar de Dumnezeu.

Cu ochii mei, am văzut realitatea sumbră dintr-o comună din Bărăgan, unde pe ruinele unui fost spital comunal există un așa numit cabinet medical, care ar trebui să deservească sute de oameni, adulți și copii deopotrivă. Într-o curte străjuită de ruine și buruieni de peste 1 metru înălțime, țăranii bolnavi stau și așteaptă în fiecare zi, ore în șir, să vină medicul de la oraș. Doctor care nu are nici o treabă cu orarul afișat la vedere. Nici n-ar putea să-l respecte chiar dacă ar vrea. Medicul este trecut de 80 de ani, vine de la circa 40 kilometri distanță și are în grijă mai multe comune și sate situate  la zeci de kilometri unele de altele.

Pe vremuri, cu zeci de ani în urmă, în satele românești mai existau câte o doftoroaie, un spițer, un țăran care îndrepta oase sau scotea dinți, o moașă, o vindecătoare, o descântătoare, o femeie care punea ventuze, mai veneau țiganii cu ursul și le îndrepta spatele deșelat al țăranilor istoviți de truda câmpului.
 
Acum, nici acești tămăduitori nu mai există.

În aceste condiții, doctorul face tururi de forță la vârsta lui venerabilă, consultând la foc automat bolnavii. Greu să mai vorbești de vizite la domiciliu pentru bolnavii gravi, nedeplasabili. Mai mult, iarna sau atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile, dar se întâmplă și pe timp frumos, medicul nu mai ajunge în comună și asistența medicală este practic inexistentă. Pe autorități, pe majoritatea edililor de la sate nu-i interesează sănătatea consătenilor care i-au ales. Doar în ani electorali se fac că-i interesează viața oamenilor, dar vor doar să-i aducă la vot ca să-i voteze.

Greu să mai vorbești de un act medical de calitate și implicit, de o speranță de viață în plus pentru suferinzii de la sate. Realitatea este sumbră și nebăgată în seamă, netratată decât din prisma politicului și a altor interese oneroase. Nicidecum, guvernanții nu fac o radiografie precisă, nu pun un diagnostic corect și nu tratează cum trebuie această realitate rurală. Altfel, cum să pui în programul de guvernare, să dai reglementări și să cheltui bani pentru alocarea de ambulanțe unor localități care n-au nici măcar un doctor, un cabinet medical și unde singura asistență medicală este asigurată, atunci când este posibil, de ambulanțele de urgență?

Ar însemna să pui carul înaintea căruței, să-i pui chelului tichie de mărgăritar, să nu ții cont de realitate și să dai impresia că drenezi cu dedicație banii din bugetul statului. Ceea ce percepem că și face guvernul actual sub masca aplicării Programului de guvernare.

Ca obiectiv prioritar vedem dotarea localităților cu ambulanțe, în
vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale (program ce va asigura prezența unei ambulanțe în fiecare comună).”-se precizează în Programul de guvernare 2017-2020.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care este creat cadrul legal pentru înființarea, la nivel local, a unor centre comunitare integrate care oferă atât servicii medicale, cât și servicii sociale, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

"Prin această ordonanță ne propunem să îndreptăm o nedreptate care se întâmplă în ziua de azi, eliminând diferența dintre urban și rural în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate. Practic, ne dorim să asigurăm cât mai multor oameni accesul la servicii sănătate performante, la servicii medicale. Îi avem în vedere îndeosebi pe cei aflați în sărăcie, cărora le este mai greu să meargă la medic. De exemplu, șomerii, persoanele din comunitățile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecțiuni cronice", a declarat Bodog la finalul ședinței de guvern.
El a precizat că măsura prefigurează și "cadrul pentru implementarea celor 3.000 de ambulanțe, o ambulanță la fiecare comună".
Ministrul a mai precizat că documentul reprezintă o aducere la zi a proiectului similar al Guvernului Cioloș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu