joi, 8 iunie 2017

Cu abuzul în vacanță



La mâna Parlamentului


Dragi infractori, puteţi comite abuzuri, infracţiuni, furaţi liniştiţi, Parlamentul intră în vacanţă ! Nu, nu este o glumă proastă, ci o realitate românească estivală.

Privind în timp, înapoi, ar putea fi o parafrazare nereuşită a celebrei reclame ”Dormiţi liniştiţi, FNI lucrează pentru dumneavoastră !” Şi s-a văzut cum a lucrat, prejudiciind mii de cetăţeni care şi-au băgat banii în acel fond şi apoi au dormit liniştiţi de reclamă, visând că vor avea câştiguri fabuloase. Apoi au plâns după banii pierduţi.

În cazul abuzului în serviciu, Curtea Constituţională a stabilit că Parlamentul trebuie să stabilească pragul valoric pentru a putea fi incriminat acuzatul. În principiu şi constituţional aşa par că trebuie să fie lucrurile, dar perspectivele nu sunt chiar liniştitoare. Infracţiunea de abuz în serviciu care a făcut valuri în societatea românească, face în continuare dezbateri aprinse şi produce reacţii puternice în rândul opiniei publice, printre cetăţenii apolitici şi de toate culorile politice.

Există voci care se opun stabilirii unui prag valoric, alţii dezbat de unde să înceapă şi până unde să se stabilească pragul valoric : zeci, sute, mii şi chiar milioane de lei. Chiar politicienii, leguitorii au controverse puternice pe valoarea pragului care-i poate duce în faţa instanţei de judecată pe acuzaţi, cu dosar penal, sau îi poate face scăpaţi. Printre combatanţi, atât cei din forumurile de discuţii, cât şi printre politicieni se află posibili acuzaţi care au săvârşit abuzuri în serviciu şi care speră să reglementeze legea în favoarea lor şi să scape basma curată.

Poate că unii dintre acuzaţi au şi ei dreptatea lor, nu pot fi judecaţi şi condamnaţi cu închisoarea pentru prejudicii mici, cum ar fi să facă o găinărie de câţiva lei, şi să primească o pedeapsă cu închisoarea la fel de grea ca a unuia care a comis prejudicii de milioane de lei sau chiar euro.

Problema abuzului în serviciu este una arzătoare şi ar trebui reglementată cât mai repede şi mai bine, cu imparţialitate şi profesionalism. Nerezolvarea acesteia sau tărăgănarea ei duce la stagnarea dosarelor de abuz în serviciu aflate pe rol, dar şi la comiterea de noi abuzuri cu bună ştiinţă. Nu mai vorbesc de recuperarea prejudiciilor produse, asta ţine mai mult de lucruri utopice, dacă ne uităm cum se recuperează prejudiciile în cazul condamnaţilor definitiv.

Unii pot fura liniştiţi atât timp cât chestiunea abuzului în serviciu nu este rezolvată. Ba, mai mult, reglementarea ei în Parlament poate avea o durată de timp mai mult decât ne-am aştepta. Suntem în luna iunie, până la vacanţa parlamentară nu mai este mult timp, iar stabilirea pragului valoric nu constituie o urgenţă pe agenda Parlamentului. 

Astfel, după cum par că vor decurge lucrurile, stabilirea pragului valoric la abuzul în serviciu şi intrarea lui în vigoare va mai avea de aşteptat cel puţin până la toamnă. Între timp,  sigur, va creşte numărul cazurilor de abuz în serviciu, pe lângă cele déjà existente. Va creşte numărul de infracţiuni, cât şi suma prejudiciilor acestora, a furturilor. Nu am o statistică, dar cred că se va ajunge la ordinul miilor de infracţiuni de abuz în serviciu, deoarece acum acesta este dezincriminat.

Referindu-se la hotărârea Curţii Constituţionale, care a trimis abuzul în serviciu la legiuitor, avocatul Gheorghe Piperea a semnalat situaţia existentă :”Acest lucru înseamnă, pur şi simplu, dezincriminarea temporară a abuzului în serviciu, până când Parlamentul va face bine şi îl va clarifica. Între timp, toâi suspecţii de abuz în serviciu, vinovaţi sau nu, vor putea să scape de acuzaâie (dacă, desigur, vor reuşi să convingă judecatorii de imprecizia şi impredictibilitatea legii), pe principiul legii penale mai favorabile….Dacă este chiar un fenomen naâional, corupţia trebuie prevenită şi combătută inclusiv prin mijloacele dreptului penal, care este un drept al apărării sociale.”

Ca dovadă că unii politicieni caută soluţii, o declaraţie de ultimă oră a celebrului fost ministru al Justiţiei, remarcat prin ”Altă întrebare”, Florin Iordache, susţine varianta rezolvării situaţiei printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului, propunând pragul valoric de 200. 000 lei, prag prins şi în celebra Ordonanţă 13.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu