joi, 11 ianuarie 2018

Mizeria de sub preșul Internelor


Cine i-a dat lui Mazăre cazierul curat?  Știe cineva din Ministerul de Interne ?

Scandalul de la Ministerul de Interne, după prinderea polițistului presupus a fi pedofil, a inflamat spiritele, inclusiv în cercurile puterii politice, dar a scos la iveală, a câta oară, mizeria, corupția crescută sub preșul uneia dintre cele mai importante instituții ale statului, menită să fie în slujba legii și a cetățenilor. Am scris presupus, deoarece până la verdictul definitiv al instanței de judecată nu suntem siguri.

Se pot uita dosare la sertar sau chiar pierde. E la modă, se poartă.

Este clar că la acest minister, ca de altfel și în alte sisteme importante de stat, cum ar fi educația sau sănătatea, există un cerc vicios lărgit an de an, sub umbrela corupției și a mafiei politice. Cazurile ca cel de la Rutieră, aparent incredibil, există, sunt sigur că cei din sistem le cunosc foarte bine, vin doar să ne arate cât de gravă este realitatea.

Mai rău este însă, că după astfel de bombe temporare, de scurtă durată, lucrurile se desfășoară la fel, nu se întâmplă nimic pozitiv. Dimpotrivă, unii, oportuniștii, au prilejul să mai rezolve niște treburi, răfuieli, să mai tragă niște sfori, să avanseze, să câștige. Sistemul toxic trăiește în continuare, ba chiar se restructurează, devine mai puternic după o astfel de avarie. Își ia măsuri suplimentare de protecție.

Indiferent câte guvernări se succed, de orice culori politice, putreziciunea de la Ministerul de Interne, din sistemul de ordine și liniște publică, de apărare a legii și cetățenilor, ce cinic pare, se perpetuează, se dezvoltă. Face legea lui și o și aplică.

Rezolvarea problemei, diminuarea fenomenului ? Nu prea se văd soluții la orizont. Poate, doar ca în cazul Georgiei, acum câțiva ani, când președintele de atunci Mihail Saakhasvili, a desființat Ministerul de Interne și l-a reînființat cu oameni noi, cu ajutorul unor specialiști din afara țării.

Nu știu care sunt jocurile în acest moment, dar nu pot să înghit nici gogoașa că în ultimii șase ani, nu mai avem nici un omor cu autor necunoscut, în București!
Pe lângă testele psihologice, care se fac de ochii lumii, în Poliție, dacă s-ar face verificări serioase despre modul cum se fac angajările, pe pile, relații, cunoștințe și șpăgi, nu pe competențe cum ar fi normal, cred că ar exista mari surprize.
Nu doar la angajările din sursă externă, ci și la multe angajări, transferuri sau avansări din sursă internă. Câți agenți de pe la sate sau din orașele mici nu au avansat la servicii importante din orașele mari, cum este Capitala. Dacă verifică cineva dosarele multora și constată că de la simplu agent de țară, fără prea multă carte și realizări profesionale, a ajuns într-o secție bucureșteană sau într-un serviciu ca cel de la Rutieră, cu salariu mult mai consistent decât la comună, dar și cu posibilități de a avansa, nu se poate să nu se întrebe ce l-a recomandat pe acel agent pentru noua funcție ?
Dacă un polițist n-a fost în stare să-și facă meseria cum trebuie, într-o amărâtă de comună, unde comunitatea este mult mai mică, iar infractorii pot fi numărați pe degete, cum va avea el rezultate, cum va performa într-un oraș cu sute de mii sau milioane de locuitori, pe o funcție mai importantă, care implică și mai multă responsabilitate ?
Dacă-i întrebi pe șefii care l-au avansat ce l-a recomandat, ce realizări a avut acel polițist ca să-l angajeze pe un post mai important și plătit mai bine, nu o să primești nici un răspuns !
 Cred că sunt numeroase cazuri de piloși, care au pe cineva în spate și după ce i-au băgat în sistem. Mulți fiind colegi, se cunosc între ei. Cu să se dea în gât reciproc, să-și pună protectorii în cap și să-și facă singuri probleme ? La rândul lor, pot fi turnați de colegi. Astfel, se perpetuează un sistem corupt, care nu doar că afectează grav funcționarea întregii instituții, dar produce și proprii săi corupți, plătiți la greu din bani publici.
Dacă te uiți ce case, mașini și averi au strâns unii dintre polițiști, te crucești și te gândești că un om cinstit într-o viață, nu poate agonisi cât ei !
În tot sistemul, de sus până jos, ar exista cutremure, mulți ar trebui să fie dați afară. Mai mult, s-ar putea face dosare de luare-dare de mită în numeroase cazuri.
Dar nu face nimeni astfel de verificări! Dimpotrivă, sunt crescute cârtițele care să aducă informații și să facă servicii diverselor grupări, inclusiv politice, sau unor persoane individuale.
Mai sunt și polițiști buni în această țară. Onești, profesioniști. Dar câți ? Îi ajută, îi promovează cineva ? Aaceștia au un cuvânt de spus și trebuie să iasă în față pentru a spune adevărul. Și cum rezistă ei în acest sistem toxic ?
 P.S.
Se pare că și Jandarmeria, provocată de protestele de stradă, tinde să execute comenzi politice!!! O fi adevărat sau sunt doar aparențe?

P.S. 1
Premierul Mihai Tudose are criterii proprii pentru aprecierea performanței, atâta timp cât afirmă că este o performanță prinderea infractorului, angajat al Poliției Române, după ce acesta a fost acoperit și protejat de sistem ani de zile !!!

P.S. 2
Am văzut declarația consulului onorific al Madagascarului, care a spus că Radu Mazăre a plecat legal în această țară, la muncă, prezentând la dosar un cazier curat și un pașaport nou ! Consulul general onorific al Madagascarului la București confirmă că Mazăre a plecat spre Africa înainte de Crăciun, după ce și-a întâlnit ofițerul de supraveghere.
Serge Rameau, consul general onorific al Madagascarului: ”A cerut o viza de călătorie ca emigrant, cu un contract de muncă depus la ministerul muncii din Madagascar, statutul societății care i-a eliberat contractul, un cazier judicar care nu arată nicio pedeapsă, nicio condamnare și un pașaport românesc eliberat pe 12 decembrie, nou nouț.”


Oare cine i-a dat lui Mazăre cazierul curat, știind că are o condamnare definitivă la activ și cine i-a eliberat un pașaport nou, știind că acesta se află sub control judiciar ? Știe cineva din Ministerul de Interne ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu