joi, 10 mai 2018

Despre depolitizarea instituțiilor

Dacă politicienii conduc Combaterea Discriminării, pe cetățenii apolitici cine-i reprezintă?

Deciziile din ultimul an luate de Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) au provocat multe reacții în rândul opiniei publice, în sânul clasei politice și mai ales în rândul societății civile. Unii au aplaudat și au lăudat controversatele decizii, în timp ce alții au înjurat, acuzând faptul că nu are o balanță dreaptă la adoptarea deciziilor acestei importante instituții.

Exemplele cele mai folosite au fost hotărârile diferite date după judecarea sesizărilor privind acuzele de: ”sex anal”-expresie folosită ca armă politică în Parlament, de către fruntașul pesedist Șerban Nicolae, la adresa unei opozante vehemente; nefericitata exprimare a premierei în funcție, Vasilica Viorica Dăncilă, referitoare la ”autism”. De cealaltă parte, se situează recenta amendare a președintelui Klaus Iohannis, după ce s-a referit la ”niște penali”, politicieni care au atacat DNA.

Acestea au fost cazuri politice, la sesizări venite după răfuieli politice. În evidență a ieșit și sancțiunea dată lui Cristian Tudor Popescu, după ce a mângâiat-o cu apelativul de ”pavian” pe actuala șefă de la Palatul Victoria. Dacă nu aveau conotații politice și actori de frunte ai scenei politice românești, probabil, că aceste hotărâri ale CNCD treceau neobservate. Așa s-au inflamat spiritele și s-au pus tunurile pe această instituție care ar trebui să aibă un rol extrem de important în normalizarea societății și nu în divizarea ei prin implicarea, într-un fel sau altul în reglarea certurilor politicienilor.

Societatea românească în ansamblul ei este discriminată și produce discriminare pe toate palierele. Cazuri cu adevărat discriminatorii nu sunt tratate de nici un fel de această instituție și mă refer la cazurile nepolitice, în care ar trebui să se și autosesizeze. Media românească oferă din belșug, zilnic, materie primă pentru CNCD, dacă instituția chiar dorește să-și îndeplinească menirea de combatere a discriminării. Dar nu se întâmplă așa.

De ce CNCD nu este o instituție credibilă, echidistantă, cu aceeași măsură de judecată și aplicare a legii pentru toată lumea? Poate și din cauza faptului că are o conducere, judecători, juriu, cum vreți să le spuneți, formată din politicieni! Nu știu dacă legea în domeniul discriminării prevede sau nu ca instituția să fie condusă de politicieni. Dar mie, ca cetățean apolitic, nu mi se pare normal acest lucru!

Politicienii de la conducerea CNCD sunt nominalizați și reprezintă partidele politice din Parlament. În consecință, pot fi subiectivi în judecarea cauzelor și luarea deciziilor, în special când au petiții cu adversari sau colegi politicieni. Pe de o parte. Pe de altă parte, cetățenii apolitici pot spune că nu se simt reprezentați de acești politicieni.

Oare, aceasta diferență nu reprezintă discriminare între politicieni și restul oamenilor neimplicați politic? Nu cumva la conducerea acestei instituții atât de necesare nu ar trebui să fie numiți oameni apolitici, care să reprezinte societatea românească în ansamblul ei, persoane credibile, cu un profil moral fără pată, fără afinități politice sau de altă natură, echilibrați, care să poată face judecăți de valoare și să dea decizii juste?

Astfel, s-ar elimina suspiciunile, neîncrederea, partizanatele, iar instituția CNCD și-ar îndeplini mult mai bine menirea de combatere a discriminării și ar contribui eficient la normalizarea societății românești. Și instituția Avocatul Poporului și-ar putea îndeplini mult mai bine menirea. Este necesară depolitizare unor instituții pentru ca acestea să devină credibile, să fie puse în slujba cetățenilor, să-și poată îndeplini atribuțiile ce le au, nu să constituie arme politice.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu