joi, 22 noiembrie 2018

România este o țară de coșmar



După 100 de ani, dăm tot mai mult, ca proștii, în gropi!

 În privința infrastructurii în transporturi, fie că vorbim de infrastructura rutieră,  feroviară sau pe apă, suntem la pământ. Tot vorbim de autostrăzi, dar suntem vai mama noastră la acest capitol! Dăm din gură, prostim, proiectăm, facem studii, cheltuim bani, dar dăm tot mai mult, ca proștii, în gropi! Românii mor cu zecile pe șosele din cauza drumurilor periculoase, a podurilor, a gropilor, a lipsei de semnalizare, din cauza ambuteiajelor.

Transportul, călătoriile în România-cu mașina, trenul, autobuzul, bicicleta, căruța, chiar mersul pe jos-implică riscuri enorme și nesiguranță maxime. Bașca, timp și bani pierduți în trafic. Pe calea ferată, ce a mai rămas din ea, trenurile circulă mai încet decât acum o sută de ani, podurile se degradează continuu și se dărâmă, degradare accentuată de neglijență, dezinteres, iresponsabilitate, de intemperii și calamități naturale.

Tragem de o infrastructură construită în mare, în perioada interbelică și de cea făcută pe vremea comuniștilor! În ultimii 30 de ani, mai mult s-a distrus infrastructura decât s-a construit, iar ce s-a construit s-a făcut prin costuri imense, de durată, de prostă calitate. Mai mult s-au furat din banii de construcții! Am ajuns în situația ca bucăți de autostradă, de șosele să se surpe înainte sau imediat după inaugurare. La tăiat ”pamblici” guvernanții și aleșii au fost primii, să ia caimacul electoratului.

Marii investitori auto, în special cei din Germania, au ajuns să se roage de noi să facem autostrăzi, să poată construi fabrici în România, să creeze locuri de muncă și să aducă bani statului român. Geaba! Guvernele noastre prin incompetență, lipsă de implicare, dezinteres, prostie i-au făcut pe nemți să aleagă alte țării, cum este Ungaria, cu o infrastructură mult mai bună.  Și alți investitori de mare calibru din țările dezvoltate, au ales să investească în economiile unor țări vecine României.

Și recent, un mare constructor auto german și-a anunțat intenția de a deschide o nouă fabrică în zona noastră geografică, lucru pentru care europarlamentarul Siegfried Mureșan, a adresat o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, să facă ceva să atragă investiția în țara noastră. Credeți că ocupanta fotoliului din Palatul Victoria, între sumedenia de apariții publice la braț cu șeful ei penal, dând tot felul de declarații politice și fantasmagorice, are interes, timp și pricepere să dea atenție unei astfel de oportunități?

Mai nou, la proaspăta rectificare bugetară se pare că a tăiat fonduri de la investițiile în autostrăzi! Chiar dacă și tot mai mulți cetățeni români cer cu vehemență, chiar în stradă, construirea de autostrăzi! Din cauza administrației catastrofale și a lipsei de investiții reale, în ciuda balivernelor cu uriașa creștere de liliputan, economia trage să moară și se anunță încă o recesiune economică globală, în cel mai scurt timp! Dar nimeni de la butoane nu vrea să dea atenție acestui lucru, țipând isteric că nu-i adevărat!

În anul Centenarului, ”Doreii” sunt peste tot, în politică, în administrație, în economie, în societate, oriunde și fac ce știu ei mai bine. Nu doar distrug, fură, fac lucruri de mântuială!

Cum e posibil ca un consiliu local, cel al orașului Orșova de exemplu, să refuze dotarea spitalului local cu ambulanțe noi, în condițiile în care nu trebuiau să dea nici un ban de la buget?!!! Cum e posibil să comanzi sute de autobuze în Turcia, unele lungi, cu burduf , pentru un trafic infernal în București, iar primele livrate să nu aibă un scaun al șoferului din care acesta să poată conduce în siguranță?!!! Cum e posibil să faci grevă la metrou, doar pentru creșteri salariale cu 42%, să paralizezi orașul, activitatea agenților economici, să blochezi accesul la spitale, școli, la locul de muncă, în loc să faci tot posibilul pentru rezolvarea problemelor importante ale Metrorex?!!! Cum e posibil să tai fonduri de la spitale și să le dai la catedrală?!!!

Ultima trăznaie auzită în țara Absurdistanului, la 100 de ani de la crearea României Mari, să organizezi o chermeză politică în Palatul Regal, în sala tronului, acolo unde anul trecut era depus sicriul cu ultimul monarh al României, Regele Mihai?!!! Ca să-i impresionezi pe oficialii europeni, să demonstrezi că ești în stare să gestionezi Uniunea Europeană de la anul!

În ultimii 30 de ani, România a pierdut masiv și continuă să piardă în plan economic uriașe oportunități, investiții care nu i-au interesat pe efemerii politicieni care s-au perindat în fruntea țării. Mai rău, nici acum, în ciuda aparențelor și promisiunilor permanente, fără număr, ale guvernanților zilei, nu se manifestă un interes concret pentru atragerea investițiilor masive și importante. Ba, dimpotrivă parcă se face totul ca investițiile în economie să fie omorâte și descurajate încă din fașă!

Mai mult, se încearcă punerea la punct și arătarea pisicii investitorilor care cârtesc și nu se aliniază politicii dezastruoase guvernului. Nu mai vorbesc de faptul că în loc să acceseze și să folosească fondurile europene pentru infrastructură,  guvernul umblă după cai verzi pe pereți și cămile prin țările arabe.

Încă mai tragem de infrastructura construită secolul trecut, ce a mai rămas din ea, în continuă degradare și dispariție.Infrastructura României în secolul XXI este ca un mare călcâi al lui Ahile, ne duce tot mai mult în jos. Unul dintre cei mai importanți piloni ai dezvoltării, pe toate planurile, dacă nu chiar cel mai important, infrastructura noastră este ca o piatră de moară în loc să fie motorul principal al economiei!

România, La mulți ani!
----------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu