vineri, 13 august 2021

Despre provocările toamnei

 

Cum s-au pregătit românii toată vara, pentru al patrulea val


Nici faptul că la nivel mondial al patrulea val de infectare produce numeroase victime, acum vedem cazul Rusiei unde crește alarmant numărul deceselor în rândul nevaccinaților, nici faptul că și la noi în țară au început să crească numărul persoanelor contaminate și internate în spitale, nu-i convinge pe mulți dintre români să se vaccineze!

Ce o să se întâmple cu începere din septembrie, când vacanțele se termină, iar milioanele de români se întorc acasă, în comunitate, la serviciu?

 Când vor începe școlile, pe 13 septembrie anul acesta, iar majoritatea instituțiilor nu sunt pregătite din punct de vedere al măsurilor de protecție anticovid?

Ce o să se întâmple când se vor întâlni și vor intra în contact elevii cu personalul din școli, majoritatea cadrelor didactice fiind nevaccinate și reticente în continuare la vaccinare?

Ce o să se întâmple când, după această vară fierbinte, fără restricții, când mulți și-au făcut de cap în ciuda pandemiei, se vor confrunta din toamnă cu tulpina Delta, cea mai periculoasă și mortală dintre toate tulpinile dezvoltate de coronavirusul care ne afectează din 2019 încoace?

Cum o să facă față noilor provocări politicienii la putere, care au stat numai într-o gâlceavă și un joc de glezne pentru ciolan o vară întreagă?

Cum o să gestioneze aceștia forța valului patru pandemic, după o vară fierbinte în care majoritatea românilor mai mult au ignorat măsurile și regulile de protecție în pandemie decât le-au respectat?

Mai sunt circa două săptămâni din această vară pandemică, ploioasă la început și secetoasă pe sfârșit. Secetă care s-ar putea prelungi, ca în ultimii ani și în toamna aceasta.

Două săptămâni rămase dintr-o vară a anului 2021, cu un circ politic, în care s-au produs în public în special marii actori liberali, într-o luptă la sânge, pentru ciolanul partidului, vedete mai vechi sau mai noi, ”mironosițe” de fațadă despre care poporul care i-a adus la putere află lucruri noi, oarecum surprinzătoare.


Ca atunci când din afară pare că există o familie politică puternică, dar în care membrii de vază se războiesc între ei și dau lăturile pe afară, în văzul tuturor.

Și ca în orice familie care nu mai are loc în casă, fiind inevitabil divorțul, unii vor trebui să plece, fără să-i mai prindă pardesiul și paltonul sezonului rece.

Puterea politică nu crede în lacrimi și îi aruncă pe învinși peste bord, schimbându-și liderii în permanență. Să vedem care dintre mai marii liberali actuali vor ieși din prim planul publicului, fiind posibil ca tot acest circ să-i producă un important deficit de imagine partidului liberal la guvernare.

Mai avem două săptămâni de vară calendaristică caracterizată și de un dezmăț în plină pandemie pe un litoral românesc mai aglomerat și mai mizerabil ca niciodată, unde românii ”patrioți” s-au călcat în picioare pentru un loc sub soare, pe plajele neîncăpătoare. Cei care au ales vara aceasta frumoasele noastre stațiuni la Marea Neagră s-au odihnit și relaxat, mai mult ca niciodată, la cozi la păpică, la tot și toate, dovedind că au instinct de vânători în căutarea peticelor libere de plajă, a nisipului fierbinte și a apei binefăcătoare a mării.

Totul printre mizerii, gunoaie, oferte de sezon imbatabile, dar la prețuri de România. În ultimele săptămâni s-au înregistrat record după record de aglomerație în trafic pe autostrada spre Constanța, din păcate și de accidente rutiere cu victime umane. Record după record de aglomerație de nedescris și îmbulzeală, de asalt al litoralului nostru mizerabil și ultracostisitor.

Probabil că, mulți români afectați de restricțiile de libertate impuse de pandemie, au ales să se distreze cu orice preț, unii dintre ei simțind că intră zilele în sac, vine sezonul rece și nu știu ce o să se întâmple din toamnă. Mai ales că mulți dintre ei au ales să nu respecte nici un fel de reguli de protecție pandemică, uitând sau ignorând cu bună știință coronavirusul al cărui pericol este prezent continuu, adaptându-se și producând noi tulpini ucigașe.

În tot acest timp, o mână de specialiști, de medici, de cercetători, de oameni responsabili au încercat să-i prevină pe oameni, să atenționeze permanent în privința mutațiilor coronavirusului și a riscurilor contaminării persoanelor nevaccinate.

”Iar se umple spitalul. Cu cine? Cu pacienți, mai ales tineri, fără comorbiditati, dar și mai vârstnici, cu forme severe și critice de COVID; ce au aceștia în comun? Virusul mutant Delta, forma critică de boală și faptul că nu sunt vaccinați.

Pai de ce nu sunt vaccinați? Vaccin e peste tot, de toate felurile, e gratis și la pachet cu prezenta unei echipe medicale.

Și atunci de ce nu sunt vaccinați?”

Dar, la fel ca dezinteresul arătat de majoritatea românilor pentru vaccinare, la fel s-au manifestat dorința de informare corectă și permanentă și de prevenție față de coronavirus.

Și cum veștile proaste nu se lasă niciodată așteptate, tocmai suntem informați despre o alertă medicală care ne atenționează asupra faptului că apar afecțiuni cardiace la copiii care au fost infectați de covid.

Singura realitate notabilă a acestei veri pe sfârșite este că anul acesta s-au înregistrat recorduri la culturile agricole, în special la recoltele de grâu. Adică la mâncare, la pâinea noastră de toate zilele, la alimentele aflate într-o scumpire permanentă.

Cum speranța la români moare ultima, dacă nu murim noi înaintea ei, să sperăm și să credem în versul poetului: ”Ce e val ca valul trece!”

Să fim optimiști și să ne bucurăm responsabil de vara care mai este!

---------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu