joi, 9 iunie 2022

Sănătatea juvenilă tratată cu ignoranță

 


Ce fac, ce mănâncă, ce beau, ce fumează copiii din România


La noi, în România, educația pentru o alimentare sănătoasă pare a fi ceva neimportant fapt pentru care nu i se acordă atenția necesară !

30% dintre copii suferă de greutate în exces Aproximativ 58% dintre adulții din România sunt supraponderali, iar 30% dintre copii suferă de greutate în exces, potrivit raportului publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022. Totodată, speranţa de viaţă la naştere în România este mult sub media Uniunii Europene, țara noastră ocupând penultimul loc la acest capitol, potrivit raportului “Starea Sănătății în UE”, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit specialiștilor, cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie
de sănătate, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate sportiva și alcoolul.

Evident, că în unele cazuri, tot mai frecvente, consumul de droguri și de substanțe interzise care a luat amploare și face și victime mortale, tot mai multe an de an. Cele mai relevante și recente astfel de cazuri s-au întâmplat la ultimele mari festivaluri de muzică și divertisment organizate la noi în țară.

Traficul și consumul de stupefiante au devenit o realitate tot mai pregnante și îngrijorătoare la noi în țară, ceea ce a făcut ca la presiunea opiniei publice și mediei, autoritățile să se mobilizeze și să trateze mai atent fenomenul. Să vedem însă, dacă vor reuși să adopte și măsuri eficiente pentru diminuarea acestuia și ținerea sub control. Pentru sănătatea tuturor !

Obezitatea în Europa: o „epidemie” în curs de desfășurare

În ultimi ani, starea de sănătate tot mai precară și riscurile la care se expun copii, adolescenții, tinerii în special, dar și adulții sunt din ce în ce mai mari. Îngrijorările privind aceste aspecte esențiale pentru viață sunt preocupări importante pe plan internațional, așa cum ar trebui să fie și în România.

Realitatea de zi cu zi din țara noastră ne arată fără echivoc că starea de sănătate a copiilor și tinerilor pare a fi din ce în ce mai îngrijorătoare. Zilnic vedem în spațiul public, pe străzi, în instituții, în mediul școlar, în mediul familial tot mai mulți copii cu probleme de sănătate din cele mai diverse !

Nici nu este nevoie să apelăm la statistici exacte, nici nu cred că există așa ceva la nivel național, rapoarte ale ultimilor ani, privind starea de sănătate juvenilă. Vedem cu ochii liberi tot mai mulți copii cu probleme grave de sănătate, începând de la obezitate și multe alte boli în relație cu aceasta, altele diferite, inclusiv prezența unor boli mintale sau de altă natură.

Zilnic sunt surprins de numărul tot mai mare de copii cu probleme mari, inclusiv mintale, pe care îi întâlnesc pe străzile Capitalei sau în alte zone din țară, mulți dintre ei ajunși la vârsta adolescenței, asistați de părinți sau singuri în public. Mulți îi văd duși de mână de mame, ghidați cu vorba sau pas cu pas, incapabili să se descurce singuri !

Obezitate este și ea omniprezentă în rândul copiilor de la vârste tot mai fragede, dar, aparent, aceasta nu pare să fie o problemă importantă pentru acești tineri și cu atât mai puțin pentru mulți dintre părinții lor, unii dintre ei la rândul lor afectați de obezitate. Poate de aceea vedem tot mai mulți tineri consumând din plin, fără restricții, tot felul de șaorme, chipsuri și alte alimente nesănătoase !

Fumatul și stilul de viață completează tabloul și contribuie din plin la afectarea sănătății.

Comparativ, în urmă cu 30-40 de ani, nu existau atâția copii obezi și cu probleme grave de sănătate. Nici măcar în vremea comunismului, când exista o penurie de alimente pe piață, dar alimentele acelea puține nu prezentau atâtea riscuri pentru sănătatea copiilor.

Înainte de 1990, dacă existau unu doi copii cu probleme de obezitate într-o clasă de școlari, iar acele probleme nu erau cauzate de alimentație.

Acum, este posibil să întâlnim și o jumătate de clasă sau chiar mai mult de copii grași în școlile românești ! Iar pe lângă aceștia și alții cu alte probleme mai ușoare sau mai grave de sănătate.

Fenomenul este cu atât mai agravant cu cât afectează tinerii care, în comparație cu adulții, cu persoanele mai în vârstă, ar trebui să aibă o stare de sănătate mult mai bună față de mulți oameni maturi șubreziți de vreme, de vremuri și de bătrânețe !

 

”Noul Raport OMS privind obezitatea regională 2022, publicat la 3 mai de Biroul Regional al OMS pentru Europa, dezvăluie că ratele de supraponderalitate și obezitate au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să escaladeze. Niciunul dintre cele 53 de state membre ale regiunii în prezent, nu este pe cale să atingă obiectivul OMS privind bolile netransmisibile globale (BNT) de a stopa creșterea obezității până în 2025.

 


Date noi despre obezitate și excesul de greutate

 

Raportul, lansat pe 3 mai și prezentat la Congresul European pentru Obezitate, relevă că în Regiunea Europeană, 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali. sau trăind cu obezitate. Prevalența obezității la adulți în Regiunea Europeană este mai mare decât în ​​orice altă regiune OMS, cu excepția Americii.

 

Excesul de greutate și obezitatea se numără printre principalele cauze de deces și dizabilități în Regiunea Europeană, estimările recente sugerând că provoacă peste 1,2 milioane de decese anual, ceea ce corespunde la peste 13% din mortalitatea totală în regiune.

 

Obezitatea crește riscul pentru multe BNT, inclusiv cancere, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și boli respiratorii cronice. De exemplu, obezitatea este considerată o cauză a cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și este probabil să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200 000 de noi cazuri de cancer anual în regiune, această cifră urmând să crească în continuare în următorii ani. Excesul de greutate și obezitatea sunt, de asemenea, principalul factor de risc pentru dizabilitate, determinând 7% din totalul anilor trăiți cu dizabilități în regiune.”

 

Persoanele supraponderale și cele care trăiesc cu obezitate au fost afectate în mod disproporționat de consecințele pandemiei de COVID-19. Au existat schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și modelele de activitate fizică în timpul pandemiei, care vor avea efecte asupra sănătății populației în anii următori și vor avea nevoie de eforturi semnificative pentru a le inversa.”

Câți dintre noi suntem interesați și avem grijă de ce mănâncă, ce beau, ce fumează, ce trag pe nas, ce fac, cât sunt de sănătoși copii noștri, cei care constituie viitorul de mâine al României ? Și ce facem pentru ca aceștia să fie sănătoși, să se dezvolte normal și să fie educați pentru a avea o minte și un corp sănătos ?

-------------------------------------------------------------------------------------------

 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu